hirdetés
hirdetés

Modern kamerarendszer vigyázza az olimpiát

A metódus 39 négyzetkilométert képes 120 megapixeles felbontású képanyagban rögzíteni.

hirdetés

Túl sok minden történik majd a Rio de Janeiró-i olimpiai játékokon ahhoz, hogy azt olyan könnyedén felügyelni lehetne. A biztonsági személyzet számára a sportolók és a civilek védelme különösen emberpróbáló feladat, és így nagy segítség, hogy Brazília egy 39 négyzetkilométeren belül mindent rögzítő, léghajóra szerelt szuperkamerát is hadrendbe állít a sportesemény idejére.

Ezen az animáción jól látható, hogy a hagyományos, épületre szerelt eszközökhöz képest mekkora területet képes belátni.

kestrel blimp - Create, Discover and Share GIFs on Gfycat

A technológiát eredetileg az Irakban és Afganisztánban szolgáló haderők számára a fairfaxi (Virginia-állam) Logos Technologies fejlesztette ki, majd pedig Simera néven dobta piacra. A rendszer egy kb. 200 méterrel a föld fölött kipányvázott léghajóról élő panorámaképet készít az alatta húzódó kiterjedt területről. 

Az architektúra 13 kamerája az autók és a gyalogosok mozgásáról részletes, 120 megapixeles képekből álló  felvételt készít. Egyszerre három napig bírja szuflával.

„A Simera az elmúlt év végén készült el. Idén februárban leteszteltük, majd rögtön négyet el is adtunk Brazíliának" – mondta Doug Rombough, a Logos üzletfejlesztésért felelős alelnöke.

A kamerákat egy héliummal felfújt és a földhöz kötött „zsák” tartja a levegőben. Heveder felelős a felfújt léggömb változatlan pozíciójáért, ami lehetővé teszi, hogy a videofelvétel a magasból kábelen futhasson le az üzemeltetőkhöz. A műholdas vagy egyéb típusú összeköttetésnél ez biztonságosabb és gyorsabb adatkapcsolatot biztosít.

Ha az időjárás engedi, a ballon minden harmadik nap leszállhat a földre, egy másikat pedig fel lehet helyette küldeni a non-stop felügyelet fenntartásához.

A képen a Kestrel rendszer, a Simera elődje látható (Forrás: YouTube)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: GyártásTrend, Popular Science)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk