hirdetés

Hol van már a tavalyi hó? Hát itt!

Stájerország: a magyar üdülővendégek legkedveltebb osztrák célpontja, derült ki azon a téli szezont bemutató szakmai tájékoztatón, amelyet a Stájerországi Turisztikai Hivatal négy tartományának részvételével október 29-én Budapesten tartott, a belvárosi Bestia Étteremben.

hirdetés

Stájerország turisztikai képviselői
Stájerország turisztikai képviselői

Stájerországban a tavalyi téli szezonban 308 ezer vendégéjszakát töltöttek honfitársaink, vagyis átlagosan 5 napot. Amúgy Ausztrián belül is egész évben a legkedveltebb ez a régió, hiszen az magyar vendégéjszakák 25,8 százalékát, a vendégérkezések 21,9 százalékát itt regisztrálják.

És ha már a tavalyi adatok említésénél tartunk, az sem mellékes – mint hallhattuk Schladming-Dachstein képviselőjétől -, hogy náluk már november óta lehet síelni. Igaz, még nem a friss havon, hanem a tavalyin, merthogy elrakták „hűvösre”, idén pedig elővették, és kilapátolták sífutópályáikra. A dachsteini mellett Stájerország másik három tartománya mutatta be téli kínálatát – az Ausseerland-Salzkammergut, a Magas-Stájerország valamint a murtali vidék.

Nagyon szimpatikusan és mértéktartóan beszéltek különben mindannyian a síelést véresen komolyan vevőknek szóló programokról, inkább olyanokat helyeztek előtérbe, minthogy náluk (a Kreischbergen például) már lehet hegynek felfelé is (!) szánkózni. Meg mennyire kíváló a murai helyi sörfőzdében készült sörök (erről személyesen is meggyőződhettünk), és Almenlandon idén mindenki ingyen juthat hozzá a síbérlethez. A 14 év alattiak amúgy is sok helyen a stájereknél fizetség nélkül válthatnak síbérletet. Sőt, kialakítottak egy un. kisbaba-konstrukciót is, amelynek lényege, hogy papa/mama feláltva síelhet egy bérlettel – ezt egyébként a leleményes magyarok már régesrég megvalósították.

December 4-én lesz amúgy Stájerországban a Nagy Szezonnyitó buli a hegyen, ahol nem kisebb nagyság, mint Jack Black (színész-komikus) is fellép rock-bandájával élőben. Nagyszerű Hütte-túrákról is hallhattunk, amelyeknek lényege, hogy sível vagy anélkül egyik hüttétől a másikig kell eljutni, hogy valaki stájer finomsággal teletömhesse a bendőjét, és hozzá jóféle stájer kézműves sört gurítson le.

A térségben egyébként csak idén 135 millió euró értékben hajtottak végre fejlesztéseket, ezek közt több sípálya felújítása, éttermek modernizálása, hóágyúk beszerzése is szerepelt.

2016-ban két rangos esemény helyszínéül szolgál a tartomány, hiszen január 10-15. között Schladming-ban kerül sor az értelmi fogyatékkal élők 2017-es Speciális Olimpiai Játékainak főpróbájára, január 15-17. között pedig Ausseerland-Salzkamergut-ban rendezik meg a FIS Síugró Világbajnokságot, ez a sánc egyben a világ negyedik legmeredekebb síugró sánca.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Mit vár 2023-tól?

Partnerünk