Február végéig zárva az osztrák éttermek, szállodák

És újabb, jelentős mértékű gazdasági mentőcsomag érkezik a turisztikai szektornak.

Sebastian Kurz osztrák kancellár vasárnapi sajtótájékoztatóján ismertette, hogy a jelenlegi járványügyi helyzet és a mutáns vírus okozta bizonytalanság nem teszi lehetővé a lockdown január 24-ei feloldását, így azt február 7-ig meghosszabbítják. A kereskedelem és az iskolák ezt követhetően nyithatnak csak meg, fokozatosan.

Február végéig nincs vendégforgalom

A bejelentést követően Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter, Gernot Blümel pénzügyminiszter és Harald Mahrer, az osztrák gazdasági kamara (WKO) elnöke a turisztikai ágazat képviselőinek külön online konzultációt tartott, amelyben ismertették az ágazatra vonatkozó szabályozást és a kormányzati támogatási lehetőségeket. A tájékoztatón elhangozottak szerint az éttermek, szállodák február végéig biztosan nem nyithatnak meg. Eddig az időpontig rendezvényeket sem lehet tartani.

A februári vírushelyzetnek megfelelően, - minimum kétheti felkészülési időszakot hagyva - később döntenek majd a turisztikai szektor újraindításának időpontjáról. Így az ágazat újraindításának most már pontos céldátuma sincs: a február közepén uralkodó  járványhelyzettől függ majd.

Új forgalompótló támogatás

Az eddigi 1,5 méteres védőtávolságot 2 méteresre terjesztik ki, így már csak ez az egyetlen járványügyi intézkedés is ellehetetlenítené a vendégekkel való kontaktust – utalt a helyzet összetettségére Elisabeth Köstinger miniszter. Gernot Blümel pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a lehető legkevesebb adminisztrációval, az online ügyfélkapun keresztül „négy gombnyomással” lehetővé teszik, hogy február közepétől új típusú forgalompótló támogatás (Ausfallbonus) kerülhessen bevezetésre. Ennek értelmében a referencia időszakban realizált  forgalom 30 százalékának megfelelő támogatás igényelhető. A támogatás a kérvényezéstől számítva 1 héten belül a megadott számlaszámra jóváírásra kerül. Az Ausfallbonus havi felső plafonját 60 ezer euróban szabták meg a vonatkozó EU irányelveknek megfelelően.

Még további pénzek várhatók

A tájékoztatón elhangzott, hogy a pénzügyminiszter német, dán és cseh kollégájával az Európai Bizottságánál kezdeményezte a vállalkozások éves támogatási korlátjának megemelését, amely jelenleg 800 ezer euró.  Az Ausfallbonus mellett továbbra is lehetőség lesz a vállalkozások fix-költségeinek megtérítésére is a központi költségvetésből. A pénzügyminiszter elmondása szerint a támogatások addig tartanak, amíg a válság.

Kérdésre válaszolva nyártól számol a helyzet normalizálódásával támogatáspolitikai értelemben is. Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter reményét fejezte ki, hogy a húsvéti már komoly bevételeket hozhat az ágazatnak: az addig tartó időszakot pedig „fogösszeszorítva, de át kell vészelnünk.” 

Forrás: GD Consulting


Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.