Jókuti szerint jól alakulhat itthon a Michelin-csillag osztás

A Világevő bloggere körbenézett csúcsgasztro-fronton, és megállapította: hamarosan idehaza új Michelin-csillag várható.

A hazai csúcsgasztronómia képviselői nyilatkoztak Jókuti Andrásnak a várakozásaikról. Lesz-e szerintük új csillagos étterem, ünnepelhetünk-e esetleg 2-, vagy 3-csillagost is a budapesti díjátadó gálán március 26-án? Ugyanis március 26-án Budapesten rendezik meg a világ egyik legnagyobb presztízsű étteremkalauzának, a Michelin Kalauznak a 2018-as Michelin Main Cities of Europe című kiadványának bemutatóját. Ez a kiadvány tartalmazza Budapest ajánlott éttermeit is, így ezen az eseményen derül majd ki az is, hogy mely magyar éttermek részesülnek Michelin-csillagban.

Jelenleg összesen 4 csillagos éttermünk van (Costes, Onyx, Borkonyha, Costes Downtown), a blogger megkérdezte a hazai csúcsgasztronómia legnevesebb képviselőit (többek közt a csillagos éttermek képviselőit is), várnak-e változást ezen a téren.

Íme a körkérdés legfontosabb eredményei.

A hazai csúcsszakértők egyöntetű véleménye szerint garantáltan lesz új csillagos étterem itthon a 2018-as kiadványban.

Azzal kapcsolatban viszont már megoszlanak a vélemények, hogy hány új csillagos étterem lehet, illetve ki, vagy kik is lesznek ezek. Még a legpesszimistábbak szerint sem fog csökkenni a csillagosok száma (ők tehát arra számítanak, hogy valaki csillagot veszít majd), de mindenki más a csillagos éttermek számának növekedésére számít.

 A válaszadók közül senki sem számít arra, hogy a létező legmagasabb díjat, 3 Michelin-csillagot kapjon valaki itthon, 30 százalékuk viszont számít egy 2-csillagosra. 

A szakma várakozása szerint a Babel lesz az új csillagos! (séf: Veres István) lesz csillagos. A második fő esélyes a St. Andrea Wine & Gourmet Bar, (séf: Barna Ádám) akitől a válaszadók 40 százaléka számít csillagra.

A további esélyesek: MÁK, Arany Kaviár,  Fáma, Stand25, Baraka, Salon, Tama két Michelin-csillagra esélyesnek a teljes budapesti mezőnyből mindössze két éttermet tudnak elképzelni a válaszadók: az elsőként itthon csillagotszerző Costes-t, és a másodikként itthon csillagot szerző Onyxot.  

A vidéki lehetséges “csillagosok” listája a szakértők szerint: Platán (Tata) Kistücsök (Balatonszemes) Anyukám mondta (Encs) Gusteau (Mád), Macok, (Eger). 

Még további info: vilagevo.hu

Forrás: Világevő


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.