hirdetés

Bronzérmes lett a hazai csapat

Meleg- és hidegkonyhai ételeiért, munkáiért egyaránt bronzérmet érdemelt ki a zsűritől a magyar nemzeti szakács- és cukrászválogatott a Luxemburgi Nagyhercegség fővárosában, Luxembourgban november 22-26. között zajló gasztronómiai világbajnokságon.

hirdetés

A világverseny minden negyedik évben kerül megrendezésre, ahol ezúttal 57 nemzet közel 1600 egyéni és csapat versenyzője mutatta be tudását. Az esemény és a szervezők nagy múltra tekinthetnek vissza, hiszen az első versenyt több mint 4 évtizede hívták életre. A verseny során részt vesznek nemzeti szakács-cukrász, nemzeti katonai, nemzeti ifjúsági válogatottak, valamint közétkeztetési, regionális csapatok és egyéni versenyzők.

A gasztronómiai verseny nem önálló rendezvény, hanem a nagysikerű Expogast szakkiállítás része, amely napjainkra olyan eseménnyé nőtte ki magát, ahol közel 45 000 látogató fordul meg az 5 nap során a világ minden részéről Japántól Kanadáig, Dél- Afrikától Norvégiáig.

Versenymunkájuk során a csapatnak el kellett készítenie egy összetett, több feladatsorozatból álló hidegkonyhás díszasztalt; majd pedig a másik napon, élő munka során, egy háromfogásos fine dining menüt 105 főre, melyet a világ minden tájáról érkező vendégek kóstolnak meg a nemzetek éttermében. Minden nap 6 nemzeti és 3 nemzeti junior csapat mutatta be melegkonyhás menüjét. A magyar csapat rögtön az első napon készítette el a 3 fogásos ételsorát, még pedig olyan országok mellett, mint USA, Anglia, Wales, Spanyolország és Románia.

 A nemzeti válogatott számos hungarikumot is tartalmazó menüje a következő volt:

ELŐÉTEL

Vadvízi fogasfilé marinírozott lazaccal, fűszernövényekkel ékesített savanyú daikonretek "szőnyeggel" borítva, citrusokkal aromatizált "rizottó" krokettel Tigris garnéla mousseline rákmártással, pagodakarfiol terrine, sült kelvirág habbal.

FŐÉTEL

Mangalica szűz füstölt libamájas és rókagombás"nercben" sütve, makói hagyma variációval Malac pofa és fül "sajt" pecsenyelével, naranccsal glasszírozott karottával Véreshurka Royale wasabis zöldalma géllel, pirított polentával.

DESSZERT

Tésztafánk tonkababos étcsokoládé mousse-szal töltve Akácmézes krém zselé, málna textúrákkal, pisztácia szivaccsal Málna sorbet erdeigyümölcs salátával Vargabéles vanília habbal, Tokaji Aszus tápiókagyöngyökkel.

A nemzeti szakács- és cukrász válogatott hidegkonyhai készítményeit a meleg konyhaihoz hasonlóan bronzéremmel díjazták kedden este a luxembourgi világbajnokságon.

 Krivács András az MNGSz elnöke a helyszínen röviden értékelte a magyar csapatok szereplését. Elmondta, hogy a melegkonyhai feladat egy kiélezett, nagyon erős verseny volt. Felkészülten érkeztek ki együtteseink, és a többi ország eredményeinek ismeretében is kijelenthető, hogy jól szerepeltek a világversenyen. A hidegkonyhai feladatban stílus- és szemléletváltást várt el a zsűri már a két évvel ezelőtti, erfurti olimpiához képest is. Az életszerűséget, a valóságban is így elkészíthető, tálalható ételeket, a letisztult formákat, az asztal egészének világos koncepcióját kiemelten értékelték. Az sem mellékes, hogy az erfurti 47-tel szemben 56 nemzet indulóival vettük fel a versenyt.

(forrás: Vendég & Hotel)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei évet az előzetes foglalások alapján?

Partnerünk