hirdetés

Milyen a whisky, ha walesi?

Március elseje, vagyis Szent Dávid napja a walesiek nemzeti ünnepe, amelyre a budapesti Brit Nagykövetség és a Good Spirit Bar közös kelta kóstolóval emlékezett – walesi, skót és ír whiskykkel.

hirdetés

A Brit-szigetek népei ugyan rendkívül sokszínűek, de közös bennünk a kelta eredet – mondta el Caitlin Jones nagykövethelyettes a bemutatón. És bár a skót és az ír whisky már világszerte ismertek, walesi társaik ugyan jóval kisebb mennyiségben érhetőek el, ám rendre aranyérmet szereznek a világ nagy párlatversenyein.

Walesben ugyanis a lepárlás hosszú időre feledésbe merült, míg a 90-es években egy baráti társaság elhatározta, hogy ismét whiskyfőzdét nyit. Helyszínnek – és névadónak – a Brecon Beacons nemzeti park lábánál fekvő Penderyn történelmi városát választották, főként kiváló forrásvize miatt, és első kereskedelmi tételüket 2004-ben mutatták be. Whiskyjeik alapját saját malátázású árpájuk adja, és a lepárlás során egy ritka berendezést, a rézüstöt a tornyos lepárlóval vegyítő szerkezetet alkalmaznak, a párlatokat pedig hosszasan érlelik, és többféle verzióban forgalmazzák. A Dragon sorozatot a walesi nemzeti zászló ihlette, és különböző hordókban finiselt single maltokat takar, a Gold a ritka, letisztult és értékes párlatokat fogja össze (és találni közte tőzegfüstös verziót is). Az Icons of Wales  a nemzeti hősöknek állít emléket, limitált kiadásban, díjnyertes tételeket palackozva, és további limitált szériás, single cask (egy hordóban érlelt) változatok is elérhetőek. A kóstolón a Gold sorozatban szereplő madeirát ízlelhettük meg, amelynek határozott gyümölcsös ízvilágot ad a bourbonhordós érlelés utáni madeira-hordós utóérlelés. és jól elkülönül az ikonikus skót és ír tételektől.

A Penderyn jelenleg az egyetlen működő whiskyfőzde Walesben, de két másik cég is elkezdte már a párlatkészítést, ezek eredményei azonban csak néhány év múlva kóstolhatóak.

Horváth Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!


Meghosszabított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Érintik az Ön vállalkozását az elszabaduló energiaköltségek?

Partnerünk