hirdetés
hirdetés

Cote d’ Azur kell a magyarnak!

Elisabeth Parragh-Pataki, (Franciaország „turisztikai nagykövete„ hazánkban) a MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai szakosztálya vezetősége meghívására összefoglaló ismertetőt adott az impozáns francia turizmusról.

hirdetés

A turizmus Franciaország kiemelt fontosságú gazdasági ágazata, a turisztikai bevételeket tekintve világviszonylatban is a harmadik helyen áll, a GDP 7 százalékát adja. Jócskán meghaladva a lakosság számát (62,9 millió), tavaly 83 millió turista kereste fel az 550 ezer km2 nagyságú országot. Első helyen az angolok állnak, de mi magyarok is töretlen, sőt növekvő kedvvel keressük fel Franciaországot. Párizs a második helyet foglalja el a leginkább látogatott fővárosok sorrendjében, de az ország is az első tíz között van a magyarok kedvelt úticéljai között.

Ki hinné, hogy a Cote d’ Azur 49 százalékos magyar turistaforgalom növekedést jelentett idén. Hiába, a név varázsa mindent felülmúl, jóllehet alig 20-30 kilométerre a tengerparttól látható az igazi francia kultúra és táj elbűvölő kistelepülések, falvak képében. A magyar ifjúság leginkább a téli síterepeket látogatja növekvő számban, és ezzel mi is hozzájárultunk ahhoz, hogy Franciaország a 2012-13-as szezonban elsőszámú sídesztinációvá nője ki magát. 57,9 millió sí nappal megelőzte az Amerikai Egyesült Államokat és Ausztriát is.

27 régió, 27 külön világ

A nagy turisztikai vonzerő hátterét abban látja a külképviselő asszony, hogy Franciaország hihetetlenül változatos, mind földrajzi adottságait, mind kulturális emlékeit, hagyományait, mind gasztronómiáját illetően. A trópusi szigetparadicsomoktól (Tahiti) az Alpok havas csúcsain át az 5500 kilométer hosszú tengerpartig mindenféle földrajzi formáció előfordul itt. A látnivalók, ha lehet, még sokrétűbbek: 40 ezer műemlék, 10 ezer kastély, 30 UNESCO Világörökségi helyszín, 9 nemzeti, 45 regionális természetvédelmi park várja a látogatókat. A látnivalókat tematikus utakká szervezték. 17 régióban gasztronómiai utak alakultak, a bor, a sajt, a pezsgő, a fűszerek és illatszerek jegyében. Híresek a tematikus parkok (Disneyland pld.).

A francia gasztronómia népszerűsítésére újabban nagy figyelmet fordítanak a kormányok, 2010-től felkerült az UNESCO világörökségi listájára is. Top-kategóriás, 3csillagos Michelin étteremből már 28 található az országban, az egycsillagosok száma pedig meghaladja a négyszázat. A fesztiválok, karneválok, népünnepélyek egész évben átszövik mind a 27 régiót.

Párizs és gyakorlati tudnivalók

Párizs, megér egy misét-, mint tudjuk: 200 templom, 157 múzeum 455 park és kert, exkluzív bevásárlási lehetőségek, ezek a számszerű adatok. Az igazi andalító hangulatot Párizs „falusi negyedei” nyújtják, kisvendéglőkkel, galériákkal, bolhapiacokkal. 2014-ben Lovas Világjátékokat szerveznek. Jó tudni, hogy az Air France megújítja Budapesttől reggel induló járatát. Megújult a képviselet magyar nyelvű honlapja is

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk