hirdetés
hirdetés

Biokerozin algából

Melegvízben élő algákból állítanak elő biokerozint egy müncheni telepen. Az újítás forradalmasíthatja a repülést. 

hirdetés

A müncheni Ludwig Bölkow Műszaki Egyetemnek sikerült biztosítania a bio repülőgép-üzemanyag elkészítésének legfontosabb feltételét, az alga termelését. Az egyetem az Airbus konszernnel mint fő szponzorral együttműködve 10 milliós eurós befektetéssel, Bajorország támogatásával hozta létre a kísérleti telepét, ahol 150.000 különféle melegtengeri algafajból kiválogattak továbbtenyésztésre 5000 fajt, melyek megfelelnek a későbbi szaporítás minőségi feltételeinek.

Az algák szaporítása egy 1500 négyzetméteres területen, három elkülönített részben folyik, külön e célra kialakított klima- és világítástechnikával. Egy speciális, UV-sugarakat áteresztő üveg alatt folyik a szaporítás, stimulált „meleg égövi” körülmények között. Ezzel elérik, hogy a déli tengerekből származó algák, közel azonos feltételek mellett fejlődjenek, mint hazájukban.

A jelenlegi kutatási fázisban, mely sikeresnek bizonyult, a termés minőségileg is kiváló és minden lehetőség adott ahhoz, hogy kémiai módszerekkel egy nagyon környezetbarát és olcsó repülőgép-üzemanyagot állítsanak elő. A kísérleti periódus jelenlegi szakaszában az új feladatot a szelektált alga fajok nagy volumenű szaporítása jelenti. Ez elsősorban mennyiségi mutató lesz, mely során kidolgozzák, hogy a nagyipari repülő üzemanyag alapanyagának előállítása milyen feltételek mellett történhet meg. Ez utóbbi kérdés az, melyet az iparág türelmetlenül vár, hogy valóban környezetbarát, károsanyag-kibocsájtás nélküli üzemeléssel bió üzemanyaggal lehessen repülni.

Veér Jenő
a szerző cikkei

(forrás: Aerointernational)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk