hirdetés

Bezárt a Mátyás Pince, munkát keres a személyzet

Egy szakmai Facebook-csoportban jelent meg az idei év első posztjaként az alábbi bejegyzés.

hirdetés

facebook.com
facebook.com

"Tisztelt étteremtulajdonosok! Komplett éttermi személyzet vált ma munka nélkül.  Bezárták Magyarország  egyik leghíresebb éttermét 116 év után egyik napról a másikra. 1 fő pultos, 7 fő felszolgáló, 1 fő Chef (szerintünk ő a legjobb itthoni viszonylatban), 1 fő Chef-helyettes, 8 szakács keres munkát. SOS!!! Email-cím....  "

Utánajártunk, mi történhetett valójában a Mátyás Pince háza táján. Az üzemeltetői kör képviselőjétől megtudtuk, a hír igaz, valóban bezárt január 2-ra virradóra a legendás hely, de nem azért, mert csődbe ment volna, vagy tulajdonosváltás történt, hanem a hely eredeti tulajdonosa eldöntötte, teljes egészében felújítják a vendéglátóhelyet. És a munkálatok legkevesebb 3-4 hónapig, illetve a mai építőipari helyzetet ismerve minimum fél évig tartanak majd.

facebook.com
facebook.com

A Mátyás Pincét is üzemeltető Magyar Halászbástya Kft. - tulajdonosi körében szerepel rokoni kapcsolatok útján a Mátyás Pince tulajdonosa is - mentőövet próbál dobni az elbocsájtott személyzetnek, most épp azon folyik gőzerővel a számítás, excel táblák és a konyhai munkák újratervezése, hogy a lehető legtöbb embert átvegyék a budai Várban lévő topéttermükbe. Azonban, mint ez a szakmában lévőknek nyilvánvaló, nem kell amiatt sem aggódni, akinek nem jut lehetőség a Halászbástya Étteremben, hiszen akkora ma a munkaerőhiány - immár országos méretekben -, hogy seperc nyilván lecsapnak majd a többi vendéglátóegység tulajdonosai, üzemeltetői a ma még éppen állás nélkül lévő ex-Mátyás Pince-beli alkalmazottakra.

facebook.com
facebook.com

Egyébként egyúttal egy téves városi legendát is ideje eloszlatnunk: a Mátyás Pince nevét korántsem Mátyás királyról kapta - mint azt sokan gondolnák -, hanem még az 1900-as évek elején, 1904-ben az étterem akkor megnyitója, Baldauf Mátyás vendéglős volt valójában a névadó. Felesége, férje katonaideje alatt, még az I. világháború idején, 9 gyermekük mellett is tovább vitte a vendéglőt. Ami a II. világháború alatt is működött, de az ostrom alatt óvóhellyé alakították. A berendezés 80 százaléka ekkor elpusztult, az államosítás után a rekonstrukciót úgy hajtották végre, hogy a miliő már Mátyás király korát idézte, az ő életéből festettek jelenetek a falakra - innen jön a Mátyás-mítosz. Amúgy a freskók reneszánsz és ómagyar stílusúak voltak, és mára eléggé avítt és elavult hangulatot kölcsönöztek a híres vendéglátóhelynek. Amikor a Halászbástya étterem tulajdonosi köre bekerült az üzemeltetői körbe, két éve Dallos Ferencet, az ismert étteremtulajdonost, több vendéglátóhely üzemeltetőjét kérték fel arra, hogy irányítsa a helyet, és "leheljen életet bele". A szakember nagy lelkesedéssel vetette bele magát a nem mindennapi munkába, és bár megtartotta a konyhán a személyzetet, valamint a magyar hagyományos ételeket is továbbvitte - új lendületet vitt a ház gasztronómiai irányába.

 

 

 

 

 

 

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Facebook / turizmusonline.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye a katát érintő, szeptember 1-től érvényes új szabályozásról?

Partnerünk