hirdetés
hirdetés

Mindent egy helyen a fekete utazásszervezésről

Béla tanár úr utazást szervez az iskolában, amit iskolán kívül is hirdet. Az utazás kételemű szolgáltatást tartalmaz, esetleges további programokkal. Ön szerint ez fekete utazásszervezés vagy sem?

hirdetés

A szakmát és az utasokat is segíti az a praktikus anyag, amelyet a Magyar Utazási Irodák Szövetsége állított össze annak érdekében, hogy hatékonyabb és célzottabb legyen a fellépés a jogosulatlan utazásszervezés ellen.

A MUISZ évek óta intenzív lobbitevékenységet folytat az engedéllyel rendelkező utazási irodák versenyhelyzetét jelentősen befolyásoló jogosulatlan utazásszervezőkkel szemben is. A döntéshozók felé többször jelezték a problémát, hangsúlyozva, mekkora adókiesést jelent ez a magyar költségvetés számára, illetve többször felhívták arra a figyelmet, milyen veszélyt jelent a „fekete” utazásszervezők tevékenysége az utasokra nézve.

A vonatkozó hatályos jogszabályok megfelelő ismerete nélkül azonban nem lehet hatékony harcot vívni, így a Szövetség egy olyan anyagot állított össze a szakma és az utazóközönség számára, amelyben a fogalmak tisztázásán és az illetékességi körökön túl példákkal alátámasztva mutatja be a MUISZ azokat a gyakori eseteket, amelyek kimerítik, vagy éppen nem támasztják alá a jogosulatlan utazásszervezés fogalmát.

A gyakori eseteket - 13+1 pontban - többek között az alábbi példákon keresztül mutatják be:

1. Béla tanár úr utazást szervez az iskolában, amit iskolán kívül is hirdet. Az utazás kételemű szolgáltatást tartalmaz, esetleges további programokkal.
Válasz: Jogilag akkor nem megfelelő a működés, ha azt bizonyíthatóan nem non profit alapon végzi (haszonszerzés a cél), pláne ha rendszeresen teszi ezt. Amennyiben pénzt fogad el az utazóktól, úgy számviteli bizonylat adása mindenképp vizsgálandó. Vizsgálandó továbbá, hogy az iskola nevében végzi-e a szervezést és kíséri a jelentkezőket (jellemzően diákok). Utóbbi esetben jogszerű akkor, ha a szolgáltatást regisztrált utazásszervező nyújtja és az utasok közvetlenül neki fizetve, vele kerülnek jogviszonyba (hasonlóan a 4. ponthoz) és Béla tanár úr non profit alapon jár el.
Jogilag még akkor megfelelő, ha ezt a tevékenységet az iskola nevében végzik, a pénz az iskola pénztárába kerül és onnan történik a továbbfizetés, valamint haszon nem keletkezik!
Vizsgálati szervezet: MKEH, NAV

2. Fél napos külföldi túrát hirdet idegenvezetéssel és programokkal, a szerződést megköti, a pénzt saját maga szedi be, de nincs MKEH engedélye.
Válasz: Jogilag nem megfelelő működés, a részszolgáltatások együttese a 24 órát ugyan nem haladja meg, ezért vagyoni biztosíték nem szükséges, nem utazási csomag, DE ez ettől még utazásszervezői tevékenység, ami „engedélyköteles” (lásd. fontosabb fogalmak fejezet).
Vizsgálati szervezet: MKEH

3. MLM rendszerben működő utaztatás esete.
Válasz: Az MLM rendszerek zárt csoport számára érhetőek el, és a belépő személyek „üzletszerű” tevékenysége elsősorban a marketing aktivitásra irányul, mely révén további kedvezményeket érhetnek el a rendszeren belül. Ugyanakkor a rendszerben lévő személyek a rendszer sajátosságaira is figyelemmel összeállíthatnak és nyújthatnak akár haszonszerzés céljából is utazási csomagokat, így a zárt rendszer működésének vizsgálata érdekében ezek az esetek az MKEH figyelmébe ajánlhatóak. Tisztességtelen piaci magatartás gyanúja esetén (piramisjáték) továbbá az NFH, vagy a Gazdasági Versenyhivatal felé is lehet bejelentést tenni.
Vizsgálati szervezet: MKEH, NFH, GVH

A teljes összeállítás IDE KATTINTVA letölthető.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés

Letölthető fájlok

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Olvasva a megjelent "praktikusnak" nevezett anyagot, az a véleményem, hogy ezzel nem mondtak újat, nem fog semmi változni és továbbra is ugyanúgy fognak szervezni engedély
nélkül, mint eddig. Sőt még bátrabban, mert sikerült irányba állítani a feketézőket és elmondani a felelősség alóli kibúvási lehetőségeket. Magyarán nem
történt semmi intézkedés. Alapvetően a rendeletben van a hiba, amely az utazásszervezés fogalmát meghatározza, mely szerint egy autóbusznyi embert összeszedve
elutazhatok engedély nélkül, majd a szállás és étkezés díját külföldön összeszedve kifizetem és minden rendben van. Ki fog reklamálni? Senki. Tehát a két
együttes szolgáltatás nincs meg itthon, csomagról nem beszélhetünk, de külföldre érve, már igen. Miért nem utazásszervezés az az utazás, (akár egy napos is),amelyben
csak az autóbusz költsége szerepel, egyéb szolgáltatás nélkül nélkül? Miért kell két szolgáltatás együttesen, amikor ezek nélkül is csoportos szervezés
történik. És ez vonatkozik a non profit szervezetekre is, mert ott is a haszon nagyon fontos a szervezőnek. No és "Béla tanár Úr" sem fogja ingyen szervezni az utat!
Szerintem csak az utazásszervezés fogalmának megváltoztatásával lehet megoldani ezt az évek óta fennálló problémát. Addig is tovább történik az utaztatás.
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk