hirdetés
hirdetés

Arló: motorostalálkozó, rocktábor és egy egyedülálló tó

Bár az elmúlt időszakban nőtt a turisták érdeklődése Arló iránt, az idén még több vendégre számítanak a borsodi nagyközségben. A Bükk erdei által övezett és a Tarna-vidéki Tájvédelmi Körzetben fekvő települést főként a horgászok, a csónakázók és a vízibiciklizők kedvelik, de különleges programokat is kínálnak az ide érkezőknek.

hirdetés

Ezt a falut sokan úgy emlegetik, mint Észak-Magyarország egyik gyöngyszemét – tájékoztatta lapunkat Vámos Istvánné dr. polgármester. – Nem véletlenül, mert Arló legnagyobb természeti értéke a ma már európai hírű tava, amely 1927-ben suvadással keletkezett. Kontinensünkön emellett még egy ilyen természeti tünemény található, az erdélyi Gyilkos-tó.

Az Arlói-tó kikötővel és a partján hétvégi házakkal (Fotó: Mentusz Károly
Az Arlói-tó kikötővel és a partján hétvégi házakkal (Fotó: Mentusz Károly

A lejtőcsuszamlás hatása

A suvadás a felszíni mozgások egyik típusa, amely nem más, mint egy lejtőcsuszamlás. Ilyenkor a vastag homokréteg rendszerint vékonyabb agyag- és márgaréteggel találkozik. Mivel a homok átereszti a vizet, ezért könnyen átszivárog rajta és csuszamlóssá teszi az alatta levő agyagfelületet.

A suvadásra emlékeztet a hegyoldal (Fotó: Mentusz Károly)
A suvadásra emlékeztet a hegyoldal (Fotó: Mentusz Károly)

Kézművesek és felújított tájház

Arlón érdemes jó nagy sétát tenni és felfedezni a látnivalókat. Építészetileg a legjelentősebb a műemlék római katolikus templom, amelyet Szent Mihály tiszteletére szenteltek fel. De az emlékek között tartanak számon egy több mint százéves épületben levő tájházat is. Ezt tavaly újították fel és az idén ismét megnyitják a nagyközönség előtt. Az udvarán színpadot helyeztek el és ott találni a régi szabadtéri kemencét is.

Immár négy éve kettős céllal építették a kézművesházat Arlón. Egyrészt munkahelyeket teremtettek, másrészt pedig megőrizték azokat a hímzéseket, textíliákat, amelyek az idősebb lakosság gyűjteményeiben ma is felfedezhetők. A házban naponta dolgoznak, ahol különleges motívumokat, keresztszemes hímzéseket, úgynevezett szálon varrást folytatnak az asszonyok. A hagyományőrzésen kívül ők látják el az önkormányzat valamennyi intézményét textíliákkal: az asztalterítőktől a függönyökig mindennel, amire szükség van.

A felújított tájház (Fotó: Mentusz Károly)
A felújított tájház (Fotó: Mentusz Károly)

A tájház uvara színpaddal és a több mint százéves szabadtéri kemencével (Fotó: Mentusz Károly)
A tájház uvara színpaddal és a több mint százéves szabadtéri kemencével (Fotó: Mentusz Károly)

Az arlói kézművesház (Fotó: Mentusz Károly)
Az arlói kézművesház (Fotó: Mentusz Károly)

Az arlói műemlék katolikus templom (Fotó: Mentusz Károly)
Az arlói műemlék katolikus templom (Fotó: Mentusz Károly)

Szabadtéri esküvők és szálláshelyek

Pompás kiránduló- és pihenőhely az Arlói-tó, amely nemcsak horgászatra, hanem sportolásra, strandolásra is lehetőséget nyújt, de partján fesztiválokat is lehet tartani. A tópart környéke tele van hétvégi házakkal. Működik a csárda is, ahol hagyományos ételeket, valamint helyben, biogazdálkodással termelt zöldségféléket is kínálnak fogyasztásra. A téli hónapokban érkező vendégek korcsolyázhatnak, illetve disznóöléseken vehetnek részt. De gyakoriak a tóparti összejövetelek, valamint a szabadtéri esküvők is.

A tavon egyébként rendszeresen tartanak hajómodellező versenyeket, valamint nagyszabású motoros találkozókat, a rendezvényekhez pedig szálláshelyeket is kínálnak az érkezőknek. Öt, négyszemélyes kőház, illetve négy darab, szintén négy személyes faház várja a vendégeket a tóparton.

Arlón néhány család falusi turizmussal foglalkozik. A vendégszerető tulajdonosok takaros portákkal, gondozott udvarokkal, kisállatok simogatásával várják az érdeklődőket. Az úgynevezett Gyepes-völgyben a tatárjárás idejéből fennmaradt tornyos épület vadászházként szolgál. Sőt, erdei iskola színhelye is egyben. A közelében ugyanis sok a vad, így az érdeklődő puskásoknak két társaság tagjai szerveznek vadászatokat. Emellett az erdőkben bőven terem a népszerű vargányagomba, de más gombafajok is megtalálhatók itt.

A faluban igen jó az egészségügyi ellátás, orvosi rendelőket működtetnek és gyógyszertár is található. Arló életében fontos szerepet tölt be a kerékpárút is, amelyet sokan használnak. Ez Borsodnádasdot Ózddal köti össze és Arlót is érinti, mintegy tíz kilométer hosszúságban. A turisták is kedvelik, mert többen kerekezve közelítik meg a tavat.

A tóparti csárda teraszta, kemencével (Fotó: Mentusz Károly
A tóparti csárda teraszta, kemencével (Fotó: Mentusz Károly

Gazdag programok és fesztiválok idén is

Vámos Istvánné azt is elmondta, hogy ebben az évben több színes programot, fesztivált rendeznek a községben. Az idényt május 5-7. között motorostalálkozóval nyitják. Június első hétvégéjén tuningtalálkozót tartanak, július 9-én sor kerül a zenés nyári éjszakára. Az augusztus 20-i hétvégén rocktábort rendeznek, augusztus 27-én pedig megtartják a már hagyományos falunapot és laskafesztivált. Ezeken a kiemelt rendezvényeken évről évre több száz érdeklődőt fogadnak.

Az önkormányzat a következő években is fontos feladatának tekinti a turizmus fejlesztését Arlón. Ennek érdekében, a TOP – Terület- és Településfejlesztési Operatív Program – pályázat keretében 350 millió forint fejlesztési támogatásra számítanak. Elsősorban az üdülőtó környékének további szépítésére, illetve a szolgáltatások fejlesztésére fordítják a pénzt.

Csónakok és vízibiciklik várják a szezonyitást (Fotó: Mentusz Károly)
Csónakok és vízibiciklik várják a szezonyitást (Fotó: Mentusz Károly)

Vendégházak a tó közelében (Fotó: Mentusz Károly)
Vendégházak a tó közelében (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk