hirdetés
hirdetés

Hétvégén ellepik a turisták Kisterenyét

A mostani hétvégén – augusztus 7-9 között – bizonyára sokan Kisterenyére látogatnak majd. A nógrádi városban rendezik ugyanis a III. Palóc Világtalálkozót. A felújított, nagy múltú Gyürky-Solymossy kastélyban és annak őshonos fákkal teli parkjában tartják a parádés összejövetelt, amelyre több ezer vendéget várnak. 

hirdetés

A találkozó főszervezője a tari Tar Lőrinc Baráti Kör Közhasznú Egyesület, amely a bátonyterenyei önkormányzattal, civil szervezetekkel és magánszemélyekkel fogott össze annak érdekében, hogy sikeres találkozót tarthassanak. Szeretnék megeleveníteni a palócság életet és gazdag kultúráját, hogy minél többen megismerhessék azt.

A Gyürky-Solymossy kastély a találkozó színhelye (Fotó: Mentusz Károly)
A Gyürky-Solymossy kastély a találkozó színhelye (Fotó: Mentusz Károly)


A kastély kovácsoltvas kapuja (Fotó: Mentusz Károly)
A kastély kovácsoltvas kapuja (Fotó: Mentusz Károly)

A lakodalmast is bemutatják

Berze Marianna, a baráti kör titkára a Turizmus Online érdeklődésére elmondta, hogy több érdekes programmal készülnek. Például Szülőhazám, szép Palócföld címmel pénteken 15 órakor a kastélyban nyitnak ünnepi kiállítást. Lesz lovagi és jurtatábor, valamint huszárok is felvonulnak, a sportpályán pedig különféle rendezvényeket és gyermekfoglalkozásokat tartanak.

Érdekes színfoltja lesz a találkozónak a palóc gasztronómiai fesztivál, emellett különféle kulturális programok is színesítik majd az összejövetelt. Ez alkalomra Kék pántlika címmel népdaléneklési versenyt, illetve népmesemondó vetélkedőt is tartanak. Az ünnep alkalmával hirdetik ki a korhatár nélküli irodalmi és képzőművészeti pályázat eredményeit is.

A szombati nap különlegessége az lesz, hogy Kisterenye utcáin népviseletbe öltözött fiatalok vonulnak fel, hogy látványosan mutassák be a helyi palóc lakodalmast. Több szakmai előadásra is sor kerül, illetve íjász- és baranta - hagyományos magyar harci – parádékat is tartanak. A Gyermeksarokban pedig népi játékokkal várják a legfiatalabb korosztály tagjait.

A park, évszázados fákkal (Fotó: Mentusz Károly)
A park, évszázados fákkal (Fotó: Mentusz Károly)


Turistapihenő a parkban (Fotó: Mentusz Károly)
Turistapihenő a parkban (Fotó: Mentusz Károly)

Sok fellépőre számítanak

Az előzetes jelzések szerint 138 fellépő csoportra, összesen 1400 fellépőre számítanak. A találkozón közel 90 település képviselői vesznek részt, várhatóan gazdag népviselettel. Közülük 26 felvidéki és egy délvidéki mutatkozik be. Mindannyian igyekeznek feleleveníteni a palóc kultúra hagyományait. A résztvevőknek palóc vársárt is tartanak a helyszínen, ahol kézműves termékekből, ételekből és italokból válogathatnak majd a három nap során.

Azt is megtudtuk, hogy napjainkban a Palócok földjéhez a határon túli Felvidék, továbbá négy hazai megye tartozik. Így Pest megye keleti része, továbbá Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati fele. Ezeken kívül a délvidéki – jelenleg Szerbiához tartozó – Kupuszina települést is ide sorolják, amely az 1750-es évekbeli kitelepítéstől napjainkig megőrizte palóc identitását.

Palóc népviselet a babákon (Fotó: Mentusz Károly)
Palóc népviselet a babákon (Fotó: Mentusz Károly)

A kisterenyei Tájházba is vendégeket várnak

A rendezők arra törekszenek, hogy ezzel a nagyszabású találkozóval is hozzájárulnak a palócság összetartásához, a közös gondolkodásához. Fontosnak tartják, hogy a fiatal nemzedék tagjait minél jobban megismertessék a palócok gazdag kultúrájával. Mindazokkal a hagyatékokkal, amelyek a déd- és a nagyszüleiktől származnak. A találkozó résztvevőinek a Palóc Szövetség is bemutatkozik.

A gazdag programok mellett az érdeklődők mind a három napon megtekinthetik a Gyürky-Solymossy kastély szomszédságában levő kisterenyei Tájházat is. Ez a város egyik kiemelkedő múzeuma. A kétszáz éves épületben példaként mutatják be az egykori palóc otthon bútorait, berendezési tárgyait és a helyi népviseletet is megcsodálhatják.

A kétszáz éves Tájház udvari tornáca (Fotó: Mentusz Károly)
A kétszáz éves Tájház udvari tornáca (Fotó: Mentusz Károly)


A Tájház kívülről (Fotó: Mentusz Károly)
A Tájház kívülről (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk