“Menzás” csokis piskóta újratöltve, Sárközi Ákostól

Az iskolai menza menüje évtizedek óta zsigeri nyomot hagy az emberekben: már a csokis piskóta puszta említése is képes megidézni az ebédlőkben tálalt piskótakockákat és a rajtuk elterülő csokoládészószt.

Magyarország egyik legismertebb és legsikeresebb séfje, Sárközi Ákos most beavatott minket a számára legtökéletesebb csokis piskóta rejtelmeibe, ami modern csavarral és átgondolt ízkombinációkkal idézi meg a nosztalgikus ételt.

Figyelem, a recept elkészítése igényel némi tapasztalatot! A receptet a november 15-én megjelent "Így lettem séf" című könyvében és a Dining Guide-on olvashatjuk - már a hozzávalók összetételéből kiderül, hogy ne egyszerű piskótasütésre készüljünk!

Hozzávalók:

Piskótához:
  • 340 g tej
  • 16 g cukor 
  • 2 g só
  • 22 g kukoricakeményítő
  • 170 g vaj
  • 244 g tojásfehérje 
  • 76 g tojássárgája 
  • 45 g süteményliszt 
  • 130 g cukor
  • 0,2 g xantángumi 
  • 1 g albumin
  • 0,5 g borkősav
Piskótaízű krémhez:
  • 100 g tejszín 
  • 480 g tej
  • 100 + 50 g klasszikus piskótatészta, darabokra tépkedve, és a sütőben kétszersültté pirítva 
  • 80 g nádcukor 
  • 120 g tojássárgája 
  • 11 g kukoricakeményítő
  • 6 g zselatin 
  • 40 g kakaóvaj
Kakaómasszás ganache-hoz:
  • 100 g víz
  • 12 g glükózszirup
  • 140 g 70%-os étcsokoládé
  • 45 g kakaómassza
  • 200 g tejszín
  • 2 g szerecsendióvirág
  • 10 g fahéjrúd
  • 0,75 g tonkabab
Meleg kakaós espumához:
  • 240 g tej
  • 20 g kakaópor
  • 55 g cukor
  • 20 g invertcukor
  • 40 g tojássárgája
  • 35 g kakómassza
Kakaós ostyához:
  • 20 g kakaópor
  • 80 g liszt
  • 100 g tojásfehérje 
  • 100 g vaj
  • 100 g porcukor
Csokoládés opaline-hoz:
  • 150 g fondant
  • 100 g glükózszirup
  • 90 g 70%-os étcsokoládé

Tovább az elkészítés leírására a Dining Guide-on >>

Forrás: Dining Guide


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.