hirdetés
hirdetés

Folytatódik az egri vár felújítása

A több mint kétmilliárd forintos fejlesztés után tovább folytatódik a munka Eger leglátogatottabb turisztikai látványosságának a helyszínén. 

hirdetés

Az időközben nemzeti emlékhellyé avatott várban a Modern Városok Program keretében folytatódik a fejlesztő munka. A kormány és Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata közötti együttműködési megállapodás végrehajtásával összefüggő feladatokról kormányhatározat rendelkezik.

Mint Zentai Lászlótól, az egri polgármesteri hivatal médiafelelősétől megtudtuk, a projekt jelenleg tervezett rövid tartalma a kormányhatározat szerint a következőkből áll; sor kerül a vár középkori főterének és az úgynevezett Provizori palotának a rekonstrukciójára.

Részleges felújításra kerül a középkori székesegyház és megújul a környezete. Helyreállítják a vár északi bástyarendszerét, továbbá a Gótikus palotát és annak a környezetét. Ezek mellett az egykori városfal jelenleg is meglevő, de leromlott állapotban levő része, valamint a várhoz tartozó Zárkándy bástya is helyreállításra kerül.

A nemzeti emlékhely emblematikus épülete

Egyébként a gótikus palota, amely a vár középpontjában áll, jelenleg különböző rendezvények és kiállítások helyszíne. Úgy is mondják, hogy a nemzeti emlékhely egyik emblematikus épülete, amelynek a teljes homlokzatát és a könyékét megújítják.

Az emeleti részén kínálkozó új lehetőségek, az egri hagyományőrzők bemutatói és az épület jól segíti majd a látogatókat abban, hogy úgy érezzék magukat, mintha az egri vár fénykorában lennének.

A projektelem az emeleti gótikus loggia a rekonstrukcióját, a palota újkorban lebontott keleti részének, illetve a késő gótikus udvari homlokzatának helyreállítását is tartalmazza.

A tetőteret előadó- kiállító- és rendezvénytérként hasznosítják majd, a meglevő földszinti árkádsort pedig restaurálják. 

A Modern Városok Programban tervezett projekt összköltsége 4,8 milliárd forint. Az önkormányzat eddig két támogató okirattal rendelkezik, amely 250 millió forint támogatási összegre és a Zárkándy bástyára vonatkozó 309 millió forint támogatásra vonatkozik. Jelenleg az előkészítési munkákat végzik. Például a területet készítik elő, illetve a tervezési program összeállításán dolgoznak a szakemberek. De elkezdődik az egri városfal felújítása is. 

A gótikus palota, a nemzeti emlékhely emblematikus épülete (Fotó: Mentusz Károly)
A gótikus palota, a nemzeti emlékhely emblematikus épülete (Fotó: Mentusz Károly)

Jelenből a múltba

A Modern Városok Programon túl, a Nemzeti Kastély- és Várprogram turisztikai célú fejlesztéseinek támogatása - a GINOP pályázat - keretében 1,5 milliárd forint támogatást ítéltek meg az egri vár turisztikai fejlesztésére. A projekt a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ, majd jogutódja, a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. - által vezetett konzorciumban valósul meg.

Jelenleg a projektfejlesztésen dolgoznak, az engedélyezés és a kiviteli tervek már elkészültek, valamint az engedélyezési eljárás is tart.

A fejlesztés több épületet érint az egri várban. Így a déli-, illetve a Hippolyt kaput, a Varkoch kapubástyát, a várfalat, a zászlódombot, az ispotály-pincét, a Cipóosztó-házat és a börtönkiállítást. A Varkoch kapubástyát például a XVI. századi állapotának megfelelően teljesen rekonstruálják.

Visszaállítják és bemutatják a korabeli felvonószerkezetes tömör fakaput, az emeleten pedig korabeli őrszobát alakítanak ki, a tetején pedig kilátót létesítenek. Ez a kapu lesz a jelenből a múltba lépés szimbolikus határa. 

A korabeli felvonóhidat is visszaállítják

Így a látogatók a déli fogadóépülettől felvezető úton érkezve és a bástya földszintjén áthaladva léphetnek majd be az alsó várudvarba. Eközben korhű viseletbe öltözött, felfegyverzett kapuőrséggel találkoznak majd. A földszinten pedig a lőrések felé irányított korabeli ágyúkat helyeznek el.

A kapubástya teljes rekonstrukciója városképi szempontból is fontos. Ez magában foglalja az eredeti helyén visszaállításra kerülő, működőképes, korhű felvonóhidat a farkasveremmel, ahol a kapu felvonószerkezete is látható lesz. A rendezvényekhez kapcsolódva ezt a kaput látványosan nyitják és zárják majd.

Az emeleten pedig korabeli őrszobát rendeznek be bútorokkal és fegyverekkel. Itt tekinthetik meg a látogatók az ellensúlyos felvonóhíd rekonstruált szerkezetét. A legfelső szinten pedig kilátó várja majd a vendégeket.

Az említett projektek tehát az egri vár - mint nemzeti emlékhely - turisztikai fejlesztéseinek megvalósítást szolgálják. Megteremtik a vendégek fogadásának kellő feltételeit.

Ugyanakkor megóvják a híres műemlék egyes helyszíneinek állagát, hogy az épületegyüttes a jelentőségéhez méltó állapotba kerülhessen.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk