hirdetés
hirdetés

Az Országgyűlés előtt a turizmus törvény

Az ellenzék éles bírálata mellett folytatta az Országgyűlés a turizmust érintő törvények módosítását szerdán.

hirdetés

A törvénymódosítás egységes szálláshelyminősítési rendszerre, a vendéglátóhelyek és az attrakciók adatszolgáltatására és a kiemelt jelentőségű települések nevesítésére tesz javaslatot.

Varga-Damm Andrea független képviselő szerint minden egyes eleme arról szól, hogy "beletaposnak a magánszállásadók életébe". Szerinte az államnak nem kötelessége a piaci szereplők minősítése. Az előterjesztés célja csak az, hogy "pórázra tegyék" az összes szálláshelyszolgáltatót. 

Varga Zoltán (DK) szerint a javaslatban valójában azt dolgozták ki, hogyan vegyék el a szállodaszövetségtől a minősítési rendszert. 

Barcza Attila (Fidesz): abszurd, hogy objektív szempontokat, például egy szoba méretét felül lehet írni a csillagok jelenlegi kiosztásakor. Kijelentette: az internetes oldalakon nincs kontroll, oda bármi beírható. Ezért is kell objektívvé tenni a minősítést.

Szilágyi György (Jobbik): a pályázati források több mint felét elviszik a "NER-lovagok". Bírálta, hogy az önkormányzatok sem kaptak kompenzációt a kieső idegenforgalmi adóbevételek után.

Szakács László (MSZP) szerint ugyanaz a folyamat zajlik most a szállodáknál, mint ami korábban a trafikoknál vagy a kaszinóknál történt. 

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a vitára úgy válaszolt: a járvány előtt rekordéveket láthattunk a Balatonnál, és a járvány alatt is prosperált a térség. Közölte: a magánszálláshelyeknek nyújtott támogatás "fehérítette" az ágazatot. Az egységes minősítési rendszer nemzetközi szabványokon alapul - hangsúlyozta. Sorolta azokat a szakmai szervezeteket, amelyek részt vettek a javaslat kidolgozásában.

Az ülésen elnöklő Jakab István a vitát lezárta.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közleményében már korábban hangsúlyozta, a Nemzeti Szálláshelyminősítési Rendszer célja, hogy egységes szempontok mentén történjen a szálláshelyek minősítése, típustól függetlenül. Valamennyi szálláshely minősítést kap majd, így egyértelművé válik, milyen szolgáltatásokat várhat el a vendég az adott szálláshelytől, milyen tartalommal és színvonalon. Ezt csillagok jelölik majd, minden esetben 1-től 5-ig, az eddig használt egyéb szimbólumok megszűnnek. A besorolás célja, hogy mindenhol megbízható minőséget kapjanak a vendégek, legyen az szálloda vagy éppen magánszálláshely. A rendszer fokozatosan kerül bevezetésre, az első minősítés ingyenes lesz, a kisebb szálláshelyeket hosszabb felkészülési idő segíti a javaslat szerint.

A több mint tíz országban már működő minősítési rendszer 2022. januárjától indul, a besorolás költségeit az MTÜ ingyenesen végzi 2024-ig.

 

(forrás: MTI / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai