Hogy kerül zsiráf egy whisky lepárlóba?

Mindjárt kiderül. Ahogy az is, hol van a nyugalom völgye. Bónuszként pedig arra is fény derül, ki mondta és miért: "Egyszerűen finom, semmi mást nem kell tudnod róla."

Rendhagyó Glenmorangie whisky-kóstolón jártunk a francia luxusmárka konglomerátum, az LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) magyarországi disztributora, a Fine Brands Company jóvoltából. Persze az online-térben, hiszen másképp ma nem lehet. A jóféle whisky-ket azonban szerencsére élőben kóstoltuk, és közben tudtuk meg a következőket.

Először a zsiráfról 

A Glenmorangie whisky-k alapítója William Matheson volt, aki 1843-ban feleségével, Anne-nel alapította az örökké szeles, skóciai felvidéki otthonukhoz közeli lepárlót. Egy sörfőzdét vásárolt meg, azt alakították át whisky lepárlóvá. Vízről, jóféle gabonáról, élesztőről, a lepárlás titkairól tudunk még meg egyetmást, miközben egy 10 éves Glenmorangie-t kóstolunk. Eddig amúgy azt hittem, hogy nem szeretem a whiskyt, és most rá kell döbbennem, mennyire tévúton jártam. Mert a whisky-ben (a jó whisky-ben) az a tökély, hogy szinte nem is kell kortyolni, mert hihetetlen gazdag és megnyugtató már az illatvilága is. Ez a 10 éves skót speciel citrusos, vaníliás, mentás illatokat rejt, tényleg csodás.

És akkor jön közben a zsiráf-sztori is. Kiderül, azért lett Mathesonéknak a zsiráf az "arcuk", mert Skócia-szerte (elhihetjük, van elég) a whisky-lepárlók közül az övéknek volt - és mind a mai napig így is van - a legmagasabb nyakuk a lepárló-üstjeiknek: akkora, mint egy felnőtt zsiráf mérete, azaz 5,4 méter magas, Így a lepárlókat magában foglaló helyiségük magassága is igencsak tekintélyes. És a zsiráf-hasonlatot tiszteletben tartva a mai tulajdonosok, az LVMH arra is ügyel, hogy anyagilag támogatják, tekintélyes összegek küldésével óvják a veszélyeztett fajnak számító afrikai zsiráfokat, hiszen szorosan együttműködnek a Giraffe Conservation Foundation jótékonysági szervezettel.

A nyugalom völgyéről

William Matheson nevezte el imádott lepárlóját különben a “nyugalom völgyének”, ugyanis a Glenmorangie gall nyelvjárás szerint pont ezt jelenti. Dr. Bill Lumsden, a márka többszörös Masterdistiller of the Year díjas lepárlómestere pedig mindehhez hozzátette egyszer: “Egyszerűen finom, semmi mást nem szükséges tudnod róla.” És ez a megállapítás szállóigévé vált azóta.

Még egy kis jótékonykodásról, és persze a divat sem maradhat ki 

Már a 12 éves Glenmorangie kerül az öblös alsó részű, felfelé kicsit szűkülő, igazi whisky-s poharakba, amikor az is kiderül, nemcsak zsiráf-témában jótékonykodik a Moët Hennessy márkák hivatalos magyarországi disztribútora, a márkát 2004-ben megvásárló Moët Hennessy. Amely, többek között, a Moët&Chandon, Dom Pérignon és a Hennessy tulajdonosa is. Hiszen a pandémia okozta helyzetben elindították el a nehéz helyzetbe került bárokat és éttermeket támogató Nyissunk Együtt projektet, amelynek keretben a húsz legjobb magyar koktélbár és étterem történetét bemutató, valamint receptjeiket tartalmazó egyedi koktélmagazint terjeszt a cég. A magazin értékesítéséből befolyt teljes bevétel közvetlenül az azt értékesítő koktélbárokat és éttermeket támogatja, a magazin díja pedig az újranyitást követően fogyasztható le a válogatásban szereplő egységek valamelyikében.

A Glenmorangie, derül ki, nagy utat járt be időközben a világban. William Matheson halála után ugyanis az özvegye vezette a lepárlót, méghozzá olyannyira sikeresen, hogy a Glenmoragie volt az első olyan skót whisky, amit Nagy-Britannia szerte fogyasztottak, és amit az USA-ba is exportáltak. E whisyky-k megszületésük pillanatától kezdve ugyanott készülnek. A Men of Tain néven ismert, mesteremberekből álló csapat tartja folyamatos megfigyelés alatt az üstöket, és apáról fiúra hagyományozzák az elhivatottságukat, hozzáértésüket. Kiderül közben az is, nekünk, magyaroknak is közünk van ehhez a világhíres whiskyhez: ugyanis tokaji hordóban érlelődnek nem egyszer.

A márka legújabb kampányáért pedig Miles Aldridge, korunk vezető fotográfusa felel, aki élénk színű képeiről ismert, amelyekben mindig a divatot és a filmes világítást kombinálja. És ahonnét persze ezúttal a zsiráfok sem maradhatnak ki.

 

Forrás: Glenmorangie


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.