hirdetés
hirdetés

Négy új tanösvény és a 240 éves élő múzeum

Az elmúlt évben jelentősen nőtt az idegenforgalom Noszvajon, amely elsősorban annak köszönhető, hogy négycsillagos szállodát nyitottak a faluban. Emellett az esztendő valamennyi évszakában több mint húsz kiemelt rendezvénnyel várták a turistákat.

hirdetés

Bóta Géza, a község polgármestere a Turizmus Online-nak elmondta, hogy korábban fele ennyi rendezvény volt, de folyamatos termékfejlesztéssel sikerült növelték számukat. Ennek köszönhetően nőtt a vendégek száma Noszvajon.

A Bükki Nemzeti park déli határán található községben jelenleg négy panzióban, három hotelben és közel hetven magánszálláshelyen fogadják az érdeklődőket. Tavaly az önkormányzathoz 12 és félmillió forint idegenforgalmi adó érkezett.

Noszvajon, - amely az egri történelmi borvidék része - háromszáz hektáron művelnek szőlőt. A faluban pedig közel kétszáz kis- és nagy pincében érlelik a turistáknak is kínált borokat.

A község legfőbb látványossága az idén 240 éves barokk De la Motte kastély, amely „élő múzeum”. A tervek szerint május 1-jén nyitják meg újra a látogatók előtt a műemlék épület ismert angol parkját is. Július 26-án megemlékeznek meg a 240 éves évfordulóról. Ez alkalomból szabadtéri előadásokat tartanak, könyvvásárt, és kézműves bemutatót rendeznek. A kastélyt az elmúlt évtől az önkormányzat működteti.

Tavaly tovább komfortosították Noszvajt. Építettek két belterületi járdát és felújítottak négy utat; 80 millió forintért. A Gazdaházat is fejlesztették, amely a kastély mellett szintén sokan látogatnak, mivel különböző rendezvények helyszíne.

Az 1889-ben épült ház udvarát faragott kővel burkolták le, felújították a tetőt és a kemencéket, valamint új bútorokkal rendezték.

A polgármestertől megtudtuk, hogy jól állnak négy, összekapcsolódó tanösvény megvalósításával. Ezeken végighaladva Noszvaj természeti- és kulturális értékeit ismerhetik majd meg a turisták már az idén. A negyedik az úgynevezett piros orom elnevezésű ösvényt, nemcsak gyalogosan lehet majd használni, hanem – tervek szerint – kerékpárral is. Noszvaj üdülőhelyén, Síkfőkúton a tavat kívánják pályázati támogatással megújítani. A mellette levő rétet a gyalogos túrázók, a kerékpárosok és a lovasok számára turisztikai kiindulóponttá fejlesztik.

Immár másfél évtizede működik a jelenleg 60 tagú Noszvaj Idegenforgalmáért Egyesület. Elnöke Czinkéné Szűcs Krisztina elmondta, hogy tagjaik fontos feladatuknak tartják a hagyományápolást és a közösségfejlesztést. Az utóbbi időben  megújult programokkal jelentkeznek, amelyek fontos eseményei a falunak. Ezek között említette a 2012-ben indított Palóc mese utat, amely a községben élő és meseterápiával foglalkozó Tátrai Vandának köszönhető. De más különlegességgel is szolgálnak, mint a noszvaji hátikészítés, vagy Antik Anti kovácsműhelye. Tavaly  - az önkormányzattal közösen - újdonságként vezették be a kedvezményekre jogosító Noszvaj-kártyát. A kártyát a szállásadóknál vehetik át a turisták.

Az idén arra törekszenek, hogy még több vállalkozás: cukrászda-, vendéglő-, illetve pincetulajdonos kapcsolódjon a kártyához kapcsolódó kedvezményekhez. 

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk