hirdetés
hirdetés

Leányvári borturizmus a Tolna megyei pincefaluban

A tolnai Szekszárd és környéke finom borai nem újak a magyar és külföldi piacokon sem, de hogy egy egész falu legyen, mely a történelmi pincéiről híres, az újdonság.

hirdetés

A Tolna megyei Sióagárd része a Leányvár pincefalu, mely nagyságát tekintve az ország legnagyobb muzeális értékű borászata több mint 430 antik présházzal. A terület része a Szekszárdi Borútnak, a térség egyik legvonzóbb turisztikai ajánlatának.

A hegyoldalba ásott borpincék három széles talajrétegben helyezkednek el egymás felett az egykori Pannon-tenger löszös, agyagos földjében. Közülük sok már meg haladta a 100 éves kort. Ha valakit ide hívnak vendégségbe, az igen nagy megtiszteltetésnek számít. Újabban viszont a szekszárdi programoknak is vonzó kiegészítője egy leányvári borkóstoló.

Forrás: margitpince.hu
Forrás: margitpince.hu

A külföldiek által az egyik legkedveltebb a tanyasor elején található Margit pince, ahol nem csak kisebb társaságok, de nagyobb csoportok is megfordulnak. A helyi népviseletbe öltözött személyzet szolgálja fel a megye ízletes gasztronómiai termékeit és természetesen a borait is – többek között a Garay aprópecsenyét, a gemenci vörösboros szarvascombot vagy az igazi ínyencségnek számító gemenci vörösboros halászlét.

A helyszín a jeles ünnepek alkalmával – Szent György-nap, Vince-nap, Orbán-nap – és a Szüreti Fesztivál idején is komoly érdeklődésre tart számot. A helyi őstermelők már nem csak tárolják és kimérik, de egy modern palackozóüzem létesítése után megrendelésre szállítani is tudják az italokat. A pincefalu lankás dombjait a Sió csatorna és a Sárvíz fogja közre, vizeikkel táplálva a szőlőket. A falu néprajza, népviselete a világon egyedülálló a szín- és formavilágával, melyet a gazdák és asszonyaik szívesen hordanak. A tradíció mellett a sióagárdi kultúrházban foltvarró csoport is dolgozik. Az általuk készített, textilmaradékokból megtervezett és kézzel, esetenként géppel összevarrt ágyneműk és ruházati cikkek, gyerekjátékok a helyi turisták révén már sok országba eljutottak. A legszebb példányokat a helyi Hímzésmúzeum őrzi.

Hímzésmúzeum (Forrás: wmmm.hu)
Hímzésmúzeum (Forrás: wmmm.hu)

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk