Izrael: biztonsági figyelmeztetést adott ki a külügy

Az izraeli biztonsági helyzet romlására figyelmeztet a Külgazdasági és Külügyminisztérium július 9-én kiadott közleménye. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A minisztérium felhívja az Izraelbe utazók figyelmét az izraeli biztonsági helyzet romlására. A Gázai-övezetből folyamatosak a rakétatámadások, Izrael Gázai-övezettel határos területein az izraeli hadsereg mozgósítása zajlik, a határvonaltól számított körülbelül 40 kilométeres izraeli területsávba utazás kockázatos.

A közlemény arra kéri az utazókat, hogy légiriadó esetén kövessék az izraeli hatóságok utasításait, illetve már előre keressék meg a legközelebbi óvóhelyet, és folyamatosan kísérjék figyelemmel a biztonsági helyzetet. Jeruzsálem keleti, arabok lakta negyedeiben alkalmi konfliktusok, zavargások fordulhatnak elő, különösen az Óváros bizonyos részein és környezetében. Indokolt az aktuális biztonsági helyzetet követő óvatosság. A beutazás a Nyugati Partra továbbra is fokozott biztonsági kockázatot jelent. A helyi tömegközlekedési eszközök használata fenti a biztonsági helyzet miatt nem ajánlott.

Az Izraelbe történő utazás megkezdése előtta minisztérium javasolja, hogy tájékozódjanak az izraeli polgári védelem és a rendőrség honlapjain:

www.oref.org.il és http://www.police.gov.il/

A minisztérium honlapján az alábbi általános információk szerepelnek Izrael állammal kapcsolatban:

Általános biztonsági helyzet: Izrael a több évtizedes közel-keleti konfliktus által érintett földrajzi és geopolitikai térségben helyezkedik el. Ennek nyomán biztonsági helyzete és a közel-keleti konfliktus alakulása között szoros és kölcsönös meghatározottsági viszony van. Izrael egész területe a Golán-fennsíkkal együtt az utazás és ott-tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

A Palesztin Nemzeti Hatóság fennhatósága alatt álló ciszjordániai területek (Nyugati Part) az utazás és ott tartózkodás szempontjából szintén a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába, míg a Hamasz szervezet fennhatósága alatt álló Gázai-övezet az "I. fokozatú, utazásra nem javasolt" kategóriába tartozik.

A Nyugati Part (Ciszjordánia, vagy palesztin területek) jelentős része (Kelet-Jeruzsálemmel, a Jordán völgyével és több településsel, illetve főútvonallal együtt) tényleges izraeli katonai fennhatóság alá esik, ellenőrzését az izraeli biztonsági erők végzik. Kelet-Jeruzsálemben és Jeruzsálem óvárosában nem jellemző ugyan, de (váratlanul is) előfordulhatnak kisebb-nagyobb zavargások, ezért az ezeken a területeken való tartózkodás tájékozott és körültekintő óvatosságot követel meg a turistáktól.

Egyes ciszjordániai városok és környékük (pl. Ramallah, Bethlehem, Jerikó, Hebron, Nablus, Dzsenin) teljes mértékben palesztin igazgatás alá tartoznak („A” zóna), így ott a palesztin hatóságok feladata a rendfenntartás. (A Nyugati Partra, vagy palesztin területekre vonatkozó utazási tanácsokat lásd a Palesztin Nemzeti Hatóság címszó alatt.) A Nyugati Partra, különösen annak palesztin igazgatás alatt álló zónáiba való beutazás (mely izraeli biztonsági ellenőrző pontokon, ún. „check-point”-okon keresztül történik) fokozott biztonsági kockázatot jelent. Előfordulhatnak – az aktuálpolitikai és a biztonsági helyzettől függően - összetűzések a helyi palesztin lakosság és az izraeli telepesek, illetve rendfenntartó erők között.

A biztonsági helyzet akár óráról órára is változhat, ezért arról közvetlenül az odautazás megkezdése előtt érdemes tájékozódni az izraeli hatóságoknál, illetve a fontosabb izraeli hírportálokon. Az egyiptomi, illetve a gázai biztonsági helyzet függvényében az Egyiptommal, illetve a Gázai övezettel határos izraeli szűk területsávban, így a határ menti autóúton való tartózkodás és közlekedés kockázatos lehet.

Az itt történő utazás és tartózkodás előtt javasolt tájékozódni az izraeli hatóságoknál. Izraelben a terrorakciók veszélye az elmúlt években általában jelentősen csökkent, de az ország továbbra is fokozott kockázati besorolásban van.

Terrortámadás helyszíneként a nagyobb tömegeket vonzó terek, helyszínek jöhetnek számításba, így a bevásárló központok, vonat- és buszpályaudvarok, illetve -megállók, piacok. A tömegközlekedési eszközök használata a fenti terrorveszélyeztetettség miatt nem ajánlott.

Rakétára rakétával válaszolnak

Tovább folynak a kölcsönös rakétatámadások Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet uralta Gázai övezet között az övezet iszlamista erői ellen indított izraeli hadművelet második napján. Reggel ismét Tel-Avivot és környékét vették célba az övezetből a Hamász házilagos készítésű M76-os rakétáival, amelyek akár hetven kilométerre is eljutnak - jelenti az MTI izraeli tudósítója, Shiri Zsuzsa.

A két lövedéket semlegesítették Risón Leción település fölött a Vaskupola rakétavédelmi rendszer elfogó rakétái, de a maradványok egy főútra estek. Az ország középső részén a rakétaveszély ellenére megnyitották kapuikat szerda reggel a nyári iskolai táborok, de a nyilvános óvóhelyek is nyitva vannak légiriadók esetére. Jeruzsálemi kormányközeli források úgy nyilatkoztak a katonai rádiónak, hogy a Hamász részéről jelenleg nincsenek puhatolózások egy esetleges tűzszünetről, s a hadművelet szerintük legalább egy hétig tart majd.

A rádió szerint a kormány köreiben egyre többen követelik a Gázai övezetbe irányuló áramszolgáltatás, üzemanyag- és élelemszállítás leállítását. Az előző hadműveletekben megszokott egyiptomi közvetítés egyelőre szünetel, a 10-es tévécsatorna esti híradása szerint az ottani vezetés zöld utat adott Izraelnek a Hamász elleni akciókhoz. Kairóban nem állnak a gázai vezérkar mellé, mert a Sínai–félszigeten a velük szövetséges iszlamisták az egyiptomi katonák ellen harcolnak. Az Izraellel békeszerződést kötött Jordánia kormányszóvivője szerdán közleményt adott ki, amely felszólítja Izraelt a Gázai övezet elleni „barbár agresszió” leállítására és óva int annak következményeitől. Izrael kedd hajnalban kezdte a hadműveletet kezdett a Gázai övezet iszlámista erői ellen, és mozgósított negyvenezer tartalékost.

A hadsereg szóvivőjének bejelentése szerint az „Erős Szikla” fedőnevű offenzívának kettős célja van: egyrészt csapást akarnak mérni a Hamász radikális palesztin szervezetre, másrészt csökkenteni akarják az Izraelre irányuló rakétatámadások számát. A Hamász is elnevezte a hadműveletet, Gázában "Ramadán tizedike" hadműveletnek hívják, ami nemcsak a harcok keddi kitörésének dátuma, hanem egyben az Izrael számára különösen veszteséges 1973-as jóm-kipúri háború egyiptomi elnevezése is.

Az izraeli légierő Moti Almóz altábornok beszámolója szerint százhatvan katonai célpontot bombázott az övezetben éjszaka, százhúz rakétaindító állást, a Hamász tíz tisztjét és parancsnokát, valamint több alagutat.

Célzott támadást hajtottak végre többek közt Háfez Hamad, az Iszlám Dzsihád beit-hanúni vezetőjének háza ellen is, aki több családtagjával együtt életét vesztette. A hamászos Rad al-Atar házát is lőtték, neki Gilád Salit elrabolt tizedes ügyében volt szerepe. Előzőleg, kedden késő este ismét nagyarányú rakétatámadást hajtottak végre Gázából elsősorban távolabbi célpontok, köztük Jeruzsálem ellen.

A Tel-Avivtól északra fekvő Haderában egy akár több mint száz kilométerre eljutó M-32-es rakéta maradványait lelték meg, amelyből az izraeli szakértők szerint még több tucat lehet a Hamásznak. Ilyen rakétákat egy négy éve elfogott iráni fegyverszállító hajón találtak. A hadművelet megindítása óta összesen mintegy ötszáz lövedéket lőttek ki Izrael felé Gázából. Ebből a Jediót Ahronót szerdai száma szerint négyet Beér-Sevára, hármat Jeruzsálemre, egyet-egyet Tel-Avivra, Risón Leciónra, Haderára, Gederára irányoztak, Asdódban tizenegyszer, Askelónban hatszor, a Gázai övezet határához közeli Szderótban pedig ötvenszer szólalt meg a légvédelmi figyelmeztetés és kerestek menedéket az emberek.

Forrás: MTI/turizmusonline.hu


A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.