hirdetés
hirdetés

Látogatóközpont épül a Szépasszonyvölgyben

A pincéiről és borairól hírneves egri Szépasszonyvölgy új turisztikai attrakcióval gazdagodik - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Habis László, a hevesi megyeszékhely polgármestere. Közel négyszáz millió forintos beruházással hozzák létre a Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpontot, szabadtéri színpaddal.

hirdetés

A három csillagos Kulacs Panzióban tartott tájékoztatón a polgármester kiemelte, hogy a nagy léptékű fejlesztéssel az első hazai integrált látogató centrumot alakítják ki a közkedvelt egri pihenőhelyen. A 380 millió forintos beruházás, amelynek kivitelezését nyílt közbeszerzési eljárás során egy egri vállalkozás nyert el, 2013 áprilisára fejeződik be és a főszezonra már a turisták vehetik birtokukba a létesítményt. A jelzett keretösszegből 323 millió forintot az Európai Unió biztosít, valamint a Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Az új turisztikai látogatóközpont a cselekvésre, a mozgásra, a közös családi programokra ösztönöz - hangsúlyozta Habis László. A projekt révén olyan egyedülálló, az aktív- és az ökoturizmust népszerűsítő elképzeléseket valósítanak meg, amelyek szakmai tartalmunkban jelenleg egyediek hazánkban. A fejlesztésekkel magas színvonalú turisztikai termékeket kínálnak majd és ezekkel is mérséklik a Szépasszonyvölgy szezonalitását. A történelmi egri borvidék kiemelt helyszínének számító völgy kínálatában jelenleg a hagyományos borkóstoláshoz és vendéglátáshoz kacsolódó elemek dominálnak. A fenntartható turizmus érdekében viszont olyan szolgáltatások kialakítására törekszenek, amelyek jól illeszkednek a helyi adottságokhoz, a vonzerőkhöz, de ezeket új kínálati elemekkel egészítenek ki.

A turisztikai projekt ezért fontos elemeket tartalmaz. Megújítják a szabadtéri színpadot és kibővítik a nézőteret. Átépítik a jelenlegi vizesblokkokat és az öltözőket. Az új épületegyüttes látogatóközpont lesz, melyben egy információs bázis is helyet kap. Az integrált látogató centrumban a borkészítés és a szőlőművelés történetét felölelő kiállítást rendeznek be a modern interaktív technikák alkalmazásával. A gyermekeknek játszóházat nyitnak megőrzővel, a szülőknek pedig egészség-sarkot rendeznek be. A Márai Sándor emlékszoba az új kínálat egyik fontos eleme lesz, ahol az író életével, műveivel- például a borokra vonatkozó írásaival - ismerkedhetnek meg a látogatók, művészeti programok keretében, színészek közreműködésével. Itt dokumentum- és játékfilmeket is vetítenek, illetve ismeretterjesztő előadásokat is tartanak majd. Ezzel a létesítménnyel Eger bekapcsolódhat az országosan meghirdetett Márai-programba, melynek keretében az olvasás népszerűsítésére kiemelt figyelmet fordíthat a város a bor és a kutúra kapcsolatára.

A fejlesztések része a kalandpark is, amely játszó- és pihenőhelyként szolgál. Ezzel az Egerbe érkező iskolacsoportok célpontja lehet a Szépasszonyvölgy. Az ökoturisztikai útvonal kialakításával pedig valamennyi korosztály közelről ismerheti meg a völgy nevezetességeit. A felsorolt újdonságokkal tehát a Szépasszonyvölgy turisztikai kínálatában megjelennek a családok, az iskolai csoportok kikapcsolódási- és élményszerzési lehetőségei. A bővülő szolgáltatásokkal az önkormányzat új szabadidős és rekreációs ajánlatokat kínál a város lakóinak, illetve az odalátogató hazai és külföldi vendégeknek.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk