Keleti utazás az 50-es években – fotókiállítás Budapesten

A háborúellenes felvételeiről ismertté vált Marc Riboud francia fotós keleti utazásairól készült fekete-fehér felvételei láthatók a Mai Manó Ház kiállításán szombattól Budapesten.

A kilencven éves francia fotográfus 1955 és 1958 között Törökország, India, Nepál, Japán, Afganisztán, Pakisztán, Irán és Kína területén készült fotógráfiából mintegy hetven képet vonultat fel a Mai Manó Ház kiállítása - mondta el Czizek Gabriella kurátor az MTI-nek.

A tárlat anyagának egy része 2002-ben állt össze, ekkor jelent meg egy ötkötetes könyv a francia fotós keleti utazásairól. Ezekből az alkotásokból, valamint a fotográfus archívumából válogatta össze a kurátor a kiállításon látható felvételeket.

Középpontban az ember

Csizek Gabriella hangsúlyozta: Marc Riboud legismertebb képei a vietnami háború elleni tüntetésén készült Fiatal lány virággal című felvétel, és az Eiffel-torony festője, amely 1953-ban a Life magazinban jelent meg. Hozzátette, hogy a most kiállított képei többek között azért is érdekesek, mert ritkán fordult elő, hogy az ötvenes évek második felében nyugati fotós eljutott Kínába, "ahol Marc Riboud olyat örökíthetett meg, amit nem nagyon láthattak akkoriban az emberek" - fogalmazott a kurátor.

Jellegzetes életképein nem a régió egzotikumát, hanem intim helyzeteket ragadott meg. Mint elmondta, Marc Riboud is ahhoz a második világháború utáni fotós generációhoz tartozik, amely az embert helyezte képei középpontjába.

A Magnum fotóügynökség munkatársaként

Marc Riboud-t a három évig tartó utazása alatt 1953-ban vette fel munkatársai közé a Magnum fotóügynökség, amelyet mások mellett Robert Capa és Henri Cartier-Bresson alapított. 

A kurátor kiemelte, hogy a keleti régióban készült felvételeit rendszeresen elküldte Henri Cartier-Bressonnak, aki a szakmai segítség mellett a térséggel kapcsolatos hasznos tanácsokkal is ellátta őt.

90 év karrierje

Marc Riboud Lyonban született 1923-ban. A II. világháborúban Vercors-nál harcolt. 1955-ben egy évig a Közel-Keleten és Afganisztánon át Indiába utazott. Kínában először 1957-ben tartózkodott hosszabb ideig. 1968 és 1969 között azon kevés fotográfusok egyike volt, aki beutazhatott Dél- és Észak-Vietnamba.

1976-ban a Magnum ügynökség elnöke lett, de három év múlva lemondott tisztségről. A nyolcvanas évek óta saját ritmusa szerint utazik. Több albumot jelentetett meg, köztük olyan híres kiadványokat, mint The three banners of China (Kína három zászlaja), a Huang Shan, Capital of Heaven (Huangshan, a mennyek fővárosa), Angkor, the Serenity of Buddhism (Angkor, a buddhizmus nyugalma).

2004-ben retrospektív kiállítása nyílt a párizsi a Maison Européenne de la Photographie intézményben, amelyet százezer látogató tekintett meg. Európa-szerte számos múzeum állítja ki a munkáit, de rendszeresen vannak kiállításai az Egyesült Államokban, Kínában és Japánban is. Számtalan díjjal, köztük két Overseas Press Club Awarddal, valamint Time-életműdíjjal is jutalmazták munkásságát.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?