hirdetés
hirdetés

Füred és Abbázia egymásra talált

Balatonfüred az idén egy határainkon túli várost, a horvát Opatiját kérte fel, hogy legyen a kiemelt kulturális partnere. Az Osztrák-Magyar Monarchia egykor Abbázia néven ismert első tengerparti fürdővárosa szívesen vállalkozott erre a szerepre.

hirdetés

A kapcsolat nem új, hisz a két üdülőhely már 1996 óta testvérvárosi kapcsolatot ápol. A fürediek kiemelt partneri programjainak is vannak hazai előzményei. A város az elmúlt években Debrecennel, Péccsel, Kecskeméttel alakított ki hasonló együttműködést, vonta be az érintett településeket szorosan saját kulturális életének szervezésébe. Több különleges képzőművészeti és történeti tárlat, érdekes hangverseny, színpadi produkció és sportrendezvény léte köszönhető a kiemelt partnerségeknek.

A Kvarner-öböl északnyugati szögletében lévő 13 ezer lakosú horvát fürdőhellyel is hasonló terveik vannak. Az idei füredi nagyrendezvényeken az ottani művészeti csoportok, sportolók és Opatija más lakói is szerepet kapnak. Az első jelentős programokra január 20-án, a magyar kultúra napja alkalmából tartott rendezvénysorozat részeként került sor, amikor. dr. Bóka István füredi és Ivo Dujmić opatijai polgármester sajtótájékoztatón jelentette be a kiemelt kulturális együttműködést.

Mint Ivo Dujmić elmondta, örömmel fogadták a felkérést, és minden nagyobb füredi rendezvényen képviseltetik majd magukat fellépőkkel, résztvevőkkel. Bejelentette, hogy jövőre hasonló módon ők is várják a fürediek. A két település vezetői az esti gálaesten nyilvános aláírással is megerősítették a megállapodást. Mint elhangzott, Opatija javaslatára várhatóan az osztrák fürdővárossal, Bad Ischl-lel is kiegészülhet a partnerség.

A két város sajtótájékoztatóján részt vett Ivan Bandić, Horvátország budapesti nagykövete, aki köszönetet mondott Magyarországnak az uniós felvételi folyamatuk során nyújtott segítségért, és elismerően szólt a két város terveiről. Bóka István segítségét kérte, hogy a korábbi ígéretek szerint hazánk legyen majd a csatlakozási szerződésük első ratifikálója.

Pénteken már a konkrét együttműködés is megkezdődött. A Kisfaludy Galériában látványos fotókiállítás nyílt "Opatija az Adria gyöngye" címmel füredi fotósok munkáiból. A kiállítást Opatija első füredi díszpolgára, Takács Miklós önkormányzati képviselő állította össze.

A további programok között májusban, a Jókai Napok rendezvényein felelevenítik Jókai és Abbázia kapcsolatát. A Városi Múzeumban kiállítás nyílik az egykori monarchia fürdőéletéről. Opatijai vitorlázókat várnak az idei Kékszalag versenyre, művészeti csoportokat a nyári nagyrendezvényekre. A város, illetve az opatijai polgármester és felesége lesz a diszvendége a 187. Anna-bálnak, és az éjféli gálaműsort is horvát művészek adják.

Ivo Dujmić bejelentette azt is, hogy a hagyományos veszprémi turisztikai vásáron is bemutatják városukat.

Antal Fülöp
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk