hirdetés
hirdetés

Január végéig tető alá hozná az EU a vakcinaútlevelet

Az Európai Bizottság azt akarja, hogy a tagállamok lakosságuk 70 százalékát oltsák be a nyárig és vakcinaútlevél bevezetését is tervezik, bár ezzel kapcsolatban sok a nyitott kérdés.

hirdetés

Az Európai Bizottság a keddi ülésen várhatóan azt javasolja a tagállamoknak, hogy március végéig lehetőleg fejezzék be az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók, valamint a 80 éven felüliek 80 százalékának beoltását, nyárig pedig oltsák be a felnőtt lakosság legalább 70 százalékát - írja a Népszava. Az ezt tartalmazó közleményt - amely a gyógyszerek előállítóinak is segítséget ígér gyártókapacitásaik kibővítéséhez - kedden készül elfogadni a testület - írja a napi.hu.

A bizottság január végéig szeretne megállapodást a tagállamokkal az úgynevezett Covid-19 oltási igazolványról, amelyet a közösség minden országában elismernének. Ez az okmány felválthatná a tesztelésre és a karanténra vonatkozó előírásokat. A nagyobb nemzetközi légitársaságok akár már tavasztól követelhetik az utasoktól a "vakcinaútlevelet".

A tervek szerint a csütörtökön videokonferenciázó 27 állam- és kormányfő a dokumentum bevezetésének a lehetőségéről is tárgyalni fog. Az igazolvány használata számos jogi kérdést vet fel. Maros Sefcovic bizottsági alelnök azt mondta: szükség van az oltási adatok elektronikus nyilvántartására és megosztására, de csak egy későbbi időpontban és alapos mérlegelés után lehet dönteni a koronavírus elleni oltottságot igazoló okmány alkalmazási köréről.

(forrás: napi.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai