hirdetés
hirdetés

Nagy idők kis tanúi

A 100 éve született Örkény István „Magyar Pantheon” című egypercese ihlette a kamarakiállítást, amely a budapesti Memento Parkban szeptember közepétől látható. 

hirdetés

A Petőfi Irodalmi Múzeum által készített tablókon a jellegzetes Örkény-idézetek mellett korabeli plakátmásolatok és életképek emlékeztetnek a 60-as, 70-es évek hangulatára, az egyperces novellák születésének időszakára.

A Szoborpark Múzeum főbejárata előtti Tanú tér többszörösen szimbolikus helyszín. Sztálin generalisszimusz ledöntött szobrának árván maradt bronzcsizmái, amelyek az 1956-os forradalom közelgő évfordulójára is emlékeztetnek, minden bukott diktatúra mementójaként itt néznek farkasszemet a demokrácia által életre hívott Szoborparkkal. A „Legvidámabb Barakkok” által közrefogott tér névadója „A Tanú”, az Örkény-egypercesek hőseihez is hasonló kisember, aki soha nem a történelem főszereplője, hanem a világ, a sors túlereje által folyvást vereségre ítélt, a győzést nem ismerő, ám konokul ellenálló túlélő.

Semmi sem lehet groteszkebb a valóságnál – ezt hirdetve, Örkény szellemében készült a kiállítás, amely a park nyitvatartása alatt, minden nap 10-17 óra között látogatható.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk