hirdetés
hirdetés

Húszezer vendégéjszakával nőtt Poroszló turizmusa két év alatt

Idei eredményei alapján a Tisza-tavi térség kiemelkedő településévé fejlődött Poroszló – tudtuk meg Bornemisza János polgármestertől. Ezt elsősorban a három és fél éve átadott ökocentrumnak köszönheti a település, amely ma már vonzó turisztikai látványosság.

hirdetés

Az elmúlt évek fejlesztéseinek hatására komfortos községgé vált Poroszló. Míg 1995-ben az alföldi településen mindössze 129 vendégéjszakát jegyeztek fel, addig 2008-ban már 17 ezret. Ez akkor csúcsévnek számított. Ám azt követően a gazdasági válság kedvezőtlen hatására lényegesen csökkent a vendégéjszakák száma. 2012-ben viszont, amikor megnyitották az ökocentrumot, komoly változás történt: abban az évben 19 ezer vendégéjszakát regisztráltak, 2014-ben pedig már 39 ezret.

Vendégház Poroszló főutcáján (Fotó Mentusz Károly)
Vendégház Poroszló főutcáján (Fotó Mentusz Károly)

Ifjúsági szálló lett a régi iskolából

A fejlesztéseknek köszönhetően napjainkban már 107 magán-, valamint 11 kereskedelmi szálláshelyen fogadják a turistákat a poroszlóiak. Ezek között találhatók hotelek, panziók, sőt kemping is. Emellett a vendéglátás is folyamatos, miután az esztendő valamennyi évszakában négy étterem működik, melyekhez a nyári időszakban további kettő csatlakozik. Időközben a helyi kiskereskedelem és a szolgáltatás jelentősége is felértékelődött. Tavaly decemberben adták át a községháza mögött levő régi általános iskola felújított épületében az ifjúsági szállót. Ott az idén már sok fiatal pihenhetett, amelyre a kilátások szerint 2016-ban is nagy igény lesz.

A falu vezetője azt is elmondta, hogy a helyi látnivalók között találni az 1790-es években épített katolikus és a református templomot, továbbá a műemlék jellegű községházát is. Ez egykor jegyzői lakás és iroda volt, amelyet a következő fél évtizedben fel is újítanak. A jövő év tavaszán memegújítják a községi játszóteret is, amely nemcsak a helybelieket, hanem az érkező turisták gyermekeit is szolgálja. A háromezer lakosú Poroszlón jelenleg 91 utcában több mint 41 kilométer hosszú úthálózatot találni. Ezt folyamatosan újítják fel, aszfaltszőnyeget kapnak az utak és a járdák.

A régi iskolaépületből diákszálló lett (Fotó: Mentusz Károly)
A régi iskolaépületből diákszálló lett (Fotó: Mentusz Károly)


A poroszlói római katolikus templom (Fotó: Mentusz Károly)
A poroszlói római katolikus templom (Fotó: Mentusz Károly)

Tájház sétánnyal

Az elmúlt évek során Budapesttől Debrecenig, illetve Székesfehérvárig sok hazai, továbbá román, holland, német és svájci család vásárolt házakat a községben, melyeket felújítottak és üdülőként használják. Az épületek elsősorban nyáron telnek meg élettel, de sokan a telet is ezekben az üdülőházakban töltik. Közöttük többeknek van csónakja, a kikötőben, amely egyben turisztikai látványosság, ahol kerékpárokat is lehet kölcsönözni.

Poroszló főutcáján egy több mint százéves parasztházban várja a vendégeket a tájház, ahol a régi népi mesterségeket, a falusi élet jellemzőit mutatják be. A tájház berendezéseit a helybeliek közös összefogással gyűjtötték össze. Érdekessége, hogy az udvarán keresztül vezető sétányon csatlakozik a szomszédos ökocentrumhoz, így a vendégek mind a két létesítményt látogathatják.

Bornemisza János arra emlékeztetett, hogy a fő látványosságot jelentő ökocentrum turisztikai és rendezvényközpont, ahol az idén rekordszámú érdeklődő fordult meg, a számuk év végéig várhatóan eléri a 220 ezret. A tornyos főépületből nagyszerű panoráma tárul a Tisza-tóra és a környékre. Emellett olyan akváriumot és terráriumot alakítottak ki, amelyekben a látogatók természetszerűen láthatják hazánk hüllőit és kétéltűit. Itt idén is hétről hétre rendszeresen szervezett programokra várták a családokat, a gyerekeket, jelentős sikerrel.

Kerékpárkölcsönző a poroszlói kikötőben (Fotó: Mentusz Károly)
Kerékpárkölcsönző a poroszlói kikötőben (Fotó: Mentusz Károly)


Tájház egy nádtetős régi épületben (Fotó: Mentusz Károly)
Tájház egy nádtetős régi épületben (Fotó: Mentusz Károly)


További beruházások az ökocentrumban

Az önkormányzat korábban eredményesen pályázott a Tisza-tavi Ökocentrum projekt megvalósítására, amelynek értéke meghaladta a kétmilliárd forintot. Ebből több mint 1,9 milliárd forint támogatást nyertek el. A munkák 2011 elején kezdődtek, és az új létesítményt 2012. április 27-én avatták fel. A látogatóközpont mellett szabadidőparkot és állatkertet is létrehoztak.

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy Poroszlón azt szeretnék, ha az ökocentrum iránti érdeklődés a jövőben is megmaradna. Ezért további fejlesztéseket terveznek, amelyekhez pályázati támogatással szeretnének forrásokat elnyerni. A tervek elkészültek és ezeknek megfelelően egy több mint kilencszáz négyzetméter területű új akváriumrendszert, valamint bemutatókat kívánnak építeni a főépület melletti zöld területen. Az új beruházások megvalósításával hozzájárulhatnak majd a Kárpát-medence, hazánk, a Tisza-tó és Poroszló turisztikai vonzerejének további növeléséhez.

Az ökocentrum tornyos épülete (Fotó: Mentusz Károly)
Az ökocentrum tornyos épülete (Fotó: Mentusz Károly)


Eligazító tábla turistáknak Poroszló főutcáján (Fotó: Mentusz Károly)
Eligazító tábla turistáknak Poroszló főutcáján (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk