hirdetés
hirdetés

Európai turizmus: mérsékeltebb növekedés

2011 második negyedévében mérsékeltebb növekedést produkált az öreg kontinens turizmusa - derül ki az Európai Turisztikai Bizottság European (ETC) második negyedéves trendriportjából.

hirdetés

Az iparági és érkezési adatok alapján az európai beutazó turizmus tovább növekedik. A második negyedévben szinte az összes desztináció az érkezések növekedéséről számolt be. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez a növekedés 2010-hez képest a tavaly áprilisi légi zárlat okozta visszaeséshez képest jelentős. Az idő előrehaladtával ezek a „hamvas” körülmények azonban egyre kevésbé számítanak. Mindenestre hazánk a vendégéjszakák száma alapján a középmezőnyt húzza, optimizmusra okot adó helyen, megelőzve olyan nagyágyúkat a 10,7%-os növekedésével, mint Németország, Ausztria, Svájc vagy éppenséggel örök vetélytársunk, Csehország.

Litvánia előretör

Érdekes, hogy mind az érkezésekben, mind pedig a vendégéjszakák számában Litvánia vitte a prímet; előbbiben mintegy 39%-os növekedéssel kápráztatta el az ágazatot, utóbbiban 29,1 százalékkal brillírozott. Nem ennyire a szállodák első öt hónapra vetített kihasználtsága terén; itt balti barátaink leszorultak a 3. helyre, de vigasztalja őket, hogy másodikként Izland után régiós társaik, az észtek állnak. A mi kis hazánk szállodai foglaltsága 9%-ot nőtt az előző év azonos időszakához képest, míg az átlagos napi ár mértékének változásával hátul battyogunk, huszadikként a 27 fős mezőnyben, melyet a törökök vezetnek és a csehek zárnak.

Régiós bontásban a kelet-európai országok egy kiadható szobára jutó árbevétele (RevPAR) mutatta a legjelentősebb növekedést, mintegy 12%, bőven meghaladva a 10% körüli európai átlagot. A foglaltság 7%-os növekedével a keletiek szintén lepipálták mind az európai mind pedig a többi régió növekedését.

A légiközlekedés számai szintén fejlődést mutatnak. Az egy utaskilométerre jutó bevétel átlagosan 5%-kal nőtt az időszak alatt, de az utóbbi hetek átlaga 7%-ot tett ki. A hajtőmű az Európán belüli járatokon pörög legjobban, de komoly mutatókkal üzemelnek az észak-amerikai járatok is.

A jelentés által kulcsszerepben feltüntetett országok közül Németország, Hollandia, Egyesült Királyság, Oroszország és az USA turistái több vendégéjszakát háltak el nálunk, mint tavaly ilyenkor, de kevesebben jöttek az olaszok és japánok. 

A jövőre

vonatkozóan az ETC úgy számol, hogy idén összességében 2,9%-kal nő az európai beutas forgalom, mely 2012-re 4,8% is lehet. Ugyanakkor az európai kiutazók száma 3,7%-ot javul, jövőre pedig meghaladja az 5%-ot is.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk