hirdetés
hirdetés

Az extrém sportok nívódíjas mátrai hírvivői

A Gyöngyös gazdaságáért végzett munkája elismeréseként nívódíjjal tüntette ki a város önkormányzati képviselőtestülete a mátrafüredi Mátra Túrakerékpár és Segway Klub Sportegyesületet. A klub immár több éve nemcsak a környezettudatos magatartásért és az erdő megóvásáért munkálkodik, hanem gazdaságélénkítő hatása a turizmusban, a vendéglátásban is javulást eredményezett.

hirdetés

Ocela Tibor, az egyesület elnöke a Turizmus Online-nak elmondta, az egyesület arra törekszik, hogy javítsa a helyben élők komfortérzetét és megőrizze a természeti örökséget. Azt is fontosnak tartják, hogy a Mátrába látogatók elégedettek legyenek a környezettel, a kiszolgálással. Éppen ezért az elmúlt években több olyan beruházást és látványfejlesztést valósítottak meg, amelyek ma már nélkülözhetetlen részeivé váltak a helyi közösség értékeinek.

Az egyesület égisze alatt működő mátrafüredi High-Tech Sportok Bázisa igyekszik népszerűsíteni a hegyi sportokat, az egészséges életmódra nevelést és a legkorszerűbb eszközöket ismerteti meg a turistákkal. A bázis honosította meg a Mátrában – többek között – a terep segwayezést, a mosterrollerezést, a mountaincartozást, vagy az airboardozást. Több mint 150 féle programot ajánlanak a különböző korosztályoknak. A Mátrában, továbbá Budapesten a Normafánál és Hévízen szervezett túrákkal és egyéb programokkal kínálnak kikapcsolódást, szórakozást, regenerálódást az érdeklődőknek. Emellett csapatépítő tréningeket is szerveznek.

Rollerpróba a bázison (Fotó: Mentusz Károly)
Rollerpróba a bázison (Fotó: Mentusz Károly)


Túrára indulnak a segwayesek Mátrafüreden (Fotó: Mentusz Károly)
Túrára indulnak a segwayesek Mátrafüreden (Fotó: Mentusz Károly)

Családi vállalkozásként kezdték

Az egyesület elnöke arra is kitért, hogy a High-Tech Sportok Bázisán lehetőséget ajánlanak az extrém sportnak számító segway gyakorlására. Ezt segíti elő a 120 kilométer hosszú terep pályarendszer és hazánkban a leghosszabb downhill- és szánkópálya, amely hét kilométer hosszan, hétszáz méteres szintkülönbséggel mutatja be a Mátra legszebb helyeit Kékestetőtől Mátrafüredig.

Egyébként még 2010 nyarán családi vállalkozásként kezdték a munkát, aztán 2011 májusában nyitották meg a segway-központot és az akkor még Hegyi Sportok Bázisa elnevezésű centrum a Gepida cég hivatalos tesztközpontja lett. Az Avar Túrakerékpár Klub jogutódjaként működő egyesület a civil szervezeteket – és ezzel a közjót – szolgáló tevékenységeivel járul hozzá Mátrafüred fejlesztéséhez. Még a nyitás évében hozták létre speciális kisautókkal a terep KRESZ-parkot, majd a segway gyakorlópályát is, amelyeket folyamatosan fejlesztenek.

Előkerültek a hegyi kerékpárok (Fotó: Mentusz Károly)
Előkerültek a hegyi kerékpárok (Fotó: Mentusz Károly)


Extrém ügyességi verseny közben (Fotó: Mentusz Károly)
Extrém ügyességi verseny közben (Fotó: Mentusz Károly)


Buborékfoci a füredi parkban (Fotó: Mentusz Károly)
Buborékfoci a füredi parkban (Fotó: Mentusz Károly)

Megnyitották a Mátrai Ízek Bázisát

A bázison három szinten szinte valamennyi high-tech hegyi sprotélmény elérhető. Az első szint ma már kortól és nemtől függetlenül a high-tech sportok nagy választékát nyújtja. A második a széles palettával rendelkező csapatépítési megoldásokat biztosítja. A legfelső szint pedig a szervezetfejlesztés. Egyébként tavaly nyitották meg a Mátrai Ízek Bázisát, amely a gasztronómia szerelmeseinek nyújt élményt Mátrafüreden. Ezen a helyen a készítményekkel a hagyományos mátrai ételeket népszerűsítik.

Az egyesület további fejlődése biztosított – mondta Ocella Tibor. A munkát egykor ketten kezdték el, és jelenleg már 22 túravezetővel tevékenykednek. Alapítói a Kékes Kutató és Mentő Alapítványnak, így a túravezetés mellett professzionális ellátást nyújtanak a hegyimentéshez, illetve a biztonságtechnikához. A bázis munkáját már korábban is több díjjal ismerték el a szakértők. Így megkapták a Korrekt Partner Védjegyet, továbbá a TripAdvisor szerint Észak-Magyarország legdinamikusabban fejlődő turisztikai attrakciójának számítanak.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk