hirdetés
hirdetés

Korábban vált valóra az UNWTO előtejelzése

A világ turizmusa 2018-ban elérte azt a szintet, amelyet a UNWTO 2010-es elemzésében 2020-ra prognosztizált, vagyis 1,4 milliárd turista érkezett globálisan.

hirdetés

Ahogy Somogyi Zoltán, a turisztikai világszervezet korábbi főtitkár-helyettese az Utazás kiállítás első, szakmai napján tartott fórumon rámutatott, a pozitív tévedés oka, hogy a válságot követő években a UNWTO szakértői a turistaérkezések évi 4, majd 3-3,5 százalékos bővülésével kalkuláltak, a növekedés üteme azonban tavaly már 6 százalék volt.

Európa 713 millió turistát fogadott (és ebből 562 milliót a kontinens 28 országából), Afrikába 73 millió, Ázsiába és Óceániába 343 millió, a Közel-Keletre 64 millió, Amerikába 217 millió beutazó érkezett tavaly. Legnagyobb mértékben a Közel-Kelet (+10%), illetve Afrika (+7%) turistaforgalma élénkült 2018-ban, az amerikai kontinensen viszont 3 százalékkal csökkent.

Az okokat elemezve a szakértő rámutatott: a megfelelő gazdasági környezet, az erős kiutazó kereslet, az élénkülő közlekedési kapcsolatok mellett a krízisekkel érintett kulcs-desztinációk helyzete is stabilizálódott (Párizs például tavaly rekordévet könyvelhetett el). Ugyanakkor az is szerepet játszott a fejlődésben, hogy sok ország vízumpolitikájában egyértelműen a turisztikai szempontok kerülnek előtérbe, és egyre többen a vízummentességet vagy az e-vízumot választják a beutazók megnyerése érdekében.

Fotó: Pexels.com
Fotó: Pexels.com

A turisztikai bevételek listáját az USA vezeti, őt követi Spanyolország, Franciaország, Thaiföld, az Egyesült Királyság, Olaszország, Ausztrália, Németország, Makaó (amely főként a kaszinók által odavonzott kínaiaknak köszönheti a Top10-be való bekerülést) és Japán, amely küldőországból egyre inkább fogadóországgá válik.

A világszervezet idei előrejelzése a forgalom 3-4 százalékos bővülésével számol (Ázsiában és a Közel-Keleten ennél nagyobb mértékű emelkedést várnak), és a távolabbi prognózisok szerint 2030-ra a beutazók száma eléri az 1,8 milliárdot globálisan. Az idei évet az elemzők szerint pozitívan ösztönözhetik a stabil üzemanyagárak és a megfizethető légiközlekedés; a növekvő légi kapcsolatok, valamint a fejlődő piacok bővülése. Ugyanakkor kockázati tényezőt jelent a gazdasági megtorpanás lehetősége, a Brexit körüli bizonytalanság, valamint a geopolitikai és kereskedelmi feszültségek.

Horváth Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés