hirdetés
hirdetés

Tavaszi ébredés Észak-Magyarországon

Egy, a hazai lakosság utazási szokásait vizsgáló kutatás adatai szerint Észak-Magyarország a harmadik legkedveltebb úti cél a belföldi közönség körében - mondta kedden a Nógrád megyei Alsópetény hírességében, a Prónay-kastélyban tartott sajtótájékoztatón Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője.

hirdetés

A tavaszi ébredés jegyében vette kezdetét a Magyar Turizmus Zrt. stratégiai kampánya, amely falusi-, öko- és aktív turisztikai termékeken keresztül mutatja be az északi régió kínálatát. A tájékoztatón egy képzeletbeli túrára invitálták a részvevőket, amelynek keretében az egyes térségek, kiemelt turisztikai szolgáltatók közreműködésével ismertették a tavaszi szervezett programokat, újdonságokat, amelyek között a hagyományok kedvelői és a különleges kikapcsolódásra vágyók is találnak kedvükre valót.

Molnár Anita hangsúlyozta, hogy Észak-Magyarországon az évek óta tartó növekedés 2012-ben is folytatódott a turizmusban. A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint a régió kereskedelmi szálláshelyein - az előző évihez képest - 5,2 százalékkal több vendég, 5,5 százalékkal több vendégéjszakát töltött el.

A Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyét átfogó régió építészeti remekei közül a tájékoztató helyszínét, a Prónay-kastélyt mutatta be Tömösvári Szilvia igazgató. Elmondta, hogy a 2010-ben teljeskörűen felújított, Európai Nostra-díjra jelölt műemlékegyüttes szakmai, kulturális rendezvényekre, konferenciákra, családi találkozókra várja az érdeklődő vendégeket. Az idén már második alkalommal kap főszerepet Alsópetényben a zene a Pünkösdi Zenei Napok keretében. Júniusban pedig az első hazai Kalapos Piknikre látogathatnak el az érdeklődők.

Hollókő 2013-ban ünnepli negyedszázados évfordulóját annak, hogy az UNESCO illetékes bizottsága Budapest mellett elsőként felvette a falut a világörökségi listára. Hollókő hű maradt a múltjához, hirdetve a karakteres palóc hagyományait - tájékoztatott Kelecsényi Péter, a Hollókői Világörökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Az idei eseménynaptáruk első és egyik legfontosabb bejegyzése a március végi Húsvét lesz. Előkerülnek a színpompás palóc viseletek és a legények vödrökkel, hagyományos szódásüvegekkel indulnak a lányokat meglocsolni. A vendégváró programon résztvevők kóstolót kaphatnak a környék legjobb palóc gasztronómiájából, borokból és pálinkákból. Idén megújul az Ófalu és kiemelt szerepet kapnak a népi mesterségek, a jellegzetes helyi termékek.

Észak-Magyarországon közel nyolcvan település várja falusias, zöld környezetben, vidék gazdaportáival, tájjelegű ételeivel és boraival a pihenni vágyó vendégeket. Ezzel kapcsolatban Haász Tamásné, a Heves Megyei Falusi Turizmus Egyesület titkára elmondta, hogy Hevesben 44 településen 620 vendégházban kínálnak színvonalas szolgáltatásokat. A tavaszi ébredés jegyében vadlesekre, vezetett erdei túrákra, pincékbe, lovas udvarokba, húsvétolásra, pünkösdölésre várják a turistákat.

Az ökoturizmust szeretőket, a tiszta hegyi levegőt kedvelőket invitálja túrákra a Bükki Nemzeti Park, melynek osztályvezetője Baczúr János arról beszélt, hogy kiterjed turista-, tanösvényhálózat, háromszáz kilométeres erdei kerékpáros úthálózat, továbbá geológiai bemutatóhelyek, ősrégészeti-, illetve idegenforgalmi barlangok, overallos barlangtúrák közül választhatnak az érdeklődők. Szarvas Imre tájegységvezető pedig azt emelte ki, hogy május 28-június 2. között tartják az Európai Geoparkok Hetét az Ipaolytarnóci Ősmaradványoknál. Ekkor vezetett túrák során érhetik tetten a vendégek az egykori tengerek és vulkáni katasztrófák nyomait.

Németh Csaba, az Országos Kéktúra többszörös bajnoka arról szólt, hogy egy sikeres pályázat eredményeként Galyatetőn túraközpontot alakítanak ki, emellett az ottani kilátót is felújítják, továbbá az európai normáknak megfelelő természetjáró térinformatikai rendszert is bemutatnak.

Nézze meg galériánk képeit a Prónay-kastélyról!

A Mátra tavaszi ébredéséről beszélt Benkő Béla, a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesülettől menedzsere. Felhívta a figyelmet a mátrafüredi hegyi sportok bázisára, ahol segway, mountaincart, monsteroller, vagy nordic túrát is szerveznek. Ezek mellett a vadászat, a sziklamászás, illetve a safari is élményt nyújthat a turistáknak. A sástói Oxygen Adrenalin Parkban hatalmas függőhíd, bobpálya és egyéb kaland várja őket. A Mátrán végighúzódó 650 kilométer hosszú turistaút felfedezéséhez turakereső modult is ajánlana a látogatóknak.

Húsvéti és a világörökségi hagyományokat tartalmazó programokkal csalogatja a látogatókat Mezőkövesd. Kazárné Kalber Nikolett, a Matyóföldi idegenforgalmi egyesület elnöke elmondta, hogy március 31-április 1. között a Hadas városrész utcái megtelnek élettel, kinyitnak az alkotóházak, kézműves termékek, ínycsiklandó ételek várják a vendégeket. Az augusztusi Folklór fesztivállal együtt különös jelentőségűnek számít ez az ünnep, mert leginkább ekkor pillanthatnak be az érdeklődők a matyó kultúrába, amely az UNESCO szellemi világörökségének része lett. Húsvétkor megismerhetik a látványos viseleteket és a tojásfestést is elsajátíthatják.

Az északi régióban öt erdei kisvasút közül választhatnak a turisták: Felsőtárkányban, a Mátrában, Lillafüreden, Szilvásváradon és Pálházán - emelte ki ezt a lehetőséget Mátrai Imre, a Lillafüredi Állami Erdei Vasút üzemigazgatója. Ez utóbbi kisvasút a barlang-fürdő mellett Miskolc második leglátogatottabb turisztikai attrakciója. Rózsa Edit főszervező, a február 22-24. között megrendezésre kerülő 13. Miskolci Kocsonya Fesztiválra invitálta a vendégeket, amely az elmúlt években is több százezer embert vonzott. Az idén a határon túlról a szlovákiai Kassa, mint Európa kulturális Fővárosa , illetve az északi régióból Mezőkövesd, Monok, Szomolya és Gönc lesz a díszvendég.

Aggtelek és környékén aktív turisztikai programokat ajánlanak - mondta Bacsó Zsolt, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője. Hat barlangot ismerhetnek meg az érdeklődők. Emellett hazánk egyetlen hucul-lótörzstenyészete is élményt kínál. A ridegen tartott ménes Jósvafő közelében egész évben megtekinthető. Hátaslovas, illetve lovas kocsis ajánlatok is szerepelnek a programok között.

Bemutatóhelyekre is ellátogathatnak a térségbe érkezők: Bódvaszilason a Művészetek Magtárát, Szinpetriben a világ legnagyobb könyvét tekinthetik meg az érdeklődők. Az aktív kikapcsolódás lehetőségeit kínálják Zemplénben és környékén - mondta Dankó Dénes, a Sátoraljaújhely-Hegyköz Turizmusáért Egyesület elnöke. Tanösvényeken túrázhatnak, a Zemplén Kalandpark sportcentruma pedig három alpesi minőségű sípályájával várja a vendégeket. A felszereléseket kölcsönzőtől is bérelhetik. Itt találni Európa legizgalmasabb, 2275 méter hosszú görgős bob pályáját is. Az is újdonság, hogy a kalandparkban évszaktól függetlenül síelhetnek a vendégek Európa legnagyobb műanyag sípályáján. Sátoraljaújhelyen pedig megtekinthetik a világ egyetlen magyar nyelvi múzeumát Kazinczy Ferenc egykori házában.

Az északi régió három megyéje várakban is gazdag - erre hívta fel a figyelmet Vaszlavik Mária, a Felső-Magyarországi Várak Egyesületének titkára. Jelenleg 28 vár megtekintését ajánlják - amelyek a szervezethez tartoznak - és minden évben közös kiadványt tesznek közzé ezek népszerűsítésére. Diósgyőrtől Regécig, Siroktól, Kisnánán át Füzérig az a céljuk, hogy ebben az évben is növeljék a várak turisztikai vonzerejét. Ehhez egyedi programokat ajánlanak, szolgáltatásokat, éttermeket, szálláshelyeket is kínálnak, valamint a diákságnak kihelyezett történelem órákat szerveznek.

A tájékoztatók után Molnár Anita záróbeszédében kiemelte, hogy a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága idei üzleti terve azt irányozza elő, hogy 2,5 százalékkal - 32 ezerrel - növeljék belföldi vendégéjszakák számát. Ezt közös összefogással, a szolgáltatók és a TDM-ek támogatásával érhetik el.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai