hirdetés
hirdetés

Dübörgő budapesti nyár, a vártnál kevesebb külföldi a Szigeten, zöld lámpa a Rác fürdőnek

A Turizmus Világnapja alkalmából, szeptember 27-ére Fővárosi Turisztikai Kerekasztalt hívott össze a Budapest Brand nZrt., Faix Csaba vezetésével, amelynek fő témája a Tourism & Green Investments volt. A nyári aktivitásokról eredményekről először a vezérigazgató számolt be a meghívott közönségnek, majd a szakmai program további részeként Kádár Tamás, a SZIGET Kulturális és Menedzser Iroda Kft. cégvezetője, őt követően Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. vezérigazgatója, végül dr. Böröcz Lajos, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára tartottak előadást, illetve válaszoltak Faix kérdéseire.

hirdetés

Budapest az idei évben a 2019-es rekordévnél jobb számokat produkált, a vendégszám (2,7 millió) 200 ezer fővel haladja meg az előző év azonos időszakában mértet, emelte ki prezentációjának elején Faix Csaba, a Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója.

A Madhouse Budapest adott otthont az őszi szakmai programnak
A Madhouse Budapest adott otthont az őszi szakmai programnak

Forma 1, Sziget, atlétikai vébé

A Budapest Kártyáról szólva megtudtuk, mintegy 30 százalékkal haladta túl az eladások számai a tavaly értékesített kártyákat. A nyár nagy turisztikai eseményei kapcsán Faix elmondta, a Formula 1-re való, szintén Budapest Kártyával való kijutás lehetőségével nagy sikert könyvelhettek el, akárcsak azzal a CityPass-nak nevezett, általuk kínált kártyával, amellyel a Sziget látogatóit „csalogatták be”, a városba, a koncertfolyam ideje alatt a Hajógyári-szigetről. És persze az Atlétikai vébé sem maradhatott ki a sikerek felsorolása közül, hiszen itt is részt vett a Budapest Brand, és csak egyet bánnak, mondta a vezérigazgató, hogy ez a sportprogram sajnos nem lesz a közeljövőben, annyi látogatót vonzott a versenyek idején Budapestre.

Faix Csaba
Faix Csaba

Az őszi szezonról elmondta, hogy ez az igazi citybreak időszaka – nagy tömegeket várnak tehát, akik rövid városlátogatásra érkeznek majd, végül szólt a karácsonyi vásárok időszakáról is, az is nyilván nagy tömegeket mozgat majd meg a fővárosban – nem véletlenül. Egy olyan jó hírrel is szolgált a jelen lévő fővárosi szolgáltatóknak, hogy Budapesten advent időszakára ismét lesz díszkivilágítás, a Covid keserves sötétbe burkolódzó városképe már a múlté.

Aldi, a Sziget legsikeresebb gasztroszereplője

Kádár Tamás, a Szigettel kapcsolatban elmondta, látványban, megjelenésben az idei Sziget aratott, azonban a nézőszámmal a szervezők korántsem elégedettek. Főleg a 6 napos bérletek területén volt idén látványos visszaesés. A napi jegy, amit alapvetően a hazai közönség vesz igénybe, jól fogyott, ám a hatnapos bérletek visszaesése egyben azt is jelezte számukra, hogy sokkal kevesebb külföldi érkezett a 2023. évi programokra, mint a korábbi években. Lehet ezt a Covid-ra, meg a tavalyi nagy, aszályos esztendőben tapasztalható porfelhőkre fogni, de alapvetően inkább a repülőjegyekben, szállások és fogyasztás esetén történt drasztikus áremelkedésekben kell keresni a fő okot. Egy példát említett: a korábban 50-60 eurós fapados repjegy árak idén már 200-250 euróra rúgtak, és ezt azért már nem igazán engedhette meg magának a Sziget közönsége.

Faix Csaba kérdezi Kádár Tamást
Faix Csaba kérdezi Kádár Tamást

Akiknek kapcsán azt is elmondta a cégvezető, hogy idősödik a koncertfolyam látogatóinak közönsége – ezért jövőre fiatalokat bevonzó, un. U21-eseket megszólító, olcsóbb utazási csomagokat állítanak össze. Vasúti charter, meg buszos megoldások is vannak a képben, a jegyárakon azonban nem akarnak változtatni – szerintük azok európai koncertjegyárakhoz képest versenyképesek. Azonban a Sziget gasztroárainak kapcsán az is árulkodó adat, zárta a beszélgetést a Sziget szakértője, hogy hiába volt egy étel ára mindenütt rögzítve a koncertek idején, az árak mégis elszálltak mindenütt a jelen lévő árusoknál, ezért a Sziget idején a legkeresettebb gasztro-egység bizonyítottan az Aldi kihelyezett üzlete volt.

Drágább a főváros, a fürdők díjai is emelkedtek

Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. vezérigazgatója prezentációjában először áremelésüket indokolta meg: az európai történelmi fürdők áraihoz igazították a budapestieket, emiatt lett magasabb a belépők ára 30 százalékkal. Ami valóban jelentős emelés, meg is érezték ezt a vendégszámban, tette hozzá a vezérigazgatóasszony. De nem csak a külföldi történelmi fürdők árai nőttek – Budapesten mindenütt drágább az élet, mint tavaly, és ez is tény, ezért sem csoda, hogy a fürdőárak sem maradtak ki a sorból. Így is külföldi vendégszámban mintegy 10 százalékos emelkedést mértek a nyáron, az év első nyolc hónapjában 2,6-2,7 millióan váltottak jegyet hozzájuk, és ennek nagyjából a fele külföldről érkezett.

Szűts Ildikó
Szűts Ildikó

113 turisztikai partnerrel dolgoznak együtt a fürdőcég, őszi-téli terveik közül pedig kiemelte, hogy folytatják a tavaly nagy sikerrel elkezdett Lumina Park Palatinust idén is, sőt, „megfejelik” még egy attrakcióval: a Római Strand területén is létrehoznak a Christmas Village-t, vagyis egy vadonatúj fényparkot. Végül egy örömhírről is beszámolt a jelen lévő szakmai közönségnek Szűts Ildikó – ami egyébként, aki figyelte az aznapi híradásokat, már végigszaladt a médiában -, miszerint a Fővárosi Közgyűlés a szerdai nappal döntött arról, hogy indulhat a Rác Fürdő felújítása – kiírhatják rá a közbeszerzési pályázatot. És még egy őszi-téli eseményről is beszámolt zárszóként: az Európai Történelmi Fürdővárosok Szövetségének (EHTTA) közgyűlését Budapesten tartják idén, november 31 és december 1-je között.

TOURBAN – a fenntarthatóságért

Záróelőadásként dr. Böröcz Lajos, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára tartottak előadást, aki többek közt elmondta: „A TOURBAN segítségével a turisztikai kis- és középvállalatok hatékonyan léptek a fenntarthatóság útjára.

dr. Böröcz Lajos
dr. Böröcz Lajos

Felkerültünk a világtérképre a mozgáskorlátozottak utaztatása terén, és olyan eredmények születtek, amelyek példaként szolgálnak más vállalatoknak a fenntarthatóság irányába, mondta a turisztikai szakértő idei tematikájukkal kapcsolatban.

Átadták a Budapest Turizmusáért díjat
A Madhouse Budapestben megrendezett eseményen dr. Bősz Anett főpolgármester-helyettes adta át a Budapest Turizmusáért Díjat, amelyet évente a Turizmus Világnapjához kapcsolódóan egy olyan turisztikai szereplőnek ítélnek oda, aki belföldi és nemzetközi viszonylatban is hozzájárul a Budapest márka építéséhez. Idén Flesch Tamás vehette át a díjat, aki 40 éve tartó sikerekben gazdag pályafutásának ideje alatt számos hotel munkáját segítette. Társtulajdonosa a Continental Groupnak, amely a magyar turisztikai szakma egyik meghatározó szereplője. A szállodacég alá olyan magas minőséget képviselő hotelek tartoznak, mint az elsőként megnyitott Hotel Moments vagy a dunai panorámával rendelkező Hotel Vision Budapest.

Bősz Anett, középen az idei díjazott Flesch Tamás, mellette Faix Csaba a díjátadón
Bősz Anett, középen az idei díjazott Flesch Tamás, mellette Faix Csaba a díjátadón

Flesch részt vett a MABEUSZ 2010-es alapításában, valamint 2017-től az MSZÉSZ vezetői karát erősít, ahol 2019-től két és fél évig elnöki pozíciót töltött be. Ez az időszak magába foglalta a koronavírus-járvány következtében kialakult krízishelyzetet, amely során a szervezet vezetőjeként segítette a turizmus-vendéglátásban tevékenykedő vállalkozások életben maradását. 2023. január 1-jétől ismét az MSZÉSZ elnöki pozícióját tölti be, és a folyamatos fejlődést szorgalmazza.
A szakember csapatmunkának nevezte sikereit, és elmondta, hogy a hazai és egyben a budapesti turizmus is visszatért végre oda, ahová vissza kellett térnie.

 

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Budapest Brand nZrt, Fotók: Képszerkesztőség/Pelikán János)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk