hirdetés
hirdetés

Egerben nem ért véget a fejlesztések sora

Az elmúlt időszakban sokat változott Eger. Közel hatmilliárd forintos fejlesztéssel újult meg a belváros, és hamarosan befejeződik a vár felújítása is. Teljes gőzzel működik a termál-, valamint a nagy múltú Török Fürdő is. Jelentősen fejlődött a borászat és a gasztronómia is. A változások, az érdekességek bemutatására szervezett két napos tanulmányutat a hevesi megyeszékhelyre a Magyar Turizmus Zrt. hazai újságíróknak.

hirdetés

A vendégeket a négycsillagos Hotel Eger-Parkban Hegedűsné Majnár Márta, az Egri Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte. Méltatta a hevesi megyeszékhelynek a turizmusban betöltött szerepét, amely az idei első félévben is kiemelkedő eredményeket ért el. Utalt arra, hogy a tavalyi hasonló időszakhoz képest több mint 20 százalékkal nőtt a vendégforgalom. Különösen a február volt eredményes hónap, de a forró nyár is hozzájárult ehhez.

Belvárosi séta újdonságokkal

Ebben fontos szerepe volt a nagyobb szállodáknak, így a Hotel Eger-Parknak is szálláshelyeivel, ajánlataival és szolgáltatásival. Hangsúlyozta, hogy az Eger környéki települések is fontos szerepet vállalnak az idegenforgalomban. A fejlesztések közül kiemelte az európai színvonalú demjéni barlangfürdőt. Emlékeztetett, hogy novemberben adják át az új egri érseki múzeumot, amely újabb különlegessége lesz a városnak. Eger 2015-ben is több fesztiválnak adott otthont, emellett jelentős kulturális rendezvényeket is tartottak.

Törőcsik Gábor, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Régió Marketing Igazgatóságának munkatársa azt emelte ki, hogy az elmúlt években európai uniós támogatással több nagyobb szállodát újítottak fel. Ennek köszönhetően például a Mátrában vagy Egerszalókon ma már színvonalas hotelek, programok, szolgáltatások várják a vendégeket. Kiemelte, hogy szakmai összefogással idén is kampányt folytattak Lengyelországban, melynek eredményeként sok turista érkezett onnan az északi régióba.

Ezt követően Badacsonyiné Bohus Gabriella idegenvezető egri városnézésre invitálta az újságírókat. Bemutatta az ezer éves város fontosabb nevezetességeit. Így – többek között - a barokk Egert reprezentáló líceumot, a megyeházát, illetve annak az udvarán levő egykori börtönt, amely ma sportmúzeum. Bepillantottak a város legnagyobb zöldövezetébe, az Érsekkertbe is. A vendégek megismerkedtek a klasszicista stílusban épült Bazilika történetével, továbbá a nagy forgalmú Széchenyi sétálóutcával, amely a turisták egyik kedvenc helye. Itt kóstolták meg Ipacs bácsi – ismert helyi cukrászmester – ízletes fagylaltjait.

A leendő érseki múzeum (Fotó: Mentusz Károly)
A leendő érseki múzeum (Fotó: Mentusz Károly)


A felújított barokk megyeháza homlokzata (Fotó: Mentusz Károly)
A felújított barokk megyeháza homlokzata (Fotó: Mentusz Károly)


A Hild József tervezte egri Bazilika (Fotó: Mentusz Károly)
A Hild József tervezte egri Bazilika (Fotó: Mentusz Károly)


A megújult líceum épülete (Fotó: Mentusz Károly)
A megújult líceum épülete (Fotó: Mentusz Károly)


Széchenyi utca (Fotó: Mentusz Károly)
Széchenyi utca (Fotó: Mentusz Károly)


A továbbiakban az idegenvezető bemutatta a megújult Dobó teret a hős várvédő Dobó István szobrával, az új szökőkúttal, valamint az Eger patak medre fölött épített kerékpárúttal. Emellett elkalauzolta a társaságot a szomszédságában létrehozott Gárdonyi Géza térre, illetve a Végvári vitézek terére is. Itt kapott helyet Kisfaludi Stróbl Zsigmond remekműve, a Végvári vitézek monumentális szobra. Ebben a környezetben új köntösbe öltözött a barokk Minorita templom, a városháza és a környező házak homlokzata is. Közelről láthattuk a kis Dobó téren levő, 250 éves műemlék Senator Házat is, amely háromcsillagos szállodaként működik, étteremmel és kerthelyiséggel.

A város központjában találkoztunk Habis László polgármesterrel is, aki reményét fejezte ki, hogy az újságírók a megújuló Eger jó hírét elviszik az országba.

Az új kerékpárút az Eger-patak medrénél (Fotó: Mentusz Károly)
Az új kerékpárút az Eger-patak medrénél (Fotó: Mentusz Károly)


A felújított Dobó tér a szökőkúttal (Fotó: Mentusz Károly)
A felújított Dobó tér a szökőkúttal (Fotó: Mentusz Károly)


A Senator Ház a kis Dobó tér közepén (Fotó: Mentusz Károly)
A Senator Ház a kis Dobó tér közepén (Fotó: Mentusz Károly)

Gyógyvíz, masszázs és a borok

A délután is gazdag programmal telt, miután az újságírók láthatták az épülő Bárány uszodát, amelyet várhatóan a jövő év nyarán adnak át. Azután megismerkedtek a nagy múltú egri Török Fürdővel is, amely az oszmánok hódoltsága idején épült. Ez Európa legészakibb ilyen fürdője, amely jelenleg 28 partnerrel áll kapcsolatban, köztük több szálláshellyel, amelyek a programjaik között ajánlják ezt a fürdőt. Egyébként a közeli Szent József-forrás gyógyvizét hasznosítják, és sok turistának biztosítanak vizes szolgáltatásokat, illetve masszásokat.

Ezután az egri borvidék jelentőségét ismerhették meg az újságírók a hazai borvidékek sorában. Ebben Gál Tibor borász segített, aki tulajdonosként mutatta be a Fúzió bárt, amely egyik újdonsága az egri belvárosnak. Élménycentrumként működik, és a borkóstoló vendégek igényeit szolgálja. A Fúzióban láthattuk az interaktív bikavérmúzemot, és megkóstolhattuk a bikavér „fehér változatát”, az Egri Csillagot.

A program folytatásaként ellátogattunk Eger egyik reprezentatív helyére, a Szépasszonyvölgybe, a völgyben pedig láttuk a Márai Sándor Látogatóközpontot, a Ködmön Csárdában pedig Sike Tamás borász tartott bemutatót.

Épül az új Bárány uszoda (Fotó: Mentusz Károly)
Épül az új Bárány uszoda (Fotó: Mentusz Károly)


Az egri Török Fürdő (Fotó: Mentusz Károly)
Az egri Török Fürdő (Fotó: Mentusz Károly)

Újabb attrakciók a várban

A másnapi program a Hotel Eger-Parkban kezdődött, ahol Tóthné Bánszki Zsuzsa, az Észak-magyarországi Turisztikai Innovációs Klaszter menedzsere ismertette az új internetes szálláshelyfoglaló-rendszert. Mint elmondta, a klaszternek húsz szálloda a tagja, és a közös marketingben is az együttműködésre törekszenek. Tavaly pályázatot nyertek ehhez az online rendszer fejlesztésére. Főleg a négy- és ötcsillagos szállodákban igyekeznek szálláshelyeket keresni és a foglaláshoz kedvezményeket elérni. Weboldalukat (www.egerhotels.eu) idén októbertől újdonságként működtetik majd. Amellett, hogy szálláshelyeket keresnek, a programajánlatokról, valamint adott helyen a látnivalókról is tájékoztatnak.

Ezután a várban tartó turisztikai attrakciófejlesztés részleteit Berecz Mátyás történész, a Dobó István Vármúzeum igazgatója mutatta be. Emlékeztetett, hogy a 2,7 milliárd forintos fejlesztés várhatóan az idén fejeződik be. A projekt lehetővé teszi, hogy a vár területének az egyharmadát megújítsák. Így a Szép-bástyát, a Törökkertet, a Fegyvertárat, valamint a kazamatát is. Itt új kiállítást nyitnak, olyan attrakcióval, amely Gárdonyi Géza halhatatlan művének, az Egri Csillagoknak a valósághű történetét mutatja be. A turisták fogadására új beléptetőrendszert is üzembe helyeznek. Nemrég pedig a közönség számára is megnyitották a belvárosból nyíló várfalsétányt, amely a nemzeti emlékhelyre vezet. Érdekességként azt is elmondta, hogy év végéig várhatóan a tavalyi 315 ezerrel szemben 325 ezer látogatót fogadnak a várban.

Tart a Szép-bástya felújítása az egri várban (Fotó: Mentusz Károly)
Tart a Szép-bástya felújítása az egri várban (Fotó: Mentusz Károly)

Gárdonyinál és az Egri pasa sátrában

Az igazgató jelezte, hogy a következő években hatmilliárd forintos program keretében folytatódik tovább az egri vár felújítása. Ezután a vár történetéről, valamint a magyarság 1100 éves múltjáról mutattak be 3D-s filmet.

Az élményszerzés a továbbiakban a megújult Gárdonyi Emlékházban folytatódott, ahol az újságírók megismerhették az Egri Csillagok világhírű szerzőjének életét, bútorait, könyvtárát, háló- és dolgozószobáját, a hangszereit és a pipáit. Azt is megtudhatták, hogy az itteni íróasztalán alkotta az Egri Csillagok című világhírű történelmi regényét. Egyébként az emlékház mögötti parkot a gyermekek örömére hamarosan úgynevezett meseparkká alakítják át. Ennek ötletét az adta, hogy Gárdonyi nemcsak regény-, hanem meseíró is volt.

Ezt követően bejártuk a várfalsétányt, melyen keresztül a belvároshoz közeli Egri pasa sátrához értünk. Ott különleges török kávéval, desszerttel és teával kedveskedtek. A tanulmányút az egri borvidék egyik reprezentáns vállalkozásán, az Almagyar Érseki Szőlőbirtokon tett látogatással zárult, ahol kiváló borokat kóstolhattuk.

Gárdonyi Géza íróasztala, amelyen az Egri Csillagokat írta. (Fotó: Mentusz Károly)
Gárdonyi Géza íróasztala, amelyen az Egri Csillagokat írta. (Fotó: Mentusz Károly)


Az Egri pasa sátra belülről (Fotó: Mentusz Károly)
Az Egri pasa sátra belülről (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk