hirdetés

Akár ma is iható a világ legrégebbi bora

Németországban, Speyer városában, a Pfalzi Történeti Múzeumban található a világ legősibb bora, a Römische Wein von Speyer, azaz a speyeri bor. Az ital nagyjából 1700 éves.

hirdetés

És, annak ellenére, hogy nem néz ki túl gusztusosan, akár iható is lehet. Fogyasztása valószínűleg megfeküdné az ember gyomrát, viszont nem okozna semmilyen betegséget sejt szinten, írja az IFLScience nyomán a 24.hu portál.

A bort 1867-ben találták meg egy római kori sírban. A folyadék azért tudott ennyi éven át fennmaradni, mert az üveget viasszal zárták le dugó helyett. A dugó ennyi idő alatt elrothadt volna, a viasz viszont kiállta az évszázadok próbáját.

Depositphotos
Depositphotos

A palack tartalma persze csak egykor volt bornak nevezhető, mára valószínűleg elvesztette alkoholtartalmát, és egy teljesen másfajta szőlőszármazékká változott.Rejtély azonban, pontosan mivé alakult át, hiszen senki sem meri kinyitni az üveget, hogy megvizsgálja az italt.

Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a viasz eltávolítását nem élné túl a folyadék. Ludger Tekampe, a bor tárolásáért is felelős múzeumi részleg vezetője szerint nem lehet megjósolni, mi történne, ha a palack tartalma levegővel érintkezne.

A rómaiak a borokba olívaolajat kevertek, ezzel tartósították az italokat. Éppen ezért Monkia Christmann borokra szakosodott professzor úgy gondolja, a speyeri bor tulajdonképpen nem romlott meg, de nem is lenne jó élmény meginni. 

(forrás: IFLScience / 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei évet az előzetes foglalások alapján?

Partnerünk