Burgenland mindig tud újat nyújtani

Bár azt hinnénk, mindent tudunk Sopronról vagy Burgenlandról, a szakmának is mindig tud újat nyújtani ez a régió, főleg, ha helyi szakemberek segítenek bemutatni a talán még kevésbé ismert turisztikai attrakciókat.

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének 24 tagja a buszok Mercedesével, a 33 fős VDL busszal indult el múlt csütörtökön. Ez az az ultrakényelmes busz, amelyet holland mesterek gyártottak, és amelyet elsősorban a japán turisták rendelnek meg előszeretettel, ahogy azt Jakus Józseftől, az üzemeltető Travel Trans Union tulajdonosától megtudtam.

Az Österreich Werbung és a Burgenland Tourismus támogatásával szervezett utat Tukacs Zsuzsa, a MUISZ titkára vezette. Először Sopronban álltunk meg, ahol Krisch Magdolna, az Escort Tourist tulajdonosa, a tőle megszokott lelkesedéssel vezetett minket végig a városon, felhívva a figyelmet a szokásos műemlékekre, de azokra a projektekre is, amelyek néhány éve épültek – mint az ultramodern uszoda – vagy éppen pár hete nyitottak, mint a megszépült Fagus.

Magdolna, vagy Magdi, ahogyan mindnyájan ismerik, mint a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője, a poncichterek kedvenc süteményével, a saját kezűleg sütött babos rétessel, illetve kékfrankossal várta a csapatot, majd rövid betekintést adott Sopron-Ödenburg történelmébe. A városkában most mintha kevesebb német szót lehetne hallani, néhány bolt a főtéren is bezárt. Még mindig érződik a járvány miatti visszaesés, aminek a háború sem tett jót.
A közeli Balfon, a Panoráma étteremben elfogyasztott kiadós ebéd után Eisenstadt – vagy ha úgy tetszik, Kismarton – felé vettük az irányt. Az Eszterházy kastély egyre szebb, folyamatosan restaurálják egyes részeit. A csodás Haydn díszterem sem vesztett kiváló akusztikájából, a világ legnagyobb zenészei és énekesei lépnek itt fel.



Profi magyar idegenvezetés, kiváló turisztikai-vendéglátós infrastruktúra várja itt a magyar turistákat, részben számukra is építették a kastély melletti Hotel Galánthát. Itt is magyar a recepciós és persze a felszolgálók is, akik flottul szervírozzák az elegáns módon, tányérdesszertként tálalt Esterházy tortát. Hogy miért éppen Galántha? Talán a magyarok közül is kevesen tudják, hogy a grófi család, amely oly nagy szerepet játszott hazánk történelmében, részben onnan származik. Esterházy Ferenc Pozsony vármegye alispánja használta először a galántai előnevet édesanyjától, Bessenyei Ilonától örökölt  birtokai révén.



A Galántha tetőterasza máris nagyon népszerű a helyiek körében, innen az egész városra rálátni, amely bár kicsi, mégis fővárosa ennek a térségnek. Nem nehéz sikeres jövőt jósolni a hotelnek, nemcsak kiváló fekvése, de ambiciózus – részben magyar - fiatal menedzsmentje miatt is.

Burgenland a borairól is híres: kiváló rizlingek, exkluzív pezsgők és persze mély, gazdag ízvilágú vörösek vártak bennünket a Leo Hillinger borászatban, amely műfajában az egyik legmodernebb, nemcsak egész Ausztriában, de Európában is. A Fertő tó régió turisztikai hivatalának vezetője, Patrik Hierner mutatta be a merész építészeti megoldásokkal operáló, néhol Zaha Hadid hatást mutató létesítményt, majd hagyományos Hauerjause jellegű falatozásra invitálta a magyar kollégákat.
A parndorfi Pannon Towerben sok a vendég – érthetően, hiszen az egyik legnagyobb európai bevásárló negyed szélén magasodik. Jörg Prügger igazgató mutatta be a hotelt, és annak impozáns tetőteraszát, ahonnan egészen a Fertő tóig ellátni. Parndorfban ma 160 üzlet várja a vevőket, naponta 15 ezren látogatnak ide, elsősorban a szomszédos országokból. Magyar szót is hallani – de nemcsak a nézelődők között, hanem az üzletpultok mögött is. Az alkalmazottak jelentős része magyar, illetve szlovák, ma már néhányan a menedzsmentben is képviseltetik magukat.

Az outlet birodalom egyik legnépszerűbb vendéglátóhelye a Sacher Cafe, ahol az autentikus Sacher tortát megkóstolni, akárcsak a klasszikus melange-t kortyolgatni, hamisítatlan gemütlich élmény.
Az illmitzi nemzeti park különleges. háborítatlan élővilágában tett kirándulás segít megismerni a Fertő-tó környékét, amelyet itt profi módon védelmeznek.

A podersdorfi, Gasthaus zur Dankbarkeit vendéglőben elfogyasztott ebéd záróakkordja egyfajta gesztus volt a magyar kollegák felé: újra gondolt Gundel-palacsinta érkezett somlóival társítva, miközben Andreas Sagmeister, a Burgenland Tourismus magyar piacért felelős munkatársa szólt a Burgenland-kártya állandó bővülő felhasználási helyeiről és digitális korszerűsödéséről.
A MUISZ-utak hagyományainak megfelelően, ez az út is jó alkalmat adott a tapasztalatcserére és a kapcsolatkeresésre.

Elek Lenke


Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.