hirdetés
hirdetés

Élménygyűjtő külföldiek Észak-Magyarországon

Mennyire érdeklődnek hazánk északi része iránt a lengyel, a szlovák és a román turisták? Erre keresték a választ és a jövő közös feladatait egyeztették pénteken Mezőkövesden, egy szakmai konferencián a témában érintett külképviseleti vezetők a régió szolgáltatóival.

hirdetés

A négycsillagos Balneo Hotel Zsori Thermál és Wellness-ben tartott találkozón Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi, valamint a Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője tartott bevezető tájékoztatót. Elmondta, hogy mind a két térségben elsősorban a hazai turisták jelenléte a meghatározó, de fontos, hogy minél több lengyel, szlovák és román vendég is érkezzen pihenésre, üdülésre.

A konferencia színhelye Mezőkövesden (Fotó: Mentusz Károly)
A konferencia színhelye Mezőkövesden (Fotó: Mentusz Károly)


Folyamatos kampány a lengyel piacon

Kiemelte, hogy tavaly az északi régióban öt TDM és egy klaszter közösen döntött arról, hogy növeli aktivitását a lengyel turisztikai piacon. Ennek érdekében egész évben folyamatos kampányt szerveztek. Arra törekedtek, hogy az érkezők minél jobban érezzék magukat Észak-Magyarországon. Idén egy Tisza-tavi partnerrel bővült a közösség, és a munkát 6-8 millió forintos ráfordítással folytatják. Május végén, június elején például lengyel szakújságírók látogatnak a két térségbe, hogy ezek életével megismerkedjenek, és népszerűsítsék őket a hazájukban. Júliusban online kampányt szervez, majd öt lengyel városban települ ki ajánlataival a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága. Ezt különböző kiadványokkal segíthetik a TDM-ek.

Szervezett működés a szlovák turistákért

Molnár Anita arra is kitért, hogy a lengyelek mellett a következő időszakban is, a második legnagyobb számban a szlovák vendégekre számítanak. Fontos, hogy az érkezők olyan élményeket szerezzenek, amelyekkel gazdagíthatják az észak-magyarországi régió jó hírnevét. Példaként említette, hogy május 19-én Trencsénben Heves megye mutatkozik be turisztikai ajánlataival. Azt is megerősítette, hogy a román piac szintén fontos a térség idegenforgalmában. Ennek érdekében is igyekeznek szervezetten tevékenykedni.

Hetedik küldőpiac: Lengyelország

Ezután Hirling Bozena, a Magyar Turizmus Zrt. lengyelországi külképviseletének vezetője a két ország közös történelmi emlékeiről beszélt. Rámutatott, hogy Lengyelország az elmúlt negyedszázadban kiemelkedően fejlődött. Az idei prognózis szerint a gazdasága 3,1 századdal növekszik. Ez az ország tavaly a hetedik küldőpiaca volt a turizmusban Magyarországnak. Az érdeklődők 85 százaléka egyénileg utazik hazánkba, és főleg nyáron jönnek nagyobb számban. A legkedveltebb céljuk Budapest és környéke, az Észak-Alföld, Észak-Magyarország és a Balaton megismerése. Többek között szeretik Eger műemlékeit, a szépasszonyvölgyi pincéket és borokat, valamint az egerszalóki, a bogácsi és a mezőkövesdi gyógyfürdőket. Nem kevésbé kedvelik a magyar ételeket, a történelmi városokat, a palotákat és kastélyokat is. Ebben az évben - a korábbiakhoz képest - több lengyel vendég érkezésére számítanak Magyarországon.

A Zsóry gyógyfürdő egy része (Fotó: Mentusz Károly)
A Zsóry gyógyfürdő egy része (Fotó: Mentusz Károly)


Az előadáshoz kapcsolódott Piotr Pekowski, a Bella Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, aki immár egy évtizede családjával él és dolgozik hazánkban. Megerősítette, hogy országunk a lengyel turisták fontos célpontja, ugyanakkor igényesek és megnézik azt, hogy mire költik a pénzüket. Javasolta, hogy a magyar idegenforgalmi információkat lengyel vagy angol nyelven tegyék közzé, mert ezzel sokat segíthetnek a turistáknak. Véleménye szerint ez vonatkozik az éttermi kínálat nyelvezetére is. Ugyanakkor a lengyel vendégek magasabb színvonalú szervizszolgáltatást szeretnének Magyarországon.

Háromszor több szlovák vendégéjszaka

A továbbiakban Renács Szilvia, a Magyar Turizmus Zrt. szlovákiai külképviseletének vezetője arról számolt be, hogy az elmúlt évtizedben a szlovák turisták vendégéjszakáinak száma hazánkban megháromszorozódott. A szomszédos országból a közelsége miatt főleg Észak-Magyarországra jönnek szívesen turisták, leginkább Kassáról, Eperjesről, Besztercebányáról és környékéről. Ugyanakkor sok szlováknak gondot okoz, hogy nem beszél magyarul, sem angol nyelven. Emiatt nehéz a közvetlen kommunikációjuk. Ám akik érkeznek, azok élményeket keresnek, szeretik a jó minőségű termékeket, kedvelik a kerékpáros túrákat és vízisportokat, a magyar várakat, fürdőket, wellness helyeket, múzeumokat és a gasztronómiát is.

Pihenőpark a szálloda közelében (Fotó: Mentusz Károly)
Pihenőpark a szálloda közelében (Fotó: Mentusz Károly)


Gyógyfürdő és tokaji bor a románok kedvence

A román turisztikai piac alapja, hogy a lakosság egyharmada tervez nyaralást - mondta Soós Júlia, a Magyar Turizmus Zrt. romániai külképviseletének vezetője. A fő vakációs időszak a családoknak a nyár, a homokos tengerparttal. Ugyanakkor szeretik Magyarországot is, különösen a kedvezményes utazásokat. Idén az első két hónapban növekedett a román vendégéjszakák száma nálunk. A román turisták Észak-Magyarországon kedvelik a gyógyfürdőket, a tokaji borokat, a kalandparkokat. A Tisza-tónál pedig leginkább a horgászat iránt érdeklődnek.

Fontosnak tartják, hogy a magyar idegenforgalmi információkhoz, kiadványokhoz minél nagyobb számban román vagy angol nyelven juthassanak hozzá a döntésük érdekében. Általában a hosszúhétvégeken és az ünnepnapokon érkeznek hozzánk a román vendégek. Ebben az évben forgalomélénkítő, nagyközönségi online kampányt szerveznek, ezekkel is népszerűsítve Magyarországot. Emellett augusztusban immár ötödik alkalommal rendezik meg Kolozsváron a Magyar Napokat.

A konferencia hátralevő részében workshopot tartottak, melynek keretében a turisztikai szolgáltatók találkoztak és konzultáltak a három ország külképviseleti vezetőivel, valamint a két turisztikai régió marketingigazgatójával.

Szobrot emeltek a gyógyfürdő alapítójának, Zsóry Lajosnak (Fotó: Mentusz Károly)
Szobrot emeltek a gyógyfürdő alapítójának, Zsóry Lajosnak (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk