Bakony-Balaton egy márkában

Veszprémi sajtótájékoztatón mutatták be a 2011-ben alakított Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. eddig végzett munkáját csütörtökön.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A jelenleg már 43 Veszprém megyei települést átfogó, térségi TDM-ként működő szervezetet 12 vállalkozás, önkormányzat és intézmény alapította. A munkához 62,5 millió forint összegű uniós támogatást nyertek.

Mint Lencsés Tamara, a Kft. ügyvezetője elmondta, az elsődleges feladatuk a két földrajzi egység, a Bakony és a Balaton egy márkává formálása. A közös értékesítéshez meg kellett határozni a közös értékeket. Ezek többek között a természet, az örökség megóvása, a tehetségek kibontakoztatása.

A közben kidolgozott desztinációfejlesztési stratégiájuk szerint azt szeretnék, ha a Bakony és Balaton térség 2019-re a magyar lakosság ismert és kedvelt turisztikai célterületévé, a külföldi piacokon a Balaton térséghez szorosan illeszkedő, azonban egyedi kínálattal rendelkező, önálló desztinációvá válna. A határon átnyúló kapcsolatai erősítésével és minőségi termékkínálatával pedig hozzájárulna a magyar turizmus elismertségének javításához.

A stratégiai cél eléréséhez megkezdődött a két jól ismert, de ebben a formában új turisztikai egység következetes márkázása. Elsődlegesen megfogalmazásra került a térség közös értékrendje, a térség küldetése, ehhez illeszkedően pedig az arculat kialakítása.
Véleményük szerint a térség versenyelőnye, hogy Magyarország legváltozatosabb megőrzött örökségével rendelkező vidéke. Egyaránt megtalálhatók az épített és szellemi örökségek, a természeti értékek, ezek változatossága pedig egyedülálló.

Ennek megfelelően alakították ki az 5 fő termékkategóriát, melyek: aktív- és sportturizmus, kulturális, vidéki élmények, vízparti üdülés, bor és gasztronómia.

Elkészíttették a térség imázs fotótárát és kiadványcsaládját, és terveik szerint a mai trendeknek megfelelő honlapot fejlesztenek, melyen online szállásfoglalási funkció és számos hasznos információ várja a látogatókat a jövő héttől. A szervezet jövőbeni céljai között szerepel egy térségi kártyarendszer bevezetése és egy desztinációt átívelő kerékpárkölcsönző hálózat megszervezése.

A teljes körűen az Utazás kiállításon debütáló kiadványsorozatot az ügyvezető mellett a kiadványok képeinek készítője, Nánási Pál mutatta be, akit eddig inkább aktfotóiról és celebkapcsolatairól lehetett ismerni. Az újságíróknak már fizikai valójában is átadott A4-es formátumú összefoglaló imázskiadvány az ezredforduló időszakára jellemző szerkesztéssel, látvánnyal, a szabadban is műtermi hangulatot árasztó képekkel operál.

A bemutatón részt vett dr. Navracsics Tibor, aki a szervezet megalakítását, munkáját kezdetektől aktívan támogatta. A miniszterelnök-helyettes szerint siker szaga van annak a történetnek, amit a Bakony-Balaton térség turisztikához kötődő szervezeteivel, önkormányzataival bő egy évvel ezelőtt elindítottak. Akkor arra gondoltak, hogy egy közös turisztikai vállalkozásban láncra lehet fűzni azokat a településeket, amelyek vagy kettős kötődéssel rendelkeznek - a Balaton térségéhez és a Bakonyhoz is csatlakoznak -, vagy pedig a két nagy turisztikai térség közé esnek. Az eddigi munka eredménye megerősítette a várakozásaikat.

Porga Gyula veszprémi polgármester szerint is az elmúlt év bizonyította, hogy sikerült megtalálni azokat a pontokat, amik összekötik ezt a térséget. Ehhez nehéz döntéseket is kellett hozni, de a helyes irányt igazolja a sikeres pályázat és az elkészült kiadványok.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.