hirdetés
hirdetés

A nyelvi nehézségek ellenére is szeretnek minket a szlovákok

Az elmúlt években megháromszorozódott a szlovák turisták és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma az észak-magyarországi régióban – hangsúlyozta az elmúlt hét végén egy egri szakmai fórumon Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Régió Marketing Igazgatóságának vezetője. Hozzátette: a vállalkozókkal összefogva ezt a jövőben szeretnék tovább növelni.

hirdetés

Az Észak-magyarországi Turisztikai Klaszterrel és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen, a négy csillagos Hotel Eger-Parkban rendezett szakmai fórumot megelőzte a Szlovák Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének – a SACKA-nak – idei őszi közgyűlése. A fórumon pedig részt vettek a szlovák beutaztatásban közreműködő észak-magyarországi vállalkozások és TDM-ek képviselői is.

Keresik a csatlakozási pontokat

Köszöntőjében Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese annak fontosságát emelte ki, hogy a jövőben akkor érkezhet több szlovák turista hazánkba, illetve az északi régióba is, ha a külképviseletek, a vállalkozók még jobban összefognak és párbeszédet folytatnak az együttműködésről. Ezért keresik a csatlakozási pontokat a szolgáltatókkal és támogatják is őket. Ennek érdekében fontosnak tartja, hogy a vállalkozók mielőbb készítsék el a jövő évi terveiket, és ezek megvalósítására erősítsék kapcsolataikat a Magyar Turizmus Zrt. munkatársaival. Hangsúlyozta, hogy a szlovák utazási irodák érdeklődést tanúsítanak országunk iránt, és ebben kiemelkedik Észak-Magyarország a különleges tájaival, településeivel.

Pillanatkép a mezőkövesdi Hadas városrészről (Fotó: Mentusz Károly)
Pillanatkép a mezőkövesdi Hadas városrészről (Fotó: Mentusz Károly)

Ezután Renács Szilvia, a Magyar Turizmus Zrt. szlovákiai külképviseletének vezetője aktualitásokról beszélt. Kiemelte az északi szomszédunkkal közös 650 kilométer hosszúságú határ fontosságát. Így szinte minden hazai régió közel van a szlovákokhoz, és sokan át is járnak hozzánk. A két ország turizmusában különösen fontos a kassai, az eperjesi és a besztercebányai régió szerepe. Ezekből sokan jönnek vásárolni, a gyógyvizes fürdőinkbe pihenni, de vannak, akik a szabadságukat is nálunk töltik.

Az egerszalóki gyógyfürdő a sódombbal (Fotó: Mentusz Károly)
Az egerszalóki gyógyfürdő a sódombbal (Fotó: Mentusz Károly)

Renács Szilvia véleménye szerint 2015-ben is jók a kilátások a szlovák turisták beutaztatására. Fontos azonban, hogy olyan programokat, ételeket, italokat, fürdőhelyeket ajánljanak a vendéglátók, amelyeket kedvelnek a szlovákok. Ehhez azonban további aktív marketingmunkára lesz szükség, amellyel szálláshelyeket generálhatnak. Az utóbbi időben a szlovák turisták egyre inkább a magasabb kategóriájú hazai szállodákat keresik. Emellett különösen a gyógy- és a wellness-kínálatok jelentenek előnyt. A vendégfoglalás főleg interneten történik, és azokat a helyeket keresik, amelyek élményeket, minőségi turisztikai kínálatot nyújtnak nekik.

Pozitív az imázsunk

A külképviselet vezetője azt is hangsúlyozta, hogy a magyar turizmus imázsa pozitív Szlovákiában. Szeretik a kulturális értékeinket, a jó borainkat, a speciális magyar ételeket és a vendéglátók szeretetét. Hátrányt jelent viszont a nyelvi ismeretük hiánya, és az is, hogy más a hazai valuta, mint a szlovák. Ennek ellenére sokan jönnek hozzánk, inkább egy-két napos kirándulásokra. Fontos, azonban, hogy ez idő alatt jól érezzék magukat és családi, ismerősi körben is elmondják kedvező tapasztalataikat.

A továbbiakban az egyik szlovákiai, nyitrai utazási iroda vezetője, Jaroslav Chodelka beszélt arról, hogy sok szomszéd országbeli vendég azért jön hazánkba, mert kedvezőek az árak és szíves a vendéglátás. Ám sok problémát okoz a nyelvhasználat, mert kevesen beszélnek magyarul, de angolul is. Kiemelte az autós és a buszos turizmus jelentőségét, mert ezekkel a járművekkel gyorsan elérhetik a szlovák utasok magyar úti céljukat.

Badacsonyiné Bohus Gabriella egri idegenvezető, az Eger Idegenforgalmáért Egyesület elnöke azt emelte ki, hogy az Észak-Magyarországra látogató szlovák turisták főleg Salgótarjánt és Miskolcot keresik fel vásárlási célból. Akik a magyar határ közelében levő településekről érkeznek, azok egy része beszél magyarul, vagy megérti a nyelvünket. Egerbe főleg azért látogatnak, hogy a gyógyvizes fürdőben strandoljanak, megismerjék a város történelmi emlékeit, valamint jó ételeket és a borokat kóstoljanak. Leginkább egynapos túrákra érkeznek, de szívesen jönnek például nyáron a Végvári Vígasságokra vagy a török pasa sátrához a vár aljába, ami turisztikai különlegesség. A szlovákok közül viszont sokan hiányolják, hogy az egri gyógyvizek összetételéről nem olvashatnak az anyanyelvükön tájékoztatót.

Az egri pasa sátra a vár alatt (Fotó: Mentusz Károly)
Az egri pasa sátra a vár alatt (Fotó: Mentusz Károly)


Pihenőpark az egri Szépasszonyvölgyben (Fotó: Mentusz Károly)
Pihenőpark az egri Szépasszonyvölgyben (Fotó: Mentusz Károly)

A magyar származású, Szlovákiában élő Búzás Judit idegenvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a szlovák turisták közül sokan a nyári szabadságukat a mediterrán éghajlatú Olaszországban töltik. Akik viszont hazánkat választják, szeretnék, ha a szállodákban még több szlovák nyelvű tájékoztatót találnának, például arról is, hogy az egyes magyar ételekhez milyen borokat ajánlanak.

Jövőre kampányt kezdenek

Természetesen vannak visszatérő vendégek is, akik Észak-Magyarországon főleg Mezőkövesdre és Egerbe látogatnak szívesen. Ezekben a városokban ugyanis baráti társaság várja őket. Ugyanakkor még több települést és konkrét programokat szeretnének megismerni az északi régióból. A szakember lehetőséget lát a vendégek számának növelésére a szlovák fiatalok nyári táboroztatásában, illetve a középkorú szlovák pároknak ajánlott hétvégi magyarországi programok népszerűsítésében is.

Végezetül Molnár Anita foglalta össze a szakmai fórum jelentőségét. Elmondta, hogy az Észak-Magyarországon idén folytatott eddigi felmérések szerint a szlovák turisták átlagosan 2,3 napot tartózkodnak. A régióba legnagyobb számban a lengyelek érkeztek, őket követik a szlovák turisták. Különösen Mezőkövesd, Eger, Egerszalók, Mátraszentimre iránt érdeklődnek, és leginkább szállodákban pihennek. Szólt arról is, hogy 2015-ben a korábbi sikeres lengyel kampány mintájára – összefogva a TDM-ekkel és a vállalkozókkal – szlovák kampányt is kezdenek. A régió bemutatkozik a jövő év januári pozsonyi és a márciusi kassai turisztikai kiállításon. Ezek mellett fesztiválokon vesznek részt, és az internetes együttműködést is jobban kihasználják. Kiemelt témaként ajánlják a bor-, a gyógy- és a gasztroturizmus ajánlatait.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk