hirdetés
hirdetés

Megkezdődött az egykori Pannónia Szálló rekonstrukciója

Hosszas előkészületeket követően elkezdődött a Szatmárnémeti régi főterén található egykori Pannónia Szálló műemléki védettség alatt álló épületének felújítása.

hirdetés

Az értékmegőrző beruházásnak köszönhetően a századfordulós szecessziós építészet egykori remeke egy igazi modern városi szállodaként nyit majd újra 2025-ben, az IHG Hotels & Resorts nemzetközi lánc Hotel Indigo márkája alatt.

Az szálloda étterme a felújítás után / terv
Az szálloda étterme a felújítás után / terv

Hosszú évek óta üresen áll, és teljes felújításra vár a magyar szecessziós építészet egyik legnagyszerűbb alkotásaként ismert, a romániai Szatmárnémeti régi főterén található, egykori Pannónia Szálló épülete. Azonban a Bálint Zoltán és Jámbor Ferenc neves építészek tervei alapján 1902-ben átadott műemléképület hamarosan új életre kelhet, ugyanis hosszas előkészületeket követően a mai napon, a munkaterület átadásával ténylegesen elkezdődött az épület rekonstrukciója.

A tervek szerint 2025-ben befejeződő értékmentő beruházás során a kivitelezők kiemelt figyelmet szentelnek majd az épület műemléki mivoltának védelmére, technikai korszerűsítésére, valamint a szakmai és fogyasztói igényeknek való megfelelésre egyaránt. A hotelépület a felújítási munkálatok után az InterContinental (IHG) Hotels & Resorts neves nemzetközi lánc Hotel Indigo nevű márkája alatt fog működni, a Hotel & More Group magyar szállodamenedzsment-társaság üzemeltetésében. A városi szállóként ismert Hotel Indigók a világ számos pontján nagy népszerűség mellett működnek, Romániában pedig a szatmárnémeti egység lesz az első Indigo szálló.

A szálloda étterme egy achív felvételen
A szálloda étterme egy achív felvételen

„A rekonstrukció során az egykori Pannónia Szálló épületének minden értékét szeretnénk megőrizni. Így a kivitelezési munkálatok folyamán minden egyes épületrész az eredeti formájában fog megújulni, legyen szó akár a homlokzati elemekről, vagy az egyedi Zsolnay tetőcserepekről. A város rendezvényközpontjaként funkcionáló bálterem ugyancsak az eredeti szépségében újul meg, így biztosítva a szállodának a rendezvényhelyszín-fókuszú üzemeléshez és az üzleti fenntarthatósághoz szükséges feltételeket” – emelte ki Nándori Márton, a Dacia Srl., az ingatlant tulajdonló projekttársaság ügyvezetője.

A hányattatott sorsú, rendkívül leromlott állapotú műemléképület 2020-ban a Dacia Srl. vállalaton keresztül került a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány közvetett tulajdonába. Az alapítvány célja, hogy professzionális szakmai partnerek bevonásával új funkcióval lássa el a házat, az építészeti örökség megóvása szempontjából egyedülálló értékmentő fejlesztést végrehajtva. A fejlesztésnek köszönhetően Szatmárnémeti idegenforgalmi kínálata a közeljövőben egy a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő minőséget nyújtó szállodával bővülhet, elősegítve azt is, hogy a város ismét felkerüljön a turisztikai világtérképre.

(forrás: Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk