A rohamturizmus jellemzi az idei balatoni szezont

A rohamturizmus jellemzi az idei balatoni szezont 

A Balatontourist idei forgalma várhatóan 2-3 százalékkal elmarad a tavalyi eredménytől a szeles, esős, hűvös nyár miatt. Székely Ferenc általános igazgatóhelyettes szerint még egy átlagos időjárás mellett is kirobbanóan jó lehetett volna a tó körül 17 kempingeket üzemeltető cég 2014-es szezonja.

Jó szelet, kapitány! 

A tavalyihoz hasonló forgalmú vagy annál is jobb szezonra készülnek azok a balatoni szállásadók és szolgáltatók, akiket körkérdésünkkel megkerestünk.

Budapest, Hévíz, Hajdúszoboszló 

Azt, hogy „fejnehéz” a magyar turizmus, eddig is tudtuk. Az mégis meglepő, hogy van olyan budapesti kerület, amely egymagában több vendégéjszakát regisztrál egy év alatt, mint Hévíz és Hajdúszoboszló együtt. Cserkeszőlő elsősége az átlagos tartózkodási időt tekintve szintén érdekes fejlemény.

Hévíz a favorit, Cserkeszőlő a nagy meglepetés 

A "településszintű kereskedelmi szálláshelyek egyes mutatóit 2014. február 19-20-án hibásan generálta a rendszer".

Tihanyban megújul a kikötő környéke is 

Folytatódik a fejlesztések sorozata Tihanyban, már a nyár elejére megújulhat az Öregkikötőként is ismert hajókikötő előtti park jelentős része.

Negyedmilliárdos parkrekonstrukció a Festetics kastélyban 

Negyedmillirád forintos uniós támogatásból megújul a keszthelyi Festetics kastély parkja. A történeti parkrekonstrukció előreláthatólag tavasszal indulhat, és a tervek szerint év végére már megszépült környezetében tündökölhet az ország kiemelkedő műemlékegyüttese - jelentette be Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője és Pálinkás Róbert, a kastély igazgatója egy pénteki sajtótájékoztatón.
Sört árul és gyertyát gyárt az apátság

Sört árul és gyertyát gyárt az apátság 

A Nyugat-Európában már megszokott gyakorlathoz hasonlóan a közelmúltban önállósodott Tihanyi Bencés Apátság is turisták fogadásával és azoknak különböző termékek árusításával próbálja előteremteni a működéséhez szükséges pénz egy részét.

Újabb jelentős díj a Balatontouristnak 

Újabb jelentős díjjal gazdagodott a Balatontourist gyűjteménye. A napokban a hollandiai Utrechtben megrendezett Vakantiebeurs turisztikai vásáron Alan Rogers 2013 Welcome Award oklevéllel ismerték el a révfülöpi Napfény kemping működését.
Helyi termékeket, borokat kínálnak Balatonföldváron

Helyi termékeket, borokat kínálnak Balatonföldváron 

Boros üzleti találkozót rendeztek a helyi termékek népszerűsítésére Balatonföldváron.

Bakony-Balaton egy márkában 

Veszprémi sajtótájékoztatón mutatták be a 2011-ben alakított Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. eddig végzett munkáját csütörtökön.

Elfogynak a külföldiek a Balatonnál 

Tavaly Hévíz volt a legnépszerűbb vidéki város a belföldi és a külföldi turisták körében - derült ki a távirati iroda keddi írásából, ahol arról is beszámolnak, hogy a balatoni régió másik gyógytelepülése, Zalakaros is az országos 9. helyről a 8. helyre lépett előre. 

Áremelés és biciklis hajó a Balatoni Hajózásnál 

Nyolc százalékkal emelik a díjakat a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) járatain.

Váltás a veszprémi TDM élén 

Több olyan érdekes döntés is született a Veszprémi Turisztikai Egyesület hétfői közgyűlésén, ami akár hosszabb távon is jelentős hatással lehet a városban működő turisztikai vállalkozások, kulturális intézmények és az önkormányzat együttműködésére.

Az irány jó, de még várni kell a fellendülésre 

Még várnunk kell a balatoni turistaforgalom igazi felfutására, állítja Károly Tamás, a régió egyik meghatározó szálláshelyének, a Club Tihanynak a vezetője az elmúlt hetekben megjelent optimista kinyilatkoztatásokra is reagálva.

Cafeteria - Egyharmados esés két év alatt, aztán a szakadék 

Régen sokkal jobb volt, most elfogadható, a jövőben pedig  sokkal rosszabb lehet a cafeteria forgalom a balatoni szálláshelyeken, és ugyanez a kép rajzolódik ki az országos adatokból is.

Prágán túl is van élet 

Prágán túl is van élet, derült ki egy április végi kirándulásunkon, amin a Cseh Idegenforgalmi Hivatal szervezésében vehettünk részt.

Tizenhat éve várjuk a turizmustörvényt 

Kollégánk jegyzeteiből kiderül, hogy több mint 16 éve készül a turizmustörvény, amelynek elfogadását a közelmúltban a szezon végéig elhalasztotta a kormány. 

Fővárosi frissességet, lendület ígérnek az Anna Grandban 

Lengyel Ernő, a balatonfüredi Anna Grand Hotel tulajdonosa a hatékonyabb értékesítési munka és a szolgáltatások minőségének további javítása érdekében állított új vezetőket a szálloda élére a hónap elejétől.Mint elmondta, csak új csapattal, új szemléletű emberekkel tudja elképzelni, hogy elvárásait megfelelően megvalósítják.

Nem lesz birkabégetés a pünkösdi PAFE-n 

Százhúsz biztonsági őr, nonstop mentőszolgálat, helyszínen állomásozó eset- és rohamkocsi garantálja többek között a várhatóan több tízezer részvevő biztonságát Szántód-pusztára költöző Pannónia Fesztiválon - tájékoztatták szerkesztőségünket a szervezők.

Jelentős felújítások, fejlesztések a Balatontouristnál 

Százmillió forintot meghaladó összegű felújításokkal, fejlesztésekkel készül az idei szezonra a Balatontourist, tudtuk meg Székely Ferenctől, aki gazdasági igazgatói feladatok ellátása mellett mostantól a szakmai irányítást is végzi általános vezérigazgató-helyettesként.

Létezik a balatoni korcsolyaszezon! 

A szezon tervezhetőségre, a várható hosszára, a jég minőségére, használhatóságára, a megfelelő pályák területi eloszlására kis túlzással azt mondhatnánk, hogy a legbiztosabb a bizonytalanság. Ennek ellenére vétek lenne nem számolni azzal a mintegy húszezer emberrel, aki az idei rövid szezon idején a balatoni településeket kimondottan a korcsolyázás miatt felkereste.

A Balatonnál készen állnak a szúnyogok fogadására 

Ha beköszönt a jó idő, akár azonnal elkezdődhet a szúnyoglárvák biológiai irtása a Balatonnál, mert pénz is van és kivitelezői, derült ki a Balatoni Szövetség (BSZ) pénteki ülésén dr. Lázár János titkár tájékoztatójából.

Balatoni kezdeményezés: adózzanak a középiskolás korú fiatalok is 

Szokatlanul kemény vitát váltott ki a Balatoni Szövetség (BSZ) pénteki füredi közgyűlésén dr. Balázs Árpád indítványa.

25,5 milliót követelnek a Club Tihanytól 

Egy két éve indult jogvitában született jogerős köztes ítélet szerdán. A Győri Ítélőtábla is megerősítette, hogy a Club Tihanynak ki kell fizetni a felperes "Media Hungary 2010" konferencia szervezőjének okozott kárt, de az összegről még ebben az ítéletben nem volt szó.

Új márkát alakítanak ki a Balatonnál 

Balaton Best néven közös márkát akar kialakítani négy északkelet-balatoni TDM szervezet. A balatonalmádi és balatonfüredi turisztikai egyesület, a Tihanyi Legenda Nonprofit Kft. és az Alsóörsöt, Csopakot, Felsőörsöt, Lovast összefogó Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület még tavaly júniusban hozta létre Balaton Best Térségi Turisztikai Nonprofit Kft-t. füredi székhellyel.

Beköltözött a Tourinform a víztorony szoknyájába 

A korábbi megújult fejdísz mellé új alsószoknyát is kapott Siófok 100 éves ipari műemléke, a város központjában álló víztorony.

Veszprémi tavaszi fesztivál koncertekkel és színpadi produkciókkal 

Intellektuális rock, világzenei koncertek, színpadi prózai és táncos produkciók szerepelnek a márciusban megrendezésre kerülő Veszprémi Tavaszi Fesztivál programjában.

Újabb másfél milliárd a nyugat-dunántúli turizmus támogatására 

A Nyugat-Dunántúlon 23 új, összesen 3,6 milliárd forint összköltségű turisztikai projekt megvalósítása kezdődhet el 1,5 milliárd forintos uniós támogatással.

Korszerűbb Tourinform iroda, új szolgáltatások Balatonföldváron 

Megújult és elhelyezésében is önállósodott a balatonföldvári Tourinform iroda, ami a város mellett a térséget is szolgálja.

A legjobbak között a Napfény kemping 

A francia székhelyű Camping Cheque kiadó Top Camping címmel ismerte el a Balatontourist révfülöpi Napfény kempingjének minőségét - tájékoztatta szerkesztőségünket Balogh Ildikó, a kemping vezetője.

Füred és Abbázia egymásra talált 

Balatonfüred az idén egy határainkon túli várost, a horvát Opatiját kérte fel, hogy legyen a kiemelt kulturális partnere. Az Osztrák-Magyar Monarchia egykor Abbázia néven ismert első tengerparti fürdővárosa szívesen vállalkozott erre a szerepre.

Létrejött a Bakony és Balaton Térségi TDM  

Újrarajzolja Veszprém megye és az elmúlt évtizedekben kialakult turisztikai régiók határait az az együttműködés, amelyik csütörtökön bontott programszerűen is zászlót Veszprémben. Egy kelet-nyugati kiterjedésű széles korridort alkotva szétválasztja a megye északi és déli területeit, miközben egyaránt magába foglal a balatoni és a közép-dunántúli turisztikai régióba tartozó településeket. 

Projektzárás és tisztújítás Balatonfüreden 

Az elmúlt két évben végzett munkáról adott tájékoztatást a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület (TDMSZ) vezetősége csütörtökön a tagság és a nyilvánosság előtt projektzáró fórumon.

A fejlesztéstől várják a segítséget 

Csak a megfelelő fejlesztés lehet a biztosítéka a talpon maradásnak az egyre keményebb piaci versenyben, hangsúlyozta Márkus László, a veszprémi Betekints**** Wellness és Konferencia Hotel szerdai projektzáró ünnepségén. 

A bejelentések harmadát találta megalapozottnak a Fogyasztóvédelem 

A fogyasztóvédők múlt évben lezajlott országos turisztikai témavizsgálatának eredménye szerint még mindig sok olyan szolgáltató van, aki az információk visszatartásával vagy éppen téves információk adásával próbálja számára előnyös döntésre késztetni az ügyfeleit.

Ivókúra a strand mellett és helyett 

A Balatonfüredi Turisztikai Egyesület workshop, konferencia és studytour szervezésével nyitotta az idei évet.

Rendben lesz a szúnyogirtás indulása 

Jövőre nem függhet a pénztől a balatoni szúnyogirtás kezdete, mert az első munkákhoz már rendelkezésre áll a pénz az idei maradékból.

Balaton: jó forgalmat várnak az északi part szállodái 

Ahány ház, annyiféle a tapasztalat a várható forgalomról az ünnepek előtt. Többnyire abban egységesek a beszámolók hogy a korábbi idegenkedés már a múlté, az utóbbi években megnőtt a szállodában karácsonyozni akarók száma.

A balatoni riviera megtalálta a helyét 

Megtalálta a helyét a turisztikai piacon az Alsóörs, Csopak, Felsőörs és Lovas alkotta térség illetve a közös munkára egy évtizede alapított Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület.

Kerékpáros ökopark csillagvártával és madárlessel 

Ismét valami különlegeset akartak csinálni, hangsúlyozta Ambrus Tibor, Csopak polgármestere a község délkeleti sarkában kialakított csillagvártával, madárlessel, játszótérrel kombinált ökopark, kerékpáros pihenőhely felavatásánál.

Saját küldetésük van 

Nem akarnak a turizmus eddigi szereplőinek, irányítóinak a helyébe lépni, saját küldetésük van, jelentette ki Hoffmann Henrik, a csütörtökön megalakult Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke bemutatkozó beszédében.

Újra tölthetik az Aurórát 

A hír természetesen nem az 1917-ben elhíresült szentpétervári cirkálóról, hanem a korábban ezen a néven működő, mostanában Ramada Balaton néven ismert balatonalmádi szállodáról szól.

Elégedetten zárták a veszprémi TDM projektet 

Elvetettük a magot az elmúlt másfél évben. Bízom benne, hogy az aratásnál, a kévekötésnél is együtt leszünk. Sőt, azt remélem, hogy ez csak egy első vetés, aminek folytatása következik - fogalmazott Porga Gyula polgármester kedden az Összefogás Veszprém turizmusáért projekt záró sajtótájékoztatóján.

Füredi időkapu a reformkorba 

A rendkívüli civil összefogásnak köszönhetően egy egész hétre visszatér a városba a reformkori hangulat szeptember 19-25. között.

Megújult a siófoki Nagystrand 

Négyszázmillió forintos költséggel teljesen felújították a siófoki Nagystrand parti részét. A munkához 195 millió forintos uniós támogatást nyertek a dél-dunántúli operatív program keretéből.

Csak a strandok alig felén loboghat kék hullámos zászló 

Csak a strandok alig felén loboghat kék hullámos zászló

Tihanyban augusztus végéig játszanak 

Hosszabb balatoni szezont szeretnének a Tihanyi Szabadtéri Játékok szervezői, ezért a tavalyinál ők is egy héttel később, augusztus 27-én zárják az idei évadot, jelentette be Bujtor Judit programigazgató egy pénteki sajtótájékoztatón.

25 milliós kártérítést várnak a Club Tihanytól 

A Veszprém megyei bíróság szerint a Club Tihany kárt okozott a Media Hungary 2010 konferencia szervezőjének, amikor szerződésük ellenére tavaly májusban a konferencia idejére leszerződött egy harmadik féllel, így a rendezvényt váratlanul egy másik helyszínen, Balatonfüreden kellett megrendeznie - ismertette szerkesztőségünkkel a bíróság hétfőn kihirdetett közbenső ítéletét dr. Ruttner György ügyvéd, a felperes Media Hungária jogi képviselője.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!