Akár ma is iható a világ legrégebbi bora

Németországban, Speyer városában, a Pfalzi Történeti Múzeumban található a világ legősibb bora, a Römische Wein von Speyer, azaz a speyeri bor. Az ital nagyjából 1700 éves.

És, annak ellenére, hogy nem néz ki túl gusztusosan, akár iható is lehet. Fogyasztása valószínűleg megfeküdné az ember gyomrát, viszont nem okozna semmilyen betegséget sejt szinten, írja az IFLScience nyomán a 24.hu portál.

A bort 1867-ben találták meg egy római kori sírban. A folyadék azért tudott ennyi éven át fennmaradni, mert az üveget viasszal zárták le dugó helyett. A dugó ennyi idő alatt elrothadt volna, a viasz viszont kiállta az évszázadok próbáját.

A palack tartalma persze csak egykor volt bornak nevezhető, mára valószínűleg elvesztette alkoholtartalmát, és egy teljesen másfajta szőlőszármazékká változott.Rejtély azonban, pontosan mivé alakult át, hiszen senki sem meri kinyitni az üveget, hogy megvizsgálja az italt.

Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a viasz eltávolítását nem élné túl a folyadék. Ludger Tekampe, a bor tárolásáért is felelős múzeumi részleg vezetője szerint nem lehet megjósolni, mi történne, ha a palack tartalma levegővel érintkezne.

A rómaiak a borokba olívaolajat kevertek, ezzel tartósították az italokat. Éppen ezért Monkia Christmann borokra szakosodott professzor úgy gondolja, a speyeri bor tulajdonképpen nem romlott meg, de nem is lenne jó élmény meginni. 

Forrás: IFLScience / 24.hu


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.