Budapesten találkoztak a világ ínyencei

A Chaîne des Rôtisseurs története 1248-ban a libákkal kezdődött, hogy aztán a XX. században újra szülessen, mára pedig a világ legrégebbi és legnagyobb tekintélyű gasztronómiai szervezete legyen. A minap Budapesten szerveztek nemzetközi találkozót a 19 országból érkezett tagok, hogy kapcsolataikat tovább fejlesszék és ünnepeljék a konyhaművészetet.

A több napos rendezvénysorozatnak ezúttal a magyar borvidékek, a magyar borok kóstolásokkal egybekötött bemutatása volt a fő témája.

A Les Oyers, az libasütők céhének története 1248-ig nyúlik vissza, ekkor IX. Lajos király Étienne Boileau-t , Párizs prépostját bízta meg azzal a feladattal, hogy rendet teremtsen a mesterségek körül, alapíttasson céheket, járja ki, hogy oktassák a fiatal inasokat, és fejlessze a céhtagok technikai tudását.
Összegyűjtötték több mint száz szakma alapítólevelét, köztük a libasütőéket is. Az évek során a Goose Roasters Guild tevékenységét és kiváltságait kiterjesztették mindenféle hús elkészítésére és értékesítésére.
XII. Lajos uralkodása alatt új alapszabályt vezettek be, a céh neve Rôtisseurs-re változott. A céhrendszert 1793-ban, a francia forradalom idején feloszlatták. A szervezet 1950-ig szinte feledésbe merült, ám ekkor Auguste Becart, Jean Valby, Curnonsky herceg , Louis Giraudon és Marcel Dorin feltámasztották a társaságot, és létrehozták a La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs-t.

Világ gourmet-jai egyesüljetek!
A szervezet tekintélye megnőtt a fogyasztói társadalom fejlődésével, valamint azzal, hogy az elmúlt évtizedekben milliók kezdtek igényesebbek és érdeklődőbbek lenni a gasztronómia iránt, így befolyása erősödött. Ma a Chaîne olyan profi és amatőr tagokat tömörít a világ minden tájáról, akik osztoznak a társaság "szellemében", akik értékelik, élvezik az italokat, illetve a kulináris különlegességeket. Ez tehát nem séfek egyesülete, tagjai között vannak szálloda igazgatók, borászok csakúgy, mint művészek, tudósok, jogászok és orvosok – tudtam meg Novák Ivántól, a magyar egyesület korábbi elnökétől, aki három perióduson át vezette azt. A nemzetközi központ Párizsban van, ahol a társaságot alapították. A járvány a szervezet életébe is belejátszott. Legutóbb 2019-ben gyűltek össze a magyar fővárosban. Meghívásos alapon lehet taggá válni, amihez két tag ajánlása szükséges. Nemzetközi rendezvényeiken nemcsak tagfelvétel történik, hanem előléptetés és kitüntetés is.

A mai Chaîne des Rôtisseurs a régi francia testvériség hagyományain és gyakorlatain alapul, de nemzetközi és kortárs kontextusban működik. A szervezetnek 80 országban 25 ezer tagja van. Évente ifjúsági szakács és sommelier világbajnokságokat szerveznek a 27 év alatti fiataloknak, ahol magyar fiatal tehetségek több alkalommal is dobogós helyezést értek el. A tagok rendezvényeiken amatőr vagy profi besorolásuknak és rangjuknak megfelelő láncot és szalagot viselnek.

19 új magyar tag
A budapesti eseménysorozatra különösen sokan érkeztek Izraelből és Ausztráliából. A szombati, Marriott-ban rendezett gálavacsorán 19 új magyar tag felvételére került sor. Izelítő a fine dining menüből: sült magyar libamáj édes langyos brióssal, zellerkrémleves kolbász ropogóssal, bárány és borjú bélszín duó bazsalikommal, burgonyával, retekkel, erdei gombával és kadarka szósszal, desszertnek pedig citrom tart klementin pürével és narancs ropogóssal.

A több napos, sikeres programnak Pintér Katalin, a magyar szekció vezetője volt a fő szervezője és háziasszonya, akinek Meskál Tibor fő gasztronómiai tanácsadó – conseilleur – segített.

Elek Lenke


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.