hirdetés
hirdetés

Leköszönt a Malaysia Airlines elnöke

Radikális átszervezés és tömeges leépítés árán igyekezett talpra állítani a Malaysia Airlinest német származású elnöke, de a politikai ellenszél miatt most kénytelen volt lemondani posztjáról.

hirdetés

Az évek óta veszteséges Malaysia Airlines-t (MAS) 2014-ben két tragédia – az amszterdami járat Kelet-Ukrajna feletti lelövése és a Pekingbe tartó MH370-es járatának nyomtalan eltűnése – sújtotta. Ezek után a cég teljes elnökségét, felügyelőbizottságát és felső vezetését elbocsájtották, és a német Christoph Müllert nevezték ki 2015 májusában, teljes intézkedési joggal a vállalat élére. Müller korábban az Air Lingus ír légitársaság vezérigazgatója volt.

A Malaysiához történő kinevezése után azonnal hozzálátott a cég szanálásához. A járatok számát egy harmadával vette vissza elsősorban a ráfizetéses vonalakon, az alkalmazotti létszámot 6.000 fővel csökkentette. Elképzelésének lényege az volt, hogy egy kisebb forgalom lényegesen kisebb létszámot igényel, és a cég így azokra a járatokra tud fókuszálni, melyek nyereségesek. Ezen járatok kiszolgálási rendjét a földön és a fedélzeten átalakította, és új paci (business) szegmenseket szerzett elsősorban Európában. Ehhez igazította a tarifákat, megvonva a rokoni és vallási okok miatt évtizedek óta alkalmazott nagyméretű utazási és szállítási kedvezményeket.

Tevékenységének első lépéseit pozitívan fogadták, ám később az elbocsátott management tagok politikai és vallási befolyásának „köszönhetően” Müller helyzete a cégnél tarthatatlanná vált. Ennek ellenére időt ad a Malaysiának, hogy utódlását megoldják, és ez év szeptember elsejével mondott fel.

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk