A négy mázsás opál és a legendák vára

Alig több mint két és fél esztendő telt el azóta, hogy megnyitották a vendégek előtt a felújított kisnánai várat. Azóta megnőtt az érdeklődés a műemlék iránt, hiszen több ezer turista fordult meg a Mátra déli szélén levő település hírességében.

A falu belsejében levő domb tetején álló várat Kisnána gyöngyszemeként emlegetik a helybeliek, s nem véletlenül, hiszen itt a legfontosabb idegenforgalmi látványosság. Úgy is mondják, hogy a későközépkori magyar nemesi rezidenciák egyik emléke, melynek jelentős történelmi múltja van.

Egy 1445-ből fennmaradt oklevél várként említi ezt az építményt, amelyet a későbbi évtizedekben fallal vettek körül és vizes árkon átívelő fahídon vezetett az út a kaputoronyhoz. Az 1520-as évek elején a vár a Losonczy főnemesi család birtokába került. Temesvár egykori hős védője Losonczy István itt adott menedéket Csulai Móré Lászlónak, Várpalota egykori kapitányának, aki rendszeresen fosztogatta a törököket. Rajta állt bosszút a budai pasa, amikor 1543-ban nagy seregével a kisnánai várra rontott. A legenda szerint a várvédő Csulai Móré László aranypénzt szórt az ostromló törökök közé, hogy ezzel terelje el a figyelmüket, miközben menekülésre kényszerült. Ám a terve nem sikerült, a törökök elfogták és az isztambuli Héttoronyba száműzték, ahol meg is halt.

Vonzó műemlék és kirándulóhely

Kisnána várát a hódítók később teljesen a sorsára hagyták. Az épületeinek köveit a környék lakói hordták el és ami megmaradt belőlük, azokat az 1960-as években folytatott műemlékvédelmi helyreállítással mentették meg a végső pusztulástól. Szerencsére manapság sokkal szebb napokat él meg itt, a Mátraalján, amely sokak kedvenc kirándulóhelye lett az utóbbi időszakban.

Mindez annak köszönhető, hogy a helyi önkormányzat "A kisnánai vár komplex turisztikai hasznosítása, a XXI. század kihívásainak megfelelően" címmel pályázott és háromszázmillió forint európai uniós támogatást nyert el a felújításra. A beruházás összköltsége meghaladta a 341 millió forintot. A 2010-11-ben megvalósult projekt során az építők megerősítették a vár falait, csinosították az Öreg-tornyot, ahol kiállítótermek várják a látogatókat. Emellett a torony tetején a falura és Mátrára néző és panorámát kínáló toronyteraszt alakítottak ki. Az egykori kőtár helyét befedték, ahol szabadtéri programokat is tartanak. A bortrezor mellett, a pincerészben egy többcélú rendezvénytermet hoztak létre.

Érdekességnek számít, hogy Magyarországon jelenleg harmadikként itt csodálkozhatnak rá a régmúltra a látogatók, a felszerelt öt kronoszkóp segítségével. Ezek azt mutatják, hogy milyen lehetett több száz évvel ezelőtt a vár fénykora.

A műemlék épületegyüttes mellett színpadot és mobil nézőteret is építettek, ahol nagyobb létszámú rendezvényekhez biztosítanak kedvező feltételeket. A várba új felvonóhíd is vezet, emellett újdonságnak számít, hogy kandeláberek szegélyezik a szépen parkosított sétányt. Esténként pedig a távolból is szembeötlő fényeket nyújtó díszkivilágítás gyakran megállásra készteti az erre utazókat.

A 15 millió éves kő

A megújult kisnánai vár terei új rendezvények helyszínei lettek, ahol a hagyományos nyári programok - mint a nemrég tartott várjátékok vagy a baracknap - mellett újak is helyet kapnak. A vár esküvőkhöz is ünnepi hátteret kínál. A hagyományőrző programok kedvelőit szintén új eseményekkel várják a jövőben. Például szeptember 13-án rendezi meg a Nánai Sólymos Vitézek Egyesülete a történelmi hagyományőrzők II. kisnánai találkozóját. A többcélú rendezvényterem és a bortrezor pedig a nemes nedűket és a jó ételeket kedvelőknek biztosít különleges helyszínt. Ezek mellett 2012. óta, a turisztikai főszezonban meghatározott napokon és időben indítják el a Mátra expressz postakocsijáratot az érdeklődő vendégeket. Ez különösen a családok körében vált népszerűvé.

A kisnánai vár azonban nemcsak a látványosságairól, hanem a legendáiról is híres, melyeket szintén megismerhetnek a látogatók. A már említett Csulai Móré László aranykincses története mellett, az igazságtevő oroszlánról, továbbá a szerelmesek álmát őrző, illetve a kisnánai vár kútjában alvó sárkány legendájáról is hallhatnak a vendégek. Az újdonságok közé tartozik az is, hogy 3D-s filmet vetítenek a várról.

A kőtárban pedig - sok egyéb mellett - láthatják Magyarország legnagyobb, négy mázsás opálját. Ezt a követ Kisnána határában találták, és a korát 15 millió évesre becsülik a geológusok. Érdekességek a környéken is A látnivalók sorát bővíti a vár közelében felújított szlovák tájház, továbbá a tarnócai kőbánya, amely ásványgyűjtő hely, valamint a felújított egykori kovácsműhely is. Természetesen azok a turisták, akik tovább utaznak Kisnánáról, nem kell messzire menniük ahhoz, hogy újabb érdekességgel találkozhassanak. Így a közeli Markazon például a mesterséges tavat csodálhatják meg, amely a horgászok paradicsoma. Gyöngyösön - a Mátra kapujában - a pedig a Ferencesek Műemlék Könyvtárával, a város Fő terével és annak szobraival, vagy a zsinagógával ismerkedhetnek meg. Kisnánán a turisták fogadásáról a magánszálláshelyeken, illetve a vendégházakban gondoskodnak. Emellett borászatok is kínálják a legjobb termékeiket és a településen cukrászdát is találni.


Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?