hirdetés
hirdetés

Detk: a turistacsalogató "holdbéli táj"

A 3-as főközlekedési út mentén Gyöngyös felé haladva, Detk és Karácsond között működik az ország legnagyobb külfejtéses lignitbányája, amelyet különleges turisztikai attrakcióként is emlegetnek.

hirdetés

A monumentális, száz-százhúsz méter mély "munkagödör" - amely a"holdbéli tájra" emlékeztet -, a Mátrai Erőmű Zrt.-hez tartozik. A bánya tetején kilátót létesítettek padokkal, jelzőtáblával és fakorláttal, ahonnan szakmai csoportok és turisták tekinthetik meg ezt a különleges látványosságot. Fábián Béla, az erőmű osztályvezetője a Turizmus Online-nak elmondta, hogy a bányából nagy teljesítményű gépekkel évente 4,4 millió tonna lignitet termelnek ki, melyből villamos energiát állítanak elő.

Miután évről évre négyezer érdeklődő vendég látogatja az erőművet, valamint a bányát, ezért arra törekedtek, hogy a jelzett kilátóhelyen - a valóságban - ismerhessék meg a lignitbányászat látnivalóit. Ezt az is indokolta, hogy az egri Eszterházy Károly- és a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán, valamint a Miskolci Egyetemen tanuló környezetvédelmi szakos hallgatók rendszeresen tanulmányozzák a bányaművelés után helyreállított területeket. Ezeket újra hasznosítják és egy részüket már fákkal telepítették be, sőt energia erdőt is kialakítottak.

Ezek bemutatása mellett Visontán látogatóközpontot is nyitottak, ahol fogadják a vendégeket és három kocsiból álló, gumikerekes kis vonattal vezetik végig őket az erőmű környékén, egészen a falusi turizmusáról nevezetes mátrai község Markaz, taváig. Detk határában - az önkormányzat kérésére - nemrég szánkópályát is létesítettek és mellette pedig egy kis park is szolgálja már az érdeklődők kényelmét.

Fábián Béla arra is kitért, hogy Visonta és Abasár között - a bánya nyugati részen - mesterséges tó és füves park várja a turistákat. Az elmúlt időszakban szoros kapcsolatot alakítottak ki a Mátra Jövőjéért Turisztikai Egyesülettel, valamint a Gyöngyös-Mátra TDM Egyesülettel. Mindkét civil szervezet vendégcsoportokat toboroz az erőmű és a bánya érdekességeinek bemutatására. Nyáron pedig a Múzeumok éjszakáján különleges bemutatóhelyként ajánlják az érdeklődőknek mátrai erőművet.

Azt is megtudtuk, hogy hazánk legnagyobb külfejtéses lignitbányája hamarosan tovább terjeszkedik. Ezért Gyöngyös felé, a karácsondi leágazásnál újabb kilátóhelyet alakítanak ki.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk