hirdetés
hirdetés

Idén is elindul a Boldogasszony és a Fekete Madonna zarándokvonat

Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezetője és Zaránd György, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón ismertették az idén együttműködésükkel negyedszerre induló csíksomlyói Boldogasszony, és az ötödször megszervezett Fekete Madonna zarándokvonatok újdonságait.

hirdetés

A Budapest-Nyugati pályaudvar Királyi várótermében ez alkalommal megjelent Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete, Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Székely János, az Esztergom-Budapesti főegyházmegye segédpüspöke, valamint Bátor Botond pálos szerzetes. A Fekete Madonna zarándokvonat (június 22-25.) Lengyelország „lelki központjába”, világhírű czestochowai kegyhelyre visz. Itt minden a magyar és lengyel népet összekötő kivételes történelmi kapcsolatokra és a két nép barátságára emlékezetet, hiszen az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok alapították meg ezt a kolostort. Az út negyedik napján a résztvevők Krakkóba is ellátogatnak, részt vesznek az új II. János Pál Bazilikában tartandó szentmisén. Idén emlékezik meg a keresztény világ II. János Pál pápa halálának tizedik évfordulójáról. Krakkóban a Mária templom tornyára a magyar zarándokok tiszteletére kitűzik a magyar zászlót is.

Zaránd György, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója
Zaránd György, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója

Klíma és komfort a zarándokvonaton

„Legfőbb szervező maga a Jóisten”, de a földi közreműködőknek igencsak ki kell tenniük magukért. A nemzetközi különvonatok közlekedtetése rendkívül bonyolult folyamat. MÁV-START az utazóközönség magas színvonalú kiszolgálása érdekében idén a Fekete Madonna zarándok különvonatot korszerű, légkondicionált kocsijaival közlekedteti, továbbá most első alkalommal mindkét zarándokvonaton a különleges Komfort kocsi kényelmét is élvezhetik a résztvevők.

A csiksomlyói Boldogasszony Zarándokvonatra (május 21-24.) fel lehet szállni Hatvan, Szolnok és Püspökladány állomásokon, illetve hazafelé jövet leszállni Nagykárolyban és Debrecenben is. A vonat Erdélyben megáll Nagyváradon, Kolozsvárott és Marosvásárhelyen is. A zarándokvonat második napjának programja Gyimesbükkön, az ezeréves határnál lesz, majd a csíksomlyói búcsún való részvételt követően, Pünkösd vasárnapján, Gyergyószentmiklós főterén szabadtéri szentmise zárja a rendezvényt.

A szervezők nemcsak hívőket várnak: az utazás alkalmat nyújt a lelki feltöltődésre, a közösségteremtésre, a határon túli magyarok szeretetének megismerésére is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja a fiatalok, az állami gondozottak, idén már a fogyatékosok részvételét is a „Lelki megújulásunk” jelmondatával szervezett zarándokutakon.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai