hirdetés
hirdetés

Ilyen a felújított Gárdonyi Géza Emlékház Egerben

Az Egri Csillagok világhírű írójának 150. születésnapja tiszteletére a múlt évet Gárdonyi Géza Emlékévvé nyilvánították. A gazdag programsorozat azonban december végén nem fejeződött be, hanem folytatódott. Ennek zárásaként kedden ünnepélyes keretek között avatták fel a művész felújított emlékházát a hevesi megyeszékhelyen.

hirdetés

A Nemzeti Kulturális Alap 15 millió forinttal támogatta a rekonstrukciót, melynek során megerősítették Gárdonyi egykori házának alapzatát, valamint a tetőszerkezetét és fontos belső munkálatokat is végeztek. A Dobó István Vármúzeum részeként működő emlékhely ezzel Eger egyik gyöngyszemévé vált.

A felújított egri Gárdonyi ház (Fotó: Mentusz Károly)
A felújított egri Gárdonyi ház (Fotó: Mentusz Károly)


Ünnepi beszédében L. Simon László kormánybiztos, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke méltatta a tavalyi Gárdonyi Emlékév jelentőségét. Kiemelte, hogy nem csupán a hevesi megyeszékhelyen, hanem Agárdon is megemlékeztek a nagy íróról. Megújították azt a kápolnát, ahol egykor Gárdonyit megkeresztelték és szobrot is emeltek a művész tiszteletére.

A tornácos ház kívülről (Fotó: Mentusz Károly)
A tornácos ház kívülről (Fotó: Mentusz Károly)


A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a Gárdonyi Emlékévben szerezett tapasztalatokat igyekeznek jól hasznosítani. Ezért fontos cél, hogy a múzeumok minél jobban kitárják kapuikat a közönség előtt, annak érdekében, hogy minél többen látogassanak Egerbe. Ezzel tehetik befogadóvá a jövő nemzedékét.

Múzeumi mozaiktúrák

L. Simon László arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban megújult a hazai közgyűjteményi rendszer. A múzeumok országszerte visszakerültek települések közösségeihez. Így - többek között - Egerben is az önkormányzat vette újból kezelésbe a vármúzeumot, illetve a Gárdonyi Emlékházat. A kiállítóhelyek népszerűsítésére a kormány úgynevezett múzeumi mozaiktúrákat indított a fiatalok körében. Ugyanakkor az olvasás népszerűsítésének ösztönzését is elkezdte. Ezekkel is igyekszenek még jobban ráirányítani az ifjak figyelmét a kultúra fontosságára és az értékekben való elmélyülésre.

A továbbiakban Habis László, Eger polgármestere mondott köszönetet a Budapesti Petőfi Múzeum munkatársainak azért a szakmai munkáért, amellyel 2013-ban folyamatosan segítették a Gárdonyi Emlékév eseményeinek megvalósítását. Ennek folytatásaként említette, hogy Eger belvárosában mielőbb szeretnék megnyitni a Gárdonyi teret, ahol az író szobrát is elhelyezik. A város lakói ezzel is tisztelegnek az Egri Csillagok írója előtt.

Gárdonyi íróasztala és könyvtára (Fotó: Mentusz Károly)
Gárdonyi íróasztala és könyvtára (Fotó: Mentusz Károly)


A megújult Gárdonyi Emlékházat E. Csorba Csilla, a Budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója nyitotta meg. Visszaemlékezésében kiemelte, hogy ebben a házban a néhai alkotóművész a saját igényeinek megfelelő miliőt teremtett. Jól felszerelt otthont rendezett be, amely az alkotómunkát szolgálta. Bár az író egyszerű bútorokkal látta el az otthonát, de a nagy könyvtár, az íróasztal, a festőállvány, a hegedű is Gárdonyi sok irányú érdeklődését bizonyította. A főigazgató véleménye szerint az író nem zárkózott "remeteként" élt - mint azt mások tartották -, de szerette a csendet, amelyre Egerben rá is talált. Gratulált mindazoknak, akik a ház felújításában részt vettek, de fontosnak vélte, hogy az utódok méltó módon őrizzék tovább Gárdonyi értékeit.

Gárdonyi hálószobája (Fotó: Mentusz Károly)
Gárdonyi hálószobája (Fotó: Mentusz Károly)


Végül Szalainé Király Júlia, az Egri Dobó István Vármúzeum munkatársa mutatta a résztvevőknek az emlékhelyet, annak szobáit és az író egykor használt berendezési tárgyait.

Gárdonyi főműve és a pipája (Fotó: Mentusz Károly)
Gárdonyi főműve és a pipája (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk