hirdetés
hirdetés

Adventi vásár királyi körülmények között

Amikor Erzsébet királyné és Ferenc József Gödöllőre látogatott, a vonatállomás épületének bejárata és a vasúti szerelvény közé vörös szőnyeget terítettek. Bár minket november 26-án, csütörtökön nem várt vörös szőnyeg, de pogácsa és a hideg elleni jófajta pálinka igen, mellyel a Turisztikai Egyesület Gödöllő fogadott.

hirdetés

A királyi város újabb csodájaként a Gödöllői Királyi Kastély felújított Pálmaházát tervezték bemutatni, de előtte a vendéglátók, Gödöllő civil szervezeteinek vezetői a Királyi Váróban fogadtak minket, ahol Darázs György, a Turisztikai Egyesület Gödöllő vezetője számolt be a közelmúlt turisztikai fejlesztéseiről, többek között a Visit Gödöllő Card termékükről. A kártyát a Gödöllőn és környékén található látnivalók, szolgáltatók, szabadidős lehetőségek látogatói használhatják, az elfogadóhelyek 5-50 százalék kedvezménnyel várják a turistákat.

Székelyhidi Tamás, az első gödöllői nemzetközi természetfilm-fesztivál fő szervezője tájékoztatójában elmondta, hogy a nagy sikerrel zajlott eseményt 2016-ban is megrendezik, május 18-22-éig várják a vendégeket. Az első fesztiválra 42 országból 424 film érkezett, a három nap alatt hétezer látogatót vonzott a rendezvény, még a királyi kastély lovardája is mozivá alakult át.

Székelyhidi Tamás
Székelyhidi Tamás

Adventi vásár a Pálmaházban

A Gödöllői Királyi Kastély felújított Pálmaházában a Herbárium, a kertészeti és az adventi vásár már megnyílt, megtekintése előtt Madácsi Gábor, a Lyra Florae Kft. ügyvezetője, okleveles kertészmérnök a Pálmaházban lezajlott munkákról tájékoztatott. A 2015-ben végzett felújításról szólt, amelynek köszönhetően a műemlékvédelem alatt álló épület és teljes környezete régi pompájában tündököl.

A Pálmaház helyén és környezetében a 18. században konyha- és zöldségkert volt. A kastélypark korszerűsítése során 1870-ben létesítették a Pálmaházat, melynek középső, öntöttvas, oszlopos homlokzatú része 1871-ben épült. A jobbra és balra eső üvegházi szárnyak terve 1895-ből való. Sissi királyné hajdanán nagy kastélyparki sétái alkalmával gyakran pihent, és feltöltődött itt.

Mihalik Zoltán, a Királyi Kastély Pálmaház Herbárium és Kertészet kereskedelmi és marketingvezetője és társai már a helyszínen mutatták be a Pálmaházat, amely 2015 nyarán nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A Pálmaház Herbárium – a Gödöllői Királyi Kastély Pálmaházában – nemcsak gödöllői, hanem regionális szinten is unikumnak számít. A vásárlók kizárólag természetes alapanyagokból készült termékekkel, fűszernövényekkel, teákkal, illóolajokkal, natúrkozmetikumokkal, kézműves lekvárokkal és szörpökkel találkozhatnak, melyek nagy része Sissi királyné Gödöllőn töltött napjai és évei alatt is a királyi életmód szerves alkotóeleme volt. Sissi híres volt az egészséges életmódhoz való elkötelezettségéről, ami mind a sportos életmódban, mind az étkezés és a kozmetikumok használatában megmutatkozott. A Pálmaház Herbáriumban kínált termékek és szolgáltatások, vezetett túrák segítenek felidézni a királyi mindennapokat, legyen szó akár testi vagy lelki táplálékról.

A Herbárium szorosan kapcsolódik a mellette található Pálmaház Kertészethez, hiszen szinte az összes, Herbáriumban kapható termék alapanyaga megvásárolható ott. Különlegessége a kertészetnek a hat, különböző stílusban kialakított mintakert, valamint a széles és unikális választék, a kínálatban megtalálható a kastélykert összes fafajtája. A Pálmaház Kertészet nem egyszerű kertészet, több annál, a kertkultúra népszerűsítésére hivatott, és az ország minden tájáról várja a különböző stílusú kertek iránt érdeklődőket.

Mint megtudtuk, az 5700 négyzetméteres külső terület és 432 négyzetméteres belső terület szolgálja az idelátogatók kikapcsolódását és örömét. De nemcsak egyszerűen visszaadták a régi hangulatot és a régi fényt egy gyönyörű környezetben, hanem ötvözték a régi kor hangulatát, az épület múltját és a mai kor igényeit. Így született meg a kertészet, melyben megtalálhatók a kastély parkjának fafajtái, és jól megférnek a mai kor egyik legnagyobb kertészeti találmányával, a balkon gyümölcsfákkal, amelyek 5-6 éves koruknak köszönhetően már az értékesítés évében teremnek, szüretelhetők. És így jött létre a Herbárium, ahol megtalálható minden, ami a testnek és a léleknek szükséges.

A Pálmaház egy rekreációs szigete lehet a városnak, ahol mindenki feltöltődhet, kikapcsolódhat, tanulhat és nyugodt, tiszta levegőjű környezetben ismerkedhet és kertészkedéssel, tanulhat a növények életéről, vagy akár az ökogazdálkodásról. Erre szolgál a mintakertje és az eredeti szépségében felújított épület.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai