Budapesten találkoztak a világ ínyencei

A Chaîne des Rôtisseurs története 1248-ban a libákkal kezdődött, hogy aztán a XX. században újra szülessen, mára pedig a világ legrégebbi és legnagyobb tekintélyű gasztronómiai szervezete legyen. A minap Budapesten szerveztek nemzetközi találkozót a 19 országból érkezett tagok, hogy kapcsolataikat tovább fejlesszék és ünnepeljék a konyhaművészetet.

A több napos rendezvénysorozatnak ezúttal a magyar borvidékek, a magyar borok kóstolásokkal egybekötött bemutatása volt a fő témája.

A Les Oyers, az libasütők céhének története 1248-ig nyúlik vissza, ekkor IX. Lajos király Étienne Boileau-t , Párizs prépostját bízta meg azzal a feladattal, hogy rendet teremtsen a mesterségek körül, alapíttasson céheket, járja ki, hogy oktassák a fiatal inasokat, és fejlessze a céhtagok technikai tudását.
Összegyűjtötték több mint száz szakma alapítólevelét, köztük a libasütőéket is. Az évek során a Goose Roasters Guild tevékenységét és kiváltságait kiterjesztették mindenféle hús elkészítésére és értékesítésére.
XII. Lajos uralkodása alatt új alapszabályt vezettek be, a céh neve Rôtisseurs-re változott. A céhrendszert 1793-ban, a francia forradalom idején feloszlatták. A szervezet 1950-ig szinte feledésbe merült, ám ekkor Auguste Becart, Jean Valby, Curnonsky herceg , Louis Giraudon és Marcel Dorin feltámasztották a társaságot, és létrehozták a La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs-t.

Világ gourmet-jai egyesüljetek!
A szervezet tekintélye megnőtt a fogyasztói társadalom fejlődésével, valamint azzal, hogy az elmúlt évtizedekben milliók kezdtek igényesebbek és érdeklődőbbek lenni a gasztronómia iránt, így befolyása erősödött. Ma a Chaîne olyan profi és amatőr tagokat tömörít a világ minden tájáról, akik osztoznak a társaság "szellemében", akik értékelik, élvezik az italokat, illetve a kulináris különlegességeket. Ez tehát nem séfek egyesülete, tagjai között vannak szálloda igazgatók, borászok csakúgy, mint művészek, tudósok, jogászok és orvosok – tudtam meg Novák Ivántól, a magyar egyesület korábbi elnökétől, aki három perióduson át vezette azt. A nemzetközi központ Párizsban van, ahol a társaságot alapították. A járvány a szervezet életébe is belejátszott. Legutóbb 2019-ben gyűltek össze a magyar fővárosban. Meghívásos alapon lehet taggá válni, amihez két tag ajánlása szükséges. Nemzetközi rendezvényeiken nemcsak tagfelvétel történik, hanem előléptetés és kitüntetés is.

A mai Chaîne des Rôtisseurs a régi francia testvériség hagyományain és gyakorlatain alapul, de nemzetközi és kortárs kontextusban működik. A szervezetnek 80 országban 25 ezer tagja van. Évente ifjúsági szakács és sommelier világbajnokságokat szerveznek a 27 év alatti fiataloknak, ahol magyar fiatal tehetségek több alkalommal is dobogós helyezést értek el. A tagok rendezvényeiken amatőr vagy profi besorolásuknak és rangjuknak megfelelő láncot és szalagot viselnek.

19 új magyar tag
A budapesti eseménysorozatra különösen sokan érkeztek Izraelből és Ausztráliából. A szombati, Marriott-ban rendezett gálavacsorán 19 új magyar tag felvételére került sor. Izelítő a fine dining menüből: sült magyar libamáj édes langyos brióssal, zellerkrémleves kolbász ropogóssal, bárány és borjú bélszín duó bazsalikommal, burgonyával, retekkel, erdei gombával és kadarka szósszal, desszertnek pedig citrom tart klementin pürével és narancs ropogóssal.

A több napos, sikeres programnak Pintér Katalin, a magyar szekció vezetője volt a fő szervezője és háziasszonya, akinek Meskál Tibor fő gasztronómiai tanácsadó – conseilleur – segített.

Elek Lenke


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.