hirdetés
hirdetés

A hazai utazási irodások Belekbe mentek

MUISZ Közgyűlés  több mint ötven hazai iroda, közel száz szakmai jelentkező részvételével május 13-án a törökországi Belekben, a Földközi-tenger partján.

hirdetés

Népes török szakmai küldöttség érkezett a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) éves közgyűlésének fogadására: ebből is látszik, a török félnek fontos a magyar piac. Többek közt erről is beszéltek a Török Utazási Irodák Szövetségének (TÜRSAB) képviselői.

A MUISZ vezetősége a TÜRSAB küldöttségével
A MUISZ vezetősége a TÜRSAB küldöttségével

Jelentős a magyar vendégkör, de az orosz nyaraló turistaáradat mindent visz

A török szakmai partnerek részéről szó volt Antalya sikeres számairól, a desztináció idegenforgalmi vonzerejéről, és arról a reményükről, hogy idén még jobb évet várnak beutaztatás terén, mint a tavalyi esztendő volt, pedig az is kiválónak számított. Amúgy magyar vendégek tényleg magas számban érkeznek az ideális éghajlatal megáldott országba, de mondhatjuk, sehol nem vagyunk az orosz beutas forgalomhoz képest: Antalya gyakorlatilag már tavasszal is megtelt nyaraló orosz turistákkal, a konferenciának otthont adó 5 csillagos Hotel Ela Quality-ban például szinte nem hallani mást, mint orosz gyerekek és szüleik beszélgetéseit.

A beleki MUISZ Közgyűlés résztvevői
A beleki MUISZ Közgyűlés résztvevői

Lobbi témák, vízumkérdés, rendezvények 

A nap legfontosabb előadását  a MUISZ elnökasszonya, Molnár Judit tartotta, aki először elmondta, 2016 óta tartják közgyűléseiket külföldön (2016. Tunézia, 2017. Horvátország, 2018. Marokkó), most pedig Törökországba érkeztek. Majd év eleji megválasztásától kezdve, az emúlt 4 hónap eredményeit ismertette.  Kiemelte, legfontosabb feladatukként azt tűzték ki, hogy a MUISZ valódi érdekvédelmi szövetsége, platformja legyen a szakmának, sikeres lobbitevékenységgel, rendezvények szervezésével és megújított kommunikációval, vagyis nyitással a szakmán túl a nagyközönség felé.

A lobbi tevékenységek közül kiemelte, mivel egy uniós rendelkezés alapján 2020. január 20-tól megszűnik a fordított áfa lehetősége (magyarán nem lehet majd attól kezdve kiszedni az áfatartalmat a költségek közül), ezzel jelentős hátrányba kerülne a magyar beutaztató szakma, és ez ellen sürgősen egységesen fel kell lépni. Hiszen a jövő évre vonatkozólag már kiajánlották a hazai irodák külföldi partnereiknek az árakat, azokon nagyhirtelenjében nem emelhetnek.

A Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) karöltve lobbiznak továbbá azért, hogy a helyi iparűzési adóra vonatkozó törvény szinkronba kerüljön a többi adótörvénnyel. Valamint szintén az MTÜ partnerük abban, hogy kiküszöböljék azt a - nyilván fatális véletlennek köszönhető - változtatást, miszerint a beutazó utazásszervezés nem tartozik bejelntési kötelezettség alá, teret adva így számos feket utazásszervezési lehetőségnek. Végül az elnökasszony kiemelte,különösen örül annak, hogy számos biztosítási szakember is részt vesz konferenciájukon, hiszen az egységes kötelező felelősségbiztosítás megteremtése közös céluk.

Az idei, közeljövőre tervezett rendezvényeik kapcsán pedig Molnár Judit elmondta, május 21-én, a következő MUISZ-reggeli során a buszos utaztatás kerül majd terítékre, június 6-án a Larus Rendezvényközpontban tartják  jubileumi nagyrendezvényüket, és még szintén ugyanabban a hónapban egy iráni tanulmányútra is sor kerül.

Törökország dobogós a magyarok körében

Nem véletlen különben a MUISZ közgyűlésének idei helyszínválasztása, hiszen a mediterrán ország nagyon népszerű honfitársaink körében. Horvátország és Görögországország után a harmadik, legkedveltebb úticél, tavaly 130 ezren látogattak el, ebből 58 ezren az Anatalya-régióba, ahol Belek is található. A magyarok átlagban 7 éjszakát töltenek e helyen, főként leisure turisták érkeznek Budapestről és máshonnét indított magyarországi járatokkal, charterekkel. Árérték arányban - az áremelkedések ellenére - még mindig verhetetlen nyaraló célpont, ezért nem véletlen, hogy a hazai utazási szakemberek idén 15 százalékos forgalomnövekedéssel számolnak a török desztináció kapcsán az idei szezon végén.

 

 

 

 

 

 

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Fotók: Bara Szilvia)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk