hirdetés
hirdetés

"A budapesti hotelpiac sötét korszaka véget ért"

Az InterContinental Hotel és a Four Seasons idei tulajdonosváltása azt jelzi Benjamin Perez-Ellischewitz, a Jones Lang LaSalle magyarországi irodájának befektetési vezetője szerint, hogy "...a budapesti hotel piac sötét korszaka végetért."

hirdetés

Lassul, de további növekedést mutat a hotel piac az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régióban. A megvizsgált 37 városból húszban (54%) a befektetési volumen várhatóan növekedést fog mutatni rövidtávon, ám a következő két évet tekintve ez a szám 30 városra (81%) nő - értesült az ingatlanmenedzser.hu.

London, Isztanbul, München és Párizs lesznek várhatóan a befektetői aktivitás fókuszpontjai 2012-ben, bár középtávon a kereskedelmi elvárások pozitívan változnak majd Stockholmban és Koppenhágában - áll a Hotel Investment Sentiment Survey, a Jones Lang LaSalle Hotel legfrissebb kiadványában, amely a befektetői hangulatot elemzi.

Mark Wynne-Smith, a Jones Lang LaSalle Hotels EMEA vezérigazgatója elmondta: “Az elmúlt hat hónapban bebizonyosodott, hogy a piaci mozgásban számos eltérés van. Az év eleje az egész régióban gazdasági fellendüléssel kecsegtetett erősödő befektetői bizalommal, ugyanakkor a második és harmadik negyedév a bizonytalanság erősödését és a széleskörú gazdasági lassulás növekvő kockázatát hozta. Ez negatív hatással volt a hotelpiaci befeketetői elvárásokra is.”

A befektetők úgy vélik, hogy a nyugat-európai városok továbbra is jobban fognak teljesíteni, mint kelet-európai szomszédaik, bár Moszkva és Varsó olyan kiemelt városok, melyek mind rövid mind középtávon jelentős növekedést fognak tapasztalni. A kelet-európai városokban a hotelpiac még mindig a fejlődés stádiumában van, melyet ideiglenesen elhalasztott a gazdasági visszaesés.

A látogatottság növekedésének lehetősége és a még mindig korlátozott mértékű prémium kategóriás hotel kínálat miatt a befektetők a jövőre nézve joggal feltételeznek jelentős növekedést ezeken a piacokon.

Az Egyesült Királyságban a lassú gazdasági fellendülés és a magas infláció továbbra is hatással van a szállodák rövid- és középtávú látogatottságára, továbbá az egyesült királyságbeli vállalatok is folyamatosan szigorú ellenőrzés alatt tartják az utazási költségeiket.

Míg London továbbra is jól teljesít különleges helyzetének köszönhetően, a regionális városokban a teljesítmény gyengült. A befektetők szándékai szempontjából a vásárlási szándék kétségkívül erősödött, és most mintegy 41,8 százalékkal egyértelműen uralják a befektetői hangulatot, ami világosan jelzi, hogy az árképzés egyre reálisabb.

A MENA (Közel-Kelet ás Észak-Afrika) régióban az ‘Arab tavasz’ és politikai felfordulás továbbra is hatással van a befektetői bizalomra, ugyanakkor a hozamok körülbelül 8,9 százalékon nagyjából stabilak maradtak, és középtávon a kereskedelmi elvárások javulására számíthatunk. Különösen Doha (Katar fővárosa) fog erősen növekedni.

Benjamin Perez-Ellischewitz, a Jones Lang LaSalle magyarországi irodájának befektetési vezetője hozzátette: „ 2011 szeptemberének végéig két luxus szálloda került eladásra Budapesten, az InterContinental Hotel és a Four Seasons.

Ez a két tranzakció a teljes magyarországi befektetési volumen 22 százalékát tette ki több mint 100 millió euró értékben. Ez a volumen 2007 óta a legmagasabb szint, és reményeink szerint már azt jelzi, hogy a budapesti hotel piac sötét korszaka végetért.” (ingatlanmenedzser.hu)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk