hirdetés
hirdetés

Hatalmas biznisz a zenei turizmus

A brit popzenének mindig is jelentős hagyományai voltak, amit most számokkal is bebizonyítottak. A UKMusic és a VisitBritain kutatásából kiderül, hogy az elmúlt évben 6,5 millió turista érkezett az Egyesült Királyságban tartott zenei eseményekre, írja a Skift.

hirdetés

A közel hét millió külföldi látogató nagyjából 3,5 millió dollárral járult hozzá tavaly a brit turizmus bevételeihez koncertek és fesztiválok látogatásával (beleértve a szállást és utazást is). Érdekes tény, hogy ez a forgalom nem kizárólag Londonra koncentrálódik, hanem az ország minden területe profitál belőle, a zenei turizmus közel 24 ezer munkahely megmaradását biztosítja.

Fotó: UKMusic
Fotó: UKMusic

Világsztárok kedvenc koncerthelyszíne

Ellentétben hazánkkal az Egyesült Királyságban szinte egész évben találunk nagyszabású zenei rendezvényeket, legyen szó koncertturnékról, zenei díjátadókról vagy fesztiválokról. 2012-ben többek között a Coldplay, Elton John, Lady Gaga, Paul McCartney vagy Madonna is turnézott a briteknél. 

A tanulmány szerint a zenei turisták közvetlen turisztikai költése (belépőjegyek, közlekedés, szállás) 2 milliárd dollárra tehető, ezen felül tartózkodásuk során a szolgáltatási szektorban még további 1,46 milliárd dollárt költenek, így összesen 2,2 milliárd dolláros bevétel származik tőlük. Érdekes adat, hogy egy átlagos brit élőzenei koncerten a hallgatóság 41%-a turista. A tengerentúlról érkező zenei utazók átlagosan egy fesztiválon 1 452 dollárt, egy koncerten 602 dollárt költenek el. Az átlagos költésük kicsivel ezer dollár alatt van. A belföldi zenei turisták a fesztiválokon átlagosan 632 dollárt, míg a koncerteken 139 dollárt költenek. Habár a zene miatt érkezők 6%-át adják csak a tengerentúli vendégek, azonban a brit zenei turizmusból bevételeinek 20 százaléka tőlük származik. A koncertek miatt érkező vendégek 28%-át London csalja Nagy-Britanniába, a fővárost évente 1,8 millió zenerajongó keresi fel. A külföldi zenei turisták 15 százaléka brazil, 13 százaléka új-zélandi és 11 százaléka norvég volt tavaly Angliában.

Helyiek és külföldiek részvételi aránya zenei eseményeken.
Helyiek és külföldiek százalékos részaránya zenei eseményeken.

A beszámoló olyan belépőjegyes élőzenei eseményeket vizsgált, amelyeket legalább 1500 fő befogadóképességű helyszíneken tartottak. A belföldi zenei turistát úgy határozták meg, aki legalább 3 alkalommal utazott azzal a céllal, hogy zenei eseményen vegyen részt. A tanulmányban szereplő "tengerentúli" zenei utasok között azokat vették figyelembe, akik már otthon megrendelték belépőjegyüket. Mindezekből sejthető, hogy 3,5 milliárd dollárnál valójában jóval nagyobb összeget ad a zene a turisztikai bevételekhez. 

Lapozza át a teljes tanulmányt:

(forrás: Turizmus Online, Skift)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk