hirdetés
hirdetés

Burgenland mindig tud újat nyújtani

Bár azt hinnénk, mindent tudunk Sopronról vagy Burgenlandról, a szakmának is mindig tud újat nyújtani ez a régió, főleg, ha helyi szakemberek segítenek bemutatni a talán még kevésbé ismert turisztikai attrakciókat.

hirdetés

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének 24 tagja a buszok Mercedesével, a 33 fős VDL busszal indult el múlt csütörtökön. Ez az az ultrakényelmes busz, amelyet holland mesterek gyártottak, és amelyet elsősorban a japán turisták rendelnek meg előszeretettel, ahogy azt Jakus Józseftől, az üzemeltető Travel Trans Union tulajdonosától megtudtam.

Az Österreich Werbung és a Burgenland Tourismus támogatásával szervezett utat Tukacs Zsuzsa, a MUISZ titkára vezette. Először Sopronban álltunk meg, ahol Krisch Magdolna, az Escort Tourist tulajdonosa, a tőle megszokott lelkesedéssel vezetett minket végig a városon, felhívva a figyelmet a szokásos műemlékekre, de azokra a projektekre is, amelyek néhány éve épültek – mint az ultramodern uszoda – vagy éppen pár hete nyitottak, mint a megszépült Fagus.

Magdolna, vagy Magdi, ahogyan mindnyájan ismerik, mint a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője, a poncichterek kedvenc süteményével, a saját kezűleg sütött babos rétessel, illetve kékfrankossal várta a csapatot, majd rövid betekintést adott Sopron-Ödenburg történelmébe. A városkában most mintha kevesebb német szót lehetne hallani, néhány bolt a főtéren is bezárt. Még mindig érződik a járvány miatti visszaesés, aminek a háború sem tett jót.
A közeli Balfon, a Panoráma étteremben elfogyasztott kiadós ebéd után Eisenstadt – vagy ha úgy tetszik, Kismarton – felé vettük az irányt. Az Eszterházy kastély egyre szebb, folyamatosan restaurálják egyes részeit. A csodás Haydn díszterem sem vesztett kiváló akusztikájából, a világ legnagyobb zenészei és énekesei lépnek itt fel.

Fotó: Andreas Hafenscher
Fotó: Andreas Hafenscher


Profi magyar idegenvezetés, kiváló turisztikai-vendéglátós infrastruktúra várja itt a magyar turistákat, részben számukra is építették a kastély melletti Hotel Galánthát. Itt is magyar a recepciós és persze a felszolgálók is, akik flottul szervírozzák az elegáns módon, tányérdesszertként tálalt Esterházy tortát. Hogy miért éppen Galántha? Talán a magyarok közül is kevesen tudják, hogy a grófi család, amely oly nagy szerepet játszott hazánk történelmében, részben onnan származik. Esterházy Ferenc Pozsony vármegye alispánja használta először a galántai előnevet édesanyjától, Bessenyei Ilonától örökölt  birtokai révén.

Fotó: Hotel Galántha
Fotó: Hotel Galántha


A Galántha tetőterasza máris nagyon népszerű a helyiek körében, innen az egész városra rálátni, amely bár kicsi, mégis fővárosa ennek a térségnek. Nem nehéz sikeres jövőt jósolni a hotelnek, nemcsak kiváló fekvése, de ambiciózus – részben magyar - fiatal menedzsmentje miatt is.

Burgenland a borairól is híres: kiváló rizlingek, exkluzív pezsgők és persze mély, gazdag ízvilágú vörösek vártak bennünket a Leo Hillinger borászatban, amely műfajában az egyik legmodernebb, nemcsak egész Ausztriában, de Európában is. A Fertő tó régió turisztikai hivatalának vezetője, Patrik Hierner mutatta be a merész építészeti megoldásokkal operáló, néhol Zaha Hadid hatást mutató létesítményt, majd hagyományos Hauerjause jellegű falatozásra invitálta a magyar kollégákat.
A parndorfi Pannon Towerben sok a vendég – érthetően, hiszen az egyik legnagyobb európai bevásárló negyed szélén magasodik. Jörg Prügger igazgató mutatta be a hotelt, és annak impozáns tetőteraszát, ahonnan egészen a Fertő tóig ellátni. Parndorfban ma 160 üzlet várja a vevőket, naponta 15 ezren látogatnak ide, elsősorban a szomszédos országokból. Magyar szót is hallani – de nemcsak a nézelődők között, hanem az üzletpultok mögött is. Az alkalmazottak jelentős része magyar, illetve szlovák, ma már néhányan a menedzsmentben is képviseltetik magukat.

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos

Az outlet birodalom egyik legnépszerűbb vendéglátóhelye a Sacher Cafe, ahol az autentikus Sacher tortát megkóstolni, akárcsak a klasszikus melange-t kortyolgatni, hamisítatlan gemütlich élmény.
Az illmitzi nemzeti park különleges. háborítatlan élővilágában tett kirándulás segít megismerni a Fertő-tó környékét, amelyet itt profi módon védelmeznek.

Burgenland Tourismus_Günther Ippisch
Burgenland Tourismus_Günther Ippisch

A podersdorfi, Gasthaus zur Dankbarkeit vendéglőben elfogyasztott ebéd záróakkordja egyfajta gesztus volt a magyar kollegák felé: újra gondolt Gundel-palacsinta érkezett somlóival társítva, miközben Andreas Sagmeister, a Burgenland Tourismus magyar piacért felelős munkatársa szólt a Burgenland-kártya állandó bővülő felhasználási helyeiről és digitális korszerűsödéséről.
A MUISZ-utak hagyományainak megfelelően, ez az út is jó alkalmat adott a tapasztalatcserére és a kapcsolatkeresésre.

Elek Lenke

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk