hirdetés
hirdetés

A szőnyeggyárból lesz négycsillagos szálloda Békésszentandráson

Négymilliárd forintból építenek négycsillagos szállodát Békésszentandráson az egykori szőnyeggyár helyén - közölte közösségi oldalán Dankó Béla (Fidesz) országgyűlési képviselő.

hirdetés

Az évek óta üresen álló épületet a békészsentandrási székhelyű Körösparti Nyár Plusz Zrt. vezérigazgatója, Barna Antal vette meg 2019-ben - osztotta meg a politikus bejegyzésében a Körös tévé híradását. A beruházás bruttó 4,4 milliárd forintból valósulhat meg, amihez nettó 1,7 milliárd forintot állami támogatásból a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy turisztikai fejlesztési programján keresztül nyertek el; a többit hitelből és önerőből biztosítják.

Forrás: 3D Interiors
Forrás: 3D Interiors

Az 1920-as években épült épületet korhűen újítanák fel; az emeleten, a tetőtérben és az egykori melléképületben - amelyet teljesen elbontanak és újjáépítenek - összesen 38 szobát és lakosztályt, továbbá wellness részleget és éttermet alakítanak ki. A négycsillagos szálloda a tervek szerint csaknem száz vendéget tud majd fogadni. A földszinten és a pincében, 600 négyzetméteren interaktív múzeumot hoznak létre, ahol a településen egykor zajló szőnyeggyártással ismertetik meg az érdeklődőket.

Forrás: 3D Interiors
Forrás: 3D Interiors

A Körös-partján álló épületben már idén elindulhatnak a partvédelmi munkálatok, amelyek jövőre a tetőszerkezet elbontásával folytatódnak. Barna Antal a Körös Tv-nek elmondta, egyszerre csaknem kétszázan dolgoznak majd a következő 1,5 évben a területen, főként békésszantandrási és szarvasi vállalkozók. A hotel, az étterem és a múzeum 32-35 embernek termet munkahelyet. Az építkezést 2023 május végére szeretnék befejezni.

Forrás: 3D Interiors
Forrás: 3D Interiors

A Békésszentandrási Keleti Szőnyegipari Részvénytársaság 400 dolgozóval 1924. szeptember 27-én jött létre. A második világháborút a szövőszékek és a nyersanyagok a gyár betonpincéjében vészelték át befalazva. Az üzem az 1950-es években már mintegy ötven országba exportálta termékeit, elsősorban a perzsaszőnyegeket. A központosítást nem kerülhették el, az üzem 1951-ben népi iparművészeti szövetkezetté alakult. A rendszerváltás után sorra szűntek meg a hazai szőnyeggyárak. A békésszentandrásit 1979 óta vezető Czuczi Ernő 1994-ben társtulajdonosokkal közösen alapította meg az Art-Kelim Szőnyegszövő és Kereskedelmi Kft.-t az egykori szőnyeggyár épülete mellett. A cég gyártott több szőnyeget a magyar Parlamentbe, a Fehér Házba és a windsori palotába is. Czuczi Ernő 2019-ben adta el az épületet és a gyártáshoz szükséges eszközöket korábbi partnerüknek, egy német vállalkozónak. Azóta kizárólag rendelésre gyártanak szőnyegeket.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk