Minden, amit eddig tudott a szürke marháról,...

... azt gondolja újra! Ez volt annak a szakmai gasztrorendezvénynek az esszenciája, amelyet a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete (MSZTE Kft.) tartott május 4-én, a Kende Gastro bemutatókonyháján.

Mi mindent tudhattunk meg a magyarok egyik büszkeségének tartott, éppen 30 éve a kihalástól megmentett egyik hungaricum haszonállatáról, miközben szürke marhából készült kiváló ételeket kóstoltunk?

Nos, többek közt, ahogy azt az egyesület elnökétől, Nagy Gézától hallhattuk, hogy érdekképviseletük nem csak szakmai, hanem egyúttal gazdasági társulás is. Szeretnék végre eloszlatni azt a tévhitet, ami az emberek fejében jó ideje megragadt, ha valaki idehaza a magyar szürke marháról hall. Ekkor ugyanis mindenkinek a lelki szemei előtt egy ökológiai tájban legelésző békés szürke marha csordát jelenik meg, ahol az állatok eszegetik a füvet, majd szép nyugodtan és ráérősen kérődznek.

Pedig a vágásra ítélt állatok esetében ez nem igaz, pontosítja a helyzetet Ferencz Attila, a társaság egyik elnökségi tagja. Ugyanis a növendékállatok 6-7 hónapos korukig valóban a szabadban, a természet lágy ölén legelésznek, utána azonban hízókúrára fogják őket egy bezárt karámban, ahol viszont tényleg kizárólag természetes tápanyagokkal etetik a vágásra nevelt állatokat.

Szürke marhából készült  további finomságok kóstolása közben az is kiderült, hogy kétfajta szürke marha létezik: az egyiket a gasztronómia területére nevelik, ekkor 30 hónapnál nem idősebb bikákról van szó. A többiből pedig készül levágásukat követően párizsi, virsli, és egyéb szürke marha felvágott féleség.

Az egyesület különben, hallhattuk Katona Zoltán cégvezetőtől, saját szakembergárdával rendelkezik, valamint 3 vágóhídjuk, bontó húsüzemük, sőt, hűtőházuk is van.

Mint megtudtuk, ez évben 200-250 bikát terveznek vágóhídra küldeni, és ez bőven elegendő lesz ahhoz, hogy 100-150, igazi szürke marhahús alapanyagra vágyó vendéglátóegységet folyamatosan, magas minőségben kiszolgálhassanak,

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?